Az éjszakai, azaz B tarifás áram a gazdaságos energiafogyasztás egyik hatékony eszköze. Sokan nem tudják azonban azt, hogy az elektromos autók töltése nem lehetséges éjszakai áramról.
Most megmutatjuk azt, hogy miért nem. Valamint azt is, hogy hogyan segíthet egy otthoni töltőállomás telepítése abban, hogy villanyautónk áramellátása ettől függetlenül is gazdaságosan és hatékonyan megoldható legyen.

Mi az a B tarifa?

Napjainkban az elektromos autók töltésére olyan innovatív lehetőségek állnak rendelkezésre, mint a Voltie megoldásai, amelyek lehetővé teszik, hogy az úgynevezett éjszakai áram használatán túl is spóroljunk. De mit is jelent pontosan az éjszakai áram fogalma?

Ezt a kifejezést a köznyelvben az úgynevezett “B tarifás”, vezérelt áramra használjuk, amely nem áll rendelkezésre a nap 24 órájában. A magyar törvények szerint a téli időszakban minimum napi 8 órán át kell elérhetőnek lennie, a nyári időszakban pedig legalább 7 órán át. Több bármikor lehet, de kevesebb nem.

Hogyan működik az éjszakai áram?

Az elektromos hálózatban a termelésnek és a fogyasztásnak egyensúlyban kell lennie. Abban az esetben, ha az egyik eltolódik, az az elektromos berendezések meghibásodását okozza, rosszabb esetben a hálózatot is tönkreteheti. Csökkenő fogyasztás esetén tehát a termelésnek is csökkennie kell, ez pedig fordítva is igaz.

Az erőművek esetében az alacsony fogyasztású időszakban – azaz éjszaka – energiatöbblet keletkezik. Mivel ez az áram nincs folyamatosan jelen, csak olyan eszközök üzemeltetéséhez használhatjuk, melyek jó hőtároló vagy energiatároló képességgel rendelkeznek. Ilyen például a villanybojler.

Miért nem használható villanyautó töltésére a B tarifás áram?

A vezérelt hálózat kizárólag abban az esetben képes betölteni a célját, amennyiben a fogyasztó készülék képes bekapcsolni többletáram esetén, majd kikapcsolni, amikor az megszűnik. Ennek köszönhetően csak folyamatosan bekötött fogyasztókkal képes üzemelni. Ez azt jelenti, hogy egy lekapcsolható vagy konnektorból kihúzható eszközzel, amilyen az elektromos autónk is, sajnos nem fog megfelelően működni.

Folyamatosan rendelkezésre álló áramforrást biztosít az A1 és A2 tarifa. Utóbbit gyakran keverik a B tarifával, fontos azonban tudni, hogy az A tarifa esetében csúcsidőszakokról és a csökkentett fogyasztói igényű időszakokról beszélhetünk. Utóbbi jelenti az éjszakai órákat is, amikor az energiát alacsonyabb áron vételezzük.

Mi lehet a legjobb megoldás?

Az A2 tarifa jó megoldást jelenthet a villanyautók töltésére, ha azonban a fogyasztás nagy része nappalra esik, az A1-es tarifa mellett éri meg letenni a voksunkat. 2016 óta az elektromos autók tulajdonosainak ráadásul nem kell választaniuk sem a két tarifa között, hiszen mindkettőt használhatják.

Ez jó megoldás abban az esetben, ha a járművet változó időszakokban, nappal és éjjel is szeretnénk tölteni. Fontos azonban tudni, hogy az A2-es fogyasztást mérő mérőórát ebben az esetben külön fel kell szerelni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.