Nézem Képzőművészet Elhunyt Kádár József világhírű magyar festőművész

Elhunyt Kádár József világhírű magyar festőművész

Promóció

Életének 83. évében elhunyt Kádár József (Joseph Kadar) festőművész, grafikus, fotóművész, múzeumalapító. A halálhírt felesége, Zsoldos Vanda közölte az MTI-vel.

Promóció
- Advertisement -

Az alkotói pályáját Párizsban kiteljesítő képzőművész január 25-én halt meg, temetéséről később intézkednek.

Kádár József 1936-ban született Debrecenben, majd Hajdúszoboszlón élt. 1956-ban kezdte tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol Bernáth Aurél és Fónyi Géza voltak a mesterei.

A művészet egyáltalán nem érdekelt 19 éves koromig. Atletizáltam. Ekkor versenyre mentünk Pécsre, az edző elvitt a Székesegyházba. Ott láttam meg Lotz Károly freskóit. Olyan erős hatással volt rám, hogy ilyet tud az ember, elhatároztam, festő leszek. Még aznap nyertem a totón 13 ezer forintot. Égi jelnek tekintettem. Vettem egy csomó művészeti könyvet, vásznat, olajfestéket. Kimentem a mezőre és igyekeztem élethűen megfesteni Tóthné tehenét. 3-4 hónap volt a felvételiig. Éjjel-nappal olvastam és festettem, Bernáth Aurél is mondott egy-két dolgot. Felvettek a főiskolára, a 720 jelentkezőből húszunknak sikerült

mondta a Műtermek.com-nak Kádár József festőművész.

Kádár József festőművész 83. évében hunyt el / Fotó:

Magyarországot 1969-ben hagyta el, hogy Párizsba költözzön. Franciaországban lezárta addigi expresszionista korszakát. Előbb szürrealista munkákat festett, majd elektronikus gépekre cserélte az ecsetet: fénymásolóval, számítógéppel, nyomtatóval készített képeket. Művein franciaországi pályája elején mértani alakzatok domináltak, később – saját megfogalmazása szerint – dualista lett. Ilyen szellemben készült munkáin kétfajta, egy geometrikus és egy figuratív alakzat látható.

Röviddel Párizsba érkezése után alkotta meg első mail-art borítékait és első könyvtárgyait, majd 1979-től készített művészi fotókat és fotogramokat, amelyeken izraeli, indiai, itáliai, görögországi és spanyolországi élményeit dolgozta fel.

Kádár József nem csak képzőművészként, hanem gyűjtőként is aktív volt: kollekciójából alapította a hajdúszoboszlói Nemzetközi Modern Múzeumot, illetve Álmosdon a Post-Mail-Art Múzeumot és a Joseph Kádár Múzeumot.

Kádár Józsefet 2013-ban tüntették ki a Magyar Arany Érdemkereszttel, 2016-ban pedig a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete életműdíjjal ismerte el tevékenységét.

Promóció
ForrásMTI
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3