“Íme a jövő – itt is van”, ezekkel a szavakkal kiáltotta ki a Christie’s árverésvezetője múlt csütörtökön azt a festményt, amelyet mesterséges intelligencia készített.

Az aukciós ház később Twitterén azt írta, hogy “licitálási csata” bontakozott ki a képért. A kalapácsot végül 432.500 dollárnál (körülbelül 123,2 millió forintnál) ütötték le.

A Dazeddigital megjegyzi, hogy a dolog már csak azért is figyelemreméltó, mert ez az összeg 10-szer akkora, mint amennyiért átlagban egy (valóságos) férfi művész és 20-szor (!) annyi, amennyiért egy női alkotó műve gazdát cserél aukciókon. S ha hozzávesszük azt is, hogy az alkotást eredetileg 7 és 10 ezer dollár közöttire becsülték, akkor aztán tényleg van min ámulni.

A festmény címe Edmond de Belamy, és a kitalált Belamy családot ábrázoló, nagyobb sorozat egy darabja.

Az alkotás mögötti mesterséges intelligenciát egy kreatív stúdió hozta létre, ahol állítólag emberek dolgoznak. Az Obvious-nek nevezett stúdiót három francia férfi vezeti.

Az árverési sikert azonban beárnyékolja, hogy Twitteren egy 19 éves programozó művész, Robbie Barrat azzal vádolja a céget, hogy a kép elkészítéséhez olyan nyílt forráskódot használt, amelyet ő hozott létre.

No Title

left: the “AI generated” portrait Christie’s is auctioning off right nowright: outputs from a neural network I trained and put online *over a year ago*.Does anyone else care about this? Am I crazy for thinking that they really just used my network and are selling the results? pic.twitter.com/wAdSOe7gwz

Ahogy Barrat írja, a baloldali kép az aukción elárverezett tétel. A jobb oldalon pedig a fiatal programozó neurális hálózatának “outputjai” láthatók. Felháborodottan jegyzi meg, hogy nem hiszi el, hogy valaki az ő hálózatát felhasználva értékesíti munkájának gyümölcsét.

A Dazeddigital szerint az Obvious egyeztetett Barrattal, és nyíltan bevallotta, hogy felhasználta kódjának nagy részét a festmény elkészítéséhez. Mindenesetre ha jogi útra kerül a dolog, nem lesz könnyű dolga a bíróságnak ebben a modern kori jogvitában dönteni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.