Az Electrify vol 13. ismét a kortárs zene úttörőit hozza Budapestre, a főszerep pedig ezúttal a gitárközpontú, hipnotikus hangzású zenekaroké. Egyenesen Brooklynból érkezik a szívós, elektronikus zaj-rockot játszó Zs, fellép a nyugat-afrikai népzenét és az art rockot a tiszta hangolás mágikus hangzásával vegyítő Horse Lords, valamint a punk-rock alapjait izgága gyerekdalokká csavaró Cloud Becomes Your Hand.

  Zs  

Új nyelveket létrehozni pusztán zenei felvételeken keresztül az egyik legambiciózusabb cél, amit egy zenekar kitűzhet magának. Ilyen zenekar a brooklyni Zs is, akik felvillanyozó hangzásuk miatt 2000-es megalakulásukat követően azonnal a New York-i underground színtér legmeghatározóbb szereplőivé léptek elő. A szaxofon-gitár-dob felállású triót komoly zeneszerzői és előadói múlttal rendelkező zenészek alkotják, akik olyanokkal vettek fel lemezeket, mint Ben Frost, Colin Stetson vagy Hieroglyphic Being – mind korábbi fellépői az Electrifynak. Ez is jól mutatja, hogy a Zs világa fekete lyukként szippantja magába az egymástól látszólag távoli stílusok hatásait, legyen az rock, jazz, kísérleti zene, indusztriál, techno vagy népzene.

Zs 2015 01
Fotó: A Zs Hivatalos Weboldala

A Zs valójában nem is stílusok, sokkal inkább áramló energiák mentén képzeli el zenéjét, ennek a képletnek pedig fontos része a közönséggel való együttrezgés is. Így születő koncertjeik éppen ezért hamisítatlan, véresen komoly transzzenei élményként híresültek el, melyben most először lehet része a magyar közönségnek.

#weboldal | #facebook | #twitter

  Horse Lords  

Az este másik vendége a baltimore-i Horse Lords, akik a múlt zenéinek elfeledett bölcsességeit újraértelmezve hoznak létre sosem hallott, felszabadító, nem ritkán tánczenei együttállásokat. A nyugat-afrikai gitárzenék, az indonéz- vagy az észak-amerikai népzene, a modern minimalizmus vagy például az art rock mind fontos forrásai a Horse Lordsnak, akik ezekből a zenei kultúrákból nem csak hangzásokat és hagyományokat, de konkrét hangszereket és a rég elfeledett tiszta hangolást is átveszik.

Horselords Original
Fotó: A Horse Lords Hivatalos Weboldala

A Horse Lords életének tehát éppúgy része, hogy irattárakban kutatnak kották után vagy, hogy átépítik hangszereiket, mint az, hogy lemezeket vesznek fel és turnéznak. Túl azon, hogy a világban eddig felhalmozott zenei tudás újfajta megközelítése a művészeti ág jövőjének egyik kulcsa lehet, a Horse Lords megvalósítása nem csak, hogy ellenállhatatlanul sodró, de végletesen optimista is, ami nagyon kevés ennyire előremutató zenekarról mondható el.

#bandcamp | #facebook | #twitter | #instagram | #soundcloud

  Cloud Becomes Your Hand  

Az este harmadik fellépője a szintén brooklyni Cloud Becomes Your Hand, akik gyermeki ártatlansággal és szabadsággal nyúlnak bele hol a psycho pop kedvességébe, hol a punk rock vehemenciájába, hol pedig az art rock összevisszaságába. A tavaly két albumot is megjelentető hattagú zenekar ráadásul állítólag tökéletes választás, ha az ember pár percre egy mesehős bőrében szeretné érezni magát.

#weboldal | #bandcamp | #facebook

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. április 8. — 20 óra

Helyszín: Budapest, Trafó House

Jegyár: 2. 400 HUF

Jegyelővétel: ITT

Címlapfotó: Cloud Becomes Your Hand hivatalos weboldala

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet