Miért baj, ha nem éles a késed? Mert nem vág, csak roncsol, összezúz, citál, kárt tesz az alapanyagokban. Az életlen penge maga a pokol, pláne akkor, ha szeretnél hatékonyan haladni a konyhai munkával. És ki ne szeretne?

Hogyan ellenőrizheted, hogy mennyire éles a késed?

A legelterjedtebb módszer a körömteszt: a kés élét – kellő óvatossággal – engedd rá a hüvelykujjad körmére, ha elakad, akkor éles, ha lecsúszik róla, akkor életlen. A kevésbé bátrabbak kipróbálhatják a papírlapos módszert is, amikor egy papírlapot a kézben tartva, arra merőlegesen a késsel megpróbáljuk elvágni. Ha ez könnyen sikerül, éles a kés.

Mikor kell fenni egy kést?

Sokakhoz hasonlóan biztosan te is azt hiszed, hogy akkor, ha már életlen. De nem így van. Soha nem szabad megvárni, hogy a kés “eltompuljon”. Amikor munka közben már érzed, hogy nem olyan a vágás hatásfoka, mint eredetileg, célszerű pár húzással megfenni a kést.
Miért fontos ez? Mert az életlen kés balesetveszélyesebb, mint az éles, hiszen a nagy erőkifejtést igénylő “nyiszálás” során könnyebben megcsúszhat a kés éle, és a kezedet szinte holtbiztos, hogy már el fogja vágni.

Éleznék én, de mivel?

Nos, attól függ, milyen késről van szó. Ha professzionális, drága késed van, amit nem szeretnél kapásból tönkretenni, akkor az otthoni élezés rejtelmeibe először érdemes olcsóbb darabokkal belemerülni. A helyes kézmozdulatok és az optimális fenési szög begyakorlása után már te is magabiztosabban nyúlsz majd a különböző fenők és élezők után.
Fontos különbséget tenni az élezés és a fenés fogalma között. Ritkábban élezünk, gyakrabban fenünk. Az élezés során újra be lehet állítani az élszöget, ki lehet küszöbölni a kés csorbulását, míg fenéskor erre nincs lehetőség.

Az Extrametál.hu finomacéláru webáruház kínálatában Te is megtalálod azokat az eszközöket, amelyekkel akár fenni, akár élezni tudsz.

Milyen lehetőségek közül választhatsz?

 • Háztartási fenőacél
  Ahogy a nevében is benne van, fenésre alkalmas, az elhajlott, kicsorbult élek kiegyengetésére szolgál. Kopásálló felülete ellenálló, ezért némi szakértelmet kíván a használata, ellenkező esetben könnyen kárt is okozhatsz a késben, ezért csak általános késekhez ajánlott.
 • Professzionális fenőacélok
  A minőségi, drágább kések fenéséhez már professzionális, 26-36 cm hosszú fenőacél jár. Speciális fenőfelületük, extra keménységük fogja biztosítani a kívánt eredményt.
 • Kerámiarudak
  Átmenetet jelentenek a fenőkövek és a fenőacélok között. A lefent késélek finomítására szokták alkalmazni. A fehasználásuk elég korlátozott, ahogy a törékenységük sem válik az előnyükre.
 • Fenőkövek
  A különböző geometriai formájú és szemcseméretű fenőkövekkel különböző fenési eredmények érhetőek el. Az élezés folyamata 3 különböző szemcseméretű fenőkővel tökéletesen elvégezhető. Segítségükkel más szerszámokat, eszközöket is megélezhetsz.
 • Általános élkarbantartó eszközök
  Használatuk kényelmes, nem igényel gyakorlatot, nem tesz kárt sem a késben, sem benned. Konyhai élezők, zsebkés- és tőrélezők, elektromos késélezők sora várja, hogy a szolgálatodba álljon.
Nem kell, hogy a késed életlensége bosszúsággal járjon – fenés és élezés, és kész.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpssocialwings.hu - 2023 május - Cikk4

Így állítsd be a Facebookon az üzleti oldalad!

A Facebook az egyik legnagyobb közösségi média platform, amelynek segítségével a vállalkozások és az ügyfelek egymással kommunikálhatnak, és az üzleti tevékenységek promóciója is lehetséges rajta igencsak nagy hatékonysággal.

https-csingiling.hu - 2023 május - Cikk1

A megfelelő babaágy kiválasztása

Akár a hálószobátokban, akár egy külön helyiségben alszik majd a hamarosan megszületendő csecsemőtök, a megfelelő kiságy elengedhetetlen a jó (és biztonságos) alvási szokások kialakításához.

https-__www.curver.hu_ - 2023 május - Cikk6

Rendszerezz nagyszerű műanyag dobozokkal!

Téged is zavar az otthonodban a rendetlenség és a számtalan, nem helyén lévő dolog, és úgy érzed, eleged van a rend érdekében folytatott szüntelen harcból? Nem vagy vele egyedül!

https-__www.buywatch.hu_ - 2023 április - Cikk1

Hogyan válassz alkalmi órát?

Egy alkalmi karóra kiválasztását semmiképpen sem szabad elsietni, mivel ez a darab sok mindent elárulhat a külvilágnak a stílusodról.

https-__ujhazbodrogi.hu_ - 2023 április - Cikk3

Az öntözés kulcsfontosságú kérdés a kertben

Az éltető víz nélkül hiába ültetünk csodás növényeket és vetünk fűmagot a kertben, nem fogjuk tudni megőrizni a szépségüket, a nyári forróság és száraz időszakok alatt pedig szinte felperzselődik a növényzet.