Nézem Képzőművészet Egy mesterséges intelligencia által készített festmény több mint 120...

Egy mesterséges intelligencia által készített festmény több mint 120 millió forintért kelt el

“Íme a jövő – itt is van”, ezekkel a szavakkal kiáltotta ki a Christie’s árverésvezetője múlt csütörtökön azt a festményt, amelyet mesterséges intelligencia készített.

- Advertisement -

Az aukciós ház később Twitterén azt írta, hogy “licitálási csata” bontakozott ki a képért. A kalapácsot végül 432.500 dollárnál (körülbelül 123,2 millió forintnál) ütötték le.

A Dazeddigital megjegyzi, hogy a dolog már csak azért is figyelemreméltó, mert ez az összeg 10-szer akkora, mint amennyiért átlagban egy (valóságos) férfi művész és 20-szor (!) annyi, amennyiért egy női alkotó műve gazdát cserél aukciókon. S ha hozzávesszük azt is, hogy az alkotást eredetileg 7 és 10 ezer dollár közöttire becsülték, akkor aztán tényleg van min ámulni.

A festmény címe Edmond de Belamy, és a kitalált Belamy családot ábrázoló, nagyobb sorozat egy darabja.

Az alkotás mögötti mesterséges intelligenciát egy kreatív stúdió hozta létre, ahol állítólag emberek dolgoznak. Az Obvious-nek nevezett stúdiót három francia férfi vezeti.

Az árverési sikert azonban beárnyékolja, hogy Twitteren egy 19 éves programozó művész, Robbie Barrat azzal vádolja a céget, hogy a kép elkészítéséhez olyan nyílt forráskódot használt, amelyet ő hozott létre.

Robbie Barrat on Twitter

left: the “AI generated” portrait Christie’s is auctioning off right now right: outputs from a neural network I trained and put online *over a year ago*. Does anyone else care about this? Am I crazy for thinking that they really just used my network and are selling the results?

Ahogy Barrat írja, a baloldali kép az aukción elárverezett tétel. A jobb oldalon pedig a fiatal programozó neurális hálózatának “outputjai” láthatók. Felháborodottan jegyzi meg, hogy nem hiszi el, hogy valaki az ő hálózatát felhasználva értékesíti munkájának gyümölcsét.

A Dazeddigital szerint az Obvious egyeztetett Barrattal, és nyíltan bevallotta, hogy felhasználta kódjának nagy részét a festmény elkészítéséhez. Mindenesetre ha jogi útra kerül a dolog, nem lesz könnyű dolga a bíróságnak ebben a modern kori jogvitában dönteni.

Promóció

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

Az 50 év után előkerült iratok szerint Samuel Beckett Nobel-díja ellen a biztosság elnöke kampányolt

Samuel Beckett irodalmi Nobel-díja megosztotta a jelölőbizottság tagjait, ez derült ki a Svéd Akadémia archívumának frissen előkerült irataiból.

Tóth Gabi férje, Krausz Gábor a nők védelmére kelt Schobert Norbi videója után

A hétfői ebéd előtt olyan Facebook-videót rögzített Schobert Norbi, hogy tematizálta a magyar közéletet.

Rendezők, akik világhírű festményeket csempésztek filmjeikbe – Ilyen a mozi és képzőművészet csodálatos találkozása

Mi köze Klimt A csók című festményének Scorsese Viharszigetéhez? Vagy a Forrest Gump kis Jenny-jének a 20. század egyik leghíresebb amerikai képéhez?

Brad Pitt: “Quentin Tarantino több nőt szabadított meg a cipőjétől, mint a reptéri ellenőrök valaha”

Nem csak Leonardo DiCapriót és Margot Robbie-t említette meg, de kifejezte háláját Margot Robbie lábfeje, Dakota Fanning lábfeje és Margaret Qualley lábfeje iránt is Brad Pitt.

ez is érdekeltéged
<3