Miért baj, ha nem éles a késed? Mert nem vág, csak roncsol, összezúz, citál, kárt tesz az alapanyagokban. Az életlen penge maga a pokol, pláne akkor, ha szeretnél hatékonyan haladni a konyhai munkával. És ki ne szeretne?

Hogyan ellenőrizheted, hogy mennyire éles a késed?

A legelterjedtebb módszer a körömteszt: a kés élét – kellő óvatossággal – engedd rá a hüvelykujjad körmére, ha elakad, akkor éles, ha lecsúszik róla, akkor életlen. A kevésbé bátrabbak kipróbálhatják a papírlapos módszert is, amikor egy papírlapot a kézben tartva, arra merőlegesen a késsel megpróbáljuk elvágni. Ha ez könnyen sikerül, éles a kés.

Mikor kell fenni egy kést?

Sokakhoz hasonlóan biztosan te is azt hiszed, hogy akkor, ha már életlen. De nem így van. Soha nem szabad megvárni, hogy a kés “eltompuljon”. Amikor munka közben már érzed, hogy nem olyan a vágás hatásfoka, mint eredetileg, célszerű pár húzással megfenni a kést.
Miért fontos ez? Mert az életlen kés balesetveszélyesebb, mint az éles, hiszen a nagy erőkifejtést igénylő “nyiszálás” során könnyebben megcsúszhat a kés éle, és a kezedet szinte holtbiztos, hogy már el fogja vágni.

Éleznék én, de mivel?

Nos, attól függ, milyen késről van szó. Ha professzionális, drága késed van, amit nem szeretnél kapásból tönkretenni, akkor az otthoni élezés rejtelmeibe először érdemes olcsóbb darabokkal belemerülni. A helyes kézmozdulatok és az optimális fenési szög begyakorlása után már te is magabiztosabban nyúlsz majd a különböző fenők és élezők után.
Fontos különbséget tenni az élezés és a fenés fogalma között. Ritkábban élezünk, gyakrabban fenünk. Az élezés során újra be lehet állítani az élszöget, ki lehet küszöbölni a kés csorbulását, míg fenéskor erre nincs lehetőség.

Az Extrametál.hu finomacéláru webáruház kínálatában Te is megtalálod azokat az eszközöket, amelyekkel akár fenni, akár élezni tudsz.

Milyen lehetőségek közül választhatsz?

 • Háztartási fenőacél
  Ahogy a nevében is benne van, fenésre alkalmas, az elhajlott, kicsorbult élek kiegyengetésére szolgál. Kopásálló felülete ellenálló, ezért némi szakértelmet kíván a használata, ellenkező esetben könnyen kárt is okozhatsz a késben, ezért csak általános késekhez ajánlott.
 • Professzionális fenőacélok
  A minőségi, drágább kések fenéséhez már professzionális, 26-36 cm hosszú fenőacél jár. Speciális fenőfelületük, extra keménységük fogja biztosítani a kívánt eredményt.
 • Kerámiarudak
  Átmenetet jelentenek a fenőkövek és a fenőacélok között. A lefent késélek finomítására szokták alkalmazni. A fehasználásuk elég korlátozott, ahogy a törékenységük sem válik az előnyükre.
 • Fenőkövek
  A különböző geometriai formájú és szemcseméretű fenőkövekkel különböző fenési eredmények érhetőek el. Az élezés folyamata 3 különböző szemcseméretű fenőkővel tökéletesen elvégezhető. Segítségükkel más szerszámokat, eszközöket is megélezhetsz.
 • Általános élkarbantartó eszközök
  Használatuk kényelmes, nem igényel gyakorlatot, nem tesz kárt sem a késben, sem benned. Konyhai élezők, zsebkés- és tőrélezők, elektromos késélezők sora várja, hogy a szolgálatodba álljon.
Nem kell, hogy a késed életlensége bosszúsággal járjon – fenés és élezés, és kész.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.