Életének 49. évében váratlanul elhunyt Térey János József Attila-díjas költő, író, műfordító – közölte a Jelenkor Kiadó hétfőn az MTI-vel.

Az Index emlékeztet, hogy Térey János vasárnap még a 30 éves osztálytalálkozójáról osztott meg fényképet. Gy. Horváth László műfordító “Lesz az még 50 is!” kommentjére azt válaszolta: “Let it be!”

Térey Zimmermannzsolt
Térey János / Fotó: Zimmermann Zsolt

Térey János 1970-ben született Debrecenben. A budapesti Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakát, majd 1996-ban az ELTE magyar szakát végezte el. Költői pályafutását olyan jelentős kötetek jelzik, mint a Szétszóratás, Térerő, Drezda februárban, Paulus, Ultra. Írt prózát, de drámaíróként is közismert, nevéhez fűződik a Nibelung-lakópark, Kazamaták (Papp Andrással) és az Asztalizene című dráma is.

2001-ben József Attila-díjjal, 2002-ben Füst Milán-díjjal jutalmazták. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, 2008-ban az év legjobb magyar drámája díjat az Asztalizenéért. 2010-ben a Magyar Köztársaság Babérkoszorú díjával tüntették ki.

Térey Jánost felesége és két gyereke gyászolja.

Korábban készült interjúnkat az íróval ezen a linken olvashatjátok. A lapunknak beküldött verseit pedig ezen a linken.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet