Elméletben képesek vagyunk mindenféle étel megemésztésére. A kérdés az, melyek azok, amelyeket a legkönnyebben emészthetünk meg.
A változások az ételek feldolgozásában és készítésében, nem beszélve az életmód megváltozásáról – mozgásszegény élet, stressz –, azt vonták maguk után, hogy gyomrunk már nem reagál mindenre egyformán jól.
A legjobb, ha bizonyos ételeket elkerülünk. De szerencsére a természet megajándékozott minket olyan élelmiszerekkel, melyek megkönnyítik az emésztést.

Joghurt

Több milliárd baktérium van a bélben, melyek segítik az emésztést és a joghurtban nagyon sok megtalálható ezekből a hasznos baktériumokból. Ne dőlj be a feliratoknak, nem minden joghurt egyformán egészséges! Az ízesített, cukrozott változatokat kerüld és választ az aktív összetevőt tartalmazó fajtákat! A joghurt segítségével támogathatod bélflórád egészségét.

Sovány hús és hal

Ha húst ennél, válaszd a csirkét vagy a halat. Sokkal könnyebben meg fogod emészteni őket, mint egy vastag, zsíros sült hússzeletet. Márpedig a vörös húsok általában zsírosabbak. A szervezetünk ezért sokkal könnyebben kezeli a csirkét vagy a halat. Ha ezeket eszed, a vastagbélráknak is kevésbé vagy kitéve.

Teljes értékű gabonafélék

A teljes értékű gabonafélék és a belőlük készült ételek nagyon jó rostforrások, ezért jót tesznek az emésztésnek. 

Kapcsolódó cikk

A rostok nemcsak ezért jók, de azért is, mert csökkentik a koleszterinszintet, eltelítenek, azaz csökkentik az éhségérzetet.

Banán

A banán segíti helyreállítani a normál bélműködést, főként hasmenés esetén. Helyreállítja az elektroliteket és a káliumot, melyeknek mennyisége a hasmenés miatt csökken. Rosttartalma is magas, naponta egyet el kellene fogyasztanunk belőle.

Gyömbér

Ezt a fűszernövényt ősidők óta használják hányás, hányinger csillapítására, étvágytalanság, puffadás, hasfájás ellen. A legjobb mértékkel fogyasztani, ha túl sok gyömbért eszünk, visszaüthet. Napi 2-4 g-nál több gyomorégést okozhat.

Cikkünk a Kuffer.hu szövege alapján készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.