Elton John világsztárként lobbizik a fiatal tehetséges zenészek érdekében. 

Európai gyakorlóterep

Elton John a The Guardianen megjelent véleménycikkében hívta fel a figyelmet a brit zeneipart, előadóművészeket sújtó Brexit-szabályozás hiányosságra, amely idéntől rendkívül megnehezíti az Unión kívül rekedt zenészek dolgát, ha Európában szeretnének koncertezni, fellépni.

Elton John Brexit Zeneszek Velemenycikk
Elton John / Fotó: David Wolff-Patrick/Redferns

A világsztár visszaemlékezett karrierje kezdetére, amikor 1966-ban Hamburgban a Top Ten Clubban a Bluesology billentyűseként lépett fel esténként, ott, ahol a The Beatles is haknizott. Minden este öt órán át játszottak, olyan közönségnek, amely nem miattuk látogatta a vigalmi negyedben található szórakozóhelyet. De a mindennapi fellépési lehetőség révén egyre jobban játszottak, és olyan színpadi rutinra tettek szert, amit egy próbateremben sosem tudna megszerezni egy zenekar. Majd végighaknizta Európát, ahol szép lassan kiépítette saját rajongótáborát, megismerték a nevét.

Mindez jó régen történt. Ha most kezdő előadó vagy zenész lennék egy zenekarban, nem valószínű, hogy eljuthatnék Hamburgba. A Brexit miatt most azoknak a brit művészeknek, akik Európában szeretnének turnézni, vízumokat, munkavállalási engedélyeket és a felszereléseikre úti dokumentumokat kell beszerezniük minden érintett országban. Ez az adminisztrációs borzalom nagyban növeli az európai turné költségeit is

– ismertette az alapproblémát a sztár, aki mindig is ellenezte, hogy hazája kilép az EU-ból.

Kapcsolódó cikk

„Ez persze nem érint engem. Hatalmas közönség előtt játszom szerte a világon, és komoly stáb áll mögöttem, akik elintézik a papírmunkát. A turnéim simán elbírják ezeket a költségeket. De valahol mégis érint engem is, mert nem akarok egy olyan világban élni, ahol csak azok engedhetik meg maguknak, hogy európai turnéra menjenek, akik már évtizedek óta fellépnek ott és többmillió lemezt adtak el” – tette hozzá Elton John, aki korábban Vlagyimir Putyinnal is szócsatázott.  

Kiemeli, mennyire rajong az új zenékért. Hamburgban minden szabadidejét a lemezboltokban töltötte. Még ma is hetente több órát tölt azzal, hogy figyeli, milyen új zenék jelentek meg, rengeteg új lemezt vásárol és hallgat meg.

Új Elton Johnok és Ed Sheeranek kellenek a világnak

„Sikeres zenészként egyik legfőbb célomnak tartom, hogy támogassam a fiatal kollégáimat. Rendkívül kiváltságos helyzetben vagyok, és úgy tartom korrektnek, ha segítek a kezdőknek. Ez nem csupán jótékonyság a részemről: számomra az az új energia és nyers erő a legizgalmasabb a zenében, amit egy feltörekvő előadóművész az élő fellépésein közvetít. Nagyon inspiráló, amire általában csak egy fiatal zenész képes” – fejtegette, miért fontos számára is, hogy lehetőséghez jussanak az ifjú tehetségek. 

Kapcsolódó cikk

Tapasztalta, mennyit tud profitálni abból egy kezdő előadó, ha a sajátjától eltérő nyelvi és kulturális közegben, ismeretlen közönséget kell meghódítania a zenéjévél. Azokat a zenészeket, akinek van lehetőségük külföldön is fellépni, sokkal több impulzus éri, amitől jobb szerzők is lesznek.

Nevetséges a mostani helyzet. Nagy-Britannia egyik legfőbb kulturális exportcikke a zene. A zeneipar 2019-ben 5,8 milliárd angol fonttal [több mint 2 360 milliárd forint] járult hozzá a gazdasághoz, de a Brexit-tárgyalók valamiért kifelejtettek minket a megállapodásból. Jól elcseszték! Egyértelműen a brit kormány feladata, hogy hozzák helyre, tárgyalják újra a zenészek ügyét

– fogalmazott meglehetősen sarkosan. 

Hozzátette, tisztában van azzal, hogy ezek a tárgyalások milyen hosszadalmasak, ami nem segíti azokat, akik majd az első albumuk kiadása után szeretnének mihamarabb turnézni menni külföldre. Véleménye szerint rövid távon, amíg a járvány miatt amúgy sem lehet fellépni, részben a zenészeknek fel kell állítaniuk egy olyan szervezetet, amely infrastrukturális, jogi és adminisztrációs támogatást nyújt azoknak a szakmában, akik mindezt nem engedhetik meg maguknak. Nem csupán a mainstream popszakmára vonatkozna, hanem a népzenészekre, a dzsesszzenészekre, a klasszikus zenészekre és az underground előadókra is.

Kiemeli, hogy új szupersztárokra van szükség. Sztárok meg csak úgy válhatnak a fiatalokból, ha mindenki támogatja a zenészek külföldi turnézási lehetőségét. Különben, teszi hozzá öniróniával, kénytelenek leszünk továbbra is az olyan kiöregedett, mainstream előadókat hallgatni, mint Elton John

A brit zenészek tavaly év végén közel 300 ezer aláírást gyűjtöttek össze petíciójukkal, amellyel szeretnék elérni, hogy a kormány járja ki számukra a kedvezőbb feltételeket az európai munkavállaláshoz. Január végén pedig 110 brit világsztár – köztük Elton John – a The Times-ban tette közzé, hogy a kormány cserben hagyta a zenészeket.   

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet