A lekvárok, zselék és bettőtek otthoni elkészítése egy igazán kifizetődő folyamat. Így ugyanis pénzt takaríthatsz meg, szabályozhatod, hogy milyen összetevőket tartalmazzon az általad befőzött étel, és megismerheted az élelmiszerek tartósításának egyszerű folyamatát.

Amelynek a legelső és legfontosabb lépése a megfelelő kellékek beszerzése. Ha felszereled a konyhádat az alapvető eszközökkel, amelyeket megtalálhatsz a Lakberbazár befőzési és tartósítási kellékei között, készen állsz majd arra, hogy a kertben, a fáról leszedett friss gyümölcsöt, vagy ha erre nincsen lehetőséged, akkor a fagyasztott verzióját házi készítésű befőtté vagy lekvárrá alakítsd.

Befőttesüveg

A befőttesüvegek olyan kellékek, amelyeket érdemes legelőször megvásárolni. Nagy általánosságban kétféle verziójukat különböztetjük meg, az egyik a normál, a másik pedig a széles szájú. Mindkettőnek megvan a maga előnye. Az utóbbit főleg azért kedvelik, mert nagyobb mennyiséget is könnyedén el tudnak tárolni bennük a befőzött dolgokból. Sőt az is mellettük szól, hogy könnyebb őket tisztítani.

Az átlagos fogyasztáshoz viszont előnyösebbek a normál szájú verziók, amelyekben tökéletesen tárolhatók zselék, lekvárok, de akár különféle szószok, salsa és töltelék is. A fentebb is említett Lakberbazár kínálatában többféle méretben kaphatók – a mi személyes kedvencünk a 350 ml-es verzió.

Nem szabad megfeledkezned azonban a befőttesüveg fedelekről sem, amelyek szintén kétféle méretben kaphatók: normál és széles szájú.

Mennyire lesz szükség?

Ennek eldöntéséhez azt javasoljuk, hogy először gondold át, mekkora mennyiséget fogsz feldolgozni az adott gyümölből vagy zöldségből. De emellett a használni kívánt befőttesüvegek típusa is egy fontos átgondolandó szempont.

Vegyük példának azt, hogy a családodban mindenki imádja a körtebefőttet, ezért pár hét alatt könnyedén kiürül akár egy 10 l-es, széles szájú üveg is. Vagyis, hogy egész télen tudjátok enni, több ilyen nagyobb űrtartalmú, szélesebb szájú befőttesüveget is megtöltesz. Amennyiben viszont csupán néhány étkezéshez fogyasztjátok, akkor elegendő néhány normál szájú, kisebb verzió is.

Fazék, tölcsér, műanyag spatula és merőkanál

A nagyobb fazék lesz majd a te személyes “boszorkány üstöd”, amelyben rotyog majd a befőzésre szánt étel. Amint minden összeállt, a tölcsér, valamint a merőkanál megkönnyíti a forró a lekvár, zselé vagy bármilyen szósz, stb. áthelyezését a befőttesüvegekbe anélkül, hogy rendetlenséget okoznál. A műanyag spatula pedig segít eltávolítani a légbuborékokat a megtöltött befőttesüvegekben.

Reméljük, hogy a befőzést és a tartósítást te is ugyanolyan kifizetődőnek találod, mint mi. Az otthoni befőttek elkészítése ugyan nem a legidőhatékonyabb tevékenység – ha erre vágysz, akkor több mint elegendő lehetőség van az élelmiszerboltban való vásárlásra –, de igazi örömmel tölt el minket, hogy minőségi lekvárokat, zseléket és befőtteket készíthetünk, amelyeket ezután megoszthatunk a családunkkal és a barátainkkal.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.mphshop.hu - 2024 június - Cikk1

Összhangban a hatékony működésért

A hidraulikus rendszerek hatékony működéséhez tökéletes harmónia és összhang szükséges. Akárcsak egy zenekar esetében, hiába játszik szinte mindenki tökéletesen a hangszerén, elég egyetlen hamisan zenélő tag, és az összhatás máris elmarad a kívánttól.

httpsrsablak.hu - 2024 június - Cikk4

A megfelelő konyhaablak kiválasztása

Az amerikai filmekben gyakran találkozhatunk hatalmas nyílászárókkal, amelyek annyi fényt engednek be, hogy az egész helyiségben tökéletes lesz a megvilágítás.

https-__innovatox.hu_ - 2024 június - Cikk2

Biocid engedélyeztetés szakszerűen, 7 lépésben

Mivel egy komplex folyamatról van szó, rengeteg a hibázási lehetőség, éppen ezért érdemes alaposan felkészülni, beleértve a jogszabályi háttér megismerését, a rendelet értelmezését, illetve azt a 7 lépést, amellyel végigvihető az engedélyeztetés.

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.