Edward Lear viktoriánus angol költő több, eddig ismeretlen verse került elő egy magángyűjteményből.

Egy angol egyetemista találta meg a jelentős leletet

A költeményeket a Nottinghami Egyetem doktori hallgatója, Amy Wilcockson fedezte fel a British Libraryben, ahol a 800 éves Magna Carta két példányát is őrzik. Wilcockson kéziratok olvasása közben bukkant rá néhány oldalra, amelyeket Lear egy ifjú angol hölgynek írt, számolt be a BBC.

Az egyetem szerint jelentős leletről van szól, az írások között szerepel egy limerick, amely egy bicikliző öregúrról szól, egy további költemény és számos levél. A kézirat a Charnwood Autograph Collection elnevezésű gyűjteményből került elő. Az angol hölgy, Mary Theresa Mundella, egy liberális politikus, Anthony John Mundella lánya a neki küldött leveleket átadta unokahúgának, Lady Dorothea Charnwoodnak.

Edward Lear a nonszensz költemények egyik legjelentősebb szerzője

Wilcockson felidézte, hogy a The Last of the Octopods című költeményt olvasva hangosan nevetett, mert annyira viccesnek találta. Még jobban megörült, amikor felfedezte a költemény alatt a szerző nevét. Mikor utánanézett, hamar kiderült, hogy Learnek ezek a kéziratai soha nem jelentek meg.

Az írásokat most digitalizálják a British Libraryben. A költő és grafikus Edward Lear (1812-1888) az angol nonszensz versek egyik legjelentősebb alkotója. Írásait maga illusztrálta és dallamokat is szerzett költeményeihez. Angliában őt tekintik a limerick versforma (kötött, jellemzően abszurd, humoros vagy obszcén ötsoros vers) egyik legfontosabb elterjesztőjének.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet