Az énekes fia számolt be apja, Mory Kanté szívelégtelenség miatt bekövetkezett haláláról.

Krónikus szívelégtelenség okozta a vesztét

A hetvenéves Mory Kanté súlyos szívelégtelenség miatt vesztette életét, mielőtt elkezdődhetett volna a gyógykezelése egy francia klinikán, írja a The Guardian.

Mory Kanté Elhunyt
Mory Kanté / Fotó: Afp

„Krónikus betegségben szenvedett és gyakran utazott Franciaországba kezelések miatt, de ez most nem volt lehetséges a koronavírus miatt” – nyilatkozta az zenész fia, Balla Kanté.

Kanté nemzetközi karrierje 1987-ben a Yé Ké Yé Ké című dallal indult be. Ő volt az első afrikai énekes, aki több mint egymillió példányszámban adott el lemezt és a slágerlisták élére került több európai országban is. 2018-ban DJ Paul Oakenfold Afro Acid Mix válogatásába is bekerült a szerzemény. A Yé Ké Yé Ké szám is hallható az Akwaba Beach című albumon, amely minden idők legnagyobb példányszámban elkelt afrikai lemeze lett, és a Victoires de la Musique-díjjal is kitüntették.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amikor korán, balafonon vagy más egyéb hangszeren játszol, akkor valami olyat kell alkotnod amit az emberek nem felejtenek el egyhamar[/perfectpullquote]

– vallotta a zenész.

Életpályája az afrikai zene körül bontakozott ki

Kanté 1950 március 29-én született egy Albadaria nevű afrikai faluban. Szülei jól ismert zenészek voltak hazájukban. Hétéves korától kezdte zenei tanulmányait, először a tradicionális afrikai pengetős hangszeren a korán tanult meg játszani. Ez tette később világhírűvé is. Később a xilofonhoz hasonló balafon nevű hangszeren történő zenélést is elsajátította. 21 évesen csatlakozott a Rail Band együtteshez, ahol énekesként is ismerté vált.

A dél-afrikai-portugál Pongo saját lábra állt, és popdalokkal jelentkezik

Pongo azok közé a fiatal alkotók közé tartozik, akinek élete bővelkedik a fordulatoktól és izgalmas kalandoktól. Luandában, a dél-afrikai Angola fővárosában született. A helységet nyolc évesen hagyta maga mögött, a 90-es években újra felizzó polgárháború folytán tizenkét hónapot töltött Rómában a családjával. Szűkös körülmények között éltek, három lánytestvérével osztotta meg az ágyát.

1980-ban költözött Párizsba, ahol hamar népszerűvé vált, és elindult a nemzetközi hírnév útján. 2012-ben megjelent La Guinéenne című lemeze az afrikai aranykor történeté foglalta össze a zouk, funk és reggae stílusú dalok pedig a guineai mandinka nyelven szólaltak meg. Később sem feledkezett meg hazájáról és aktívan részt vett a Nongo faluban egy 1500 férőhelyes kulturális központ létrehozásában.

Mory Kante-Yeke Yeke (1987)

Mory Kante-Musico e instrumentista guineense-Mory Kanté nasceu no dia 29 de Março de 1950, na cidade de Kissidougou, na Guiné Conakry, numa das melhores famí…

Élete során 13 stúdióalbumot jelentetett meg, az utolsó N’Diarabi címmel 2017-ben került kiadásra. Egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy azt szeretné ha világpolgárként a kultúra embereként emlékeznének rá, aki az üzenetét a zenén keresztül közvetíti.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet