Greta Thunberg hatott: megérkeztek az eddigi legszéleskörűbb klímavészhelyzetről szóló közvélemény-kutatás eredményei

Az ENSZ globális felmérése szerint a Föld lakosságának közel 60%-a valósnak véli a klímavészhelyzetet és támogatja a klímavédelmi intézkedések mihamarabbi meghozatalát. 

Egyértelmű üzenet a politikusoknak 

Elkészült az eddigi legnagyobb mintán végzett globális közvéleménykutatás a klímavészhelyzetről, írja a The Guardian.

klimaveszhelyzet ensz felmeres
Az emberek felismerték a klímavészhelyzet súlyosságát / Fotó: John Giles/PA

Az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) Peoples’ Climate Vote (Az emberek hozzáállása a klímavészhelyzethez) elnevezésű felmérésben 50 ország összesen 1,2 millió lakosa vett részt. Az Oxfordi Egyetem szakemberei feleltek azért, hogy minden országban reprezentatív legyen a válaszadók összetétele. Az adatgyűjtés 2020 október és december között, tehát éppen egy másik égető probléma, a koronavírus-járvány második hulláma alatt történt. Mégis, a bolygó lakosságának 59%-a úgy véli, hogy a klímavészhelyzet létezik, és a világnak „minden lehető szükséges intézkedést sürgősen végre kell hajtania” – ahogy azt Greta Thunberg  vagy Harry herceg is követeli

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A tanulmány legfőbb tanulsága, hogy az emberek világszerte valóságos problémának tartják a klímaváltozást, és tényleges cselekedeteket várnának el a politikusoktól.

Az emberek hangja világos: azt akarják, hogy a politikusok lépjenek fel a klímaváltozás ellen. Ha a felmérés szerint a világ népességének 64%-a hisz a klímavészhelyzetben, az azt jelenti, hogy fontosnak tartják a klímaválsággal kapcsolatos lépéseket. A legfontosabb üzenet tehát az, hogy ha kormányok megteszik ezeket az intézkedéseket, akkor az emberek támogatni fogják őket

– jelentette ki Cassie Flynn, az UNDP klímaügyi stratégiai tanácsadója, a Klímaprogram vezetője, amely a klímavédelmi intézkedések meghozatalában nyújt segítséget az egyes államoknak.

„Válaszút előtt állunk, és a felmérés megmutatja, hogyan gondolkodnak a jövő generációi az egyes politikai állásfoglalásokról, ami már előrevetíti a jövőt” – mondta Flynn, hangsúlyozva, hogy a klímakérdés a koronavírus miatt nem tűnt el, hiszen mit sem javult a helyzet. Sőt, 2020-ban globális viszonylatban a rekordmagas hőmérsékleteket mértek, ami az óceánokra és a jégtáblák olvadására vagy éppen az egészségünkre is komoly közvetlen hatással van.

A többség nem mondana le a húsról a Föld megmentése érdekében

Meglepő módon nem mutatkozott jelentős generációs különbség: a 14-18 évesek 69%-a, míg a 60 év felettiek 58%-a állítja, hogy a klímavészhelyzet létezik.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A többség akkor is támogatta a klímavédelmi intézkedéseket, ha az jelentős változást hozna az országban, ahol él. Ott is, ahol a károsanyag-kibocsátás fő oka a fosszilis energiaforrásokon alapuló gazdaság, a legtöbben (Amerikai Egyesült Államok: 65%, Ausztrália: 76%, Oroszország: 51%) támogatták a megújuló energiaforrások használatát. Azokban az országokban, ahol jelentős az erdőirtás mértéke, az emberek többsége a fák megmentésére, erdősítésre szavaz (Brazília: 60%, Indonézia: 57%). 

Összességében globális szinten a legnépszerűbb klímavédelmi intézkedés az erdőtelepítés és a fák megmentése, zöldterületek kialakítása, a megújuló energiaforrások használata és a környezetbarát mezőgazdaság. A legkevésbé elfogadott a 18 felsorolt klímavédelmi intézkedés közül a vegán táplálkozás, amelyet mindössze a világ 30%-a támogat. 

A nemek között is adódott különbség a férfiak javára, aminek nem feltétlenül kéne így lennie a korábbi ismereteink alapján.  Globális szinten legalább 5%-kal több férfi mint nő vélte valós problémának az éghajlatváltozást. Négy fejlett országban (USA, Kanada, Egyesült Királyság, Ausztrália) azonban a nők jelentősen környezettudatosabbnak bizonyultak. Ez utóbbira a kutatók nem találtak magyarázatott. 

Globális szinten viszont úgy látták, hogy a klímatudatosság mértéke az iskolázottsággal egyenes arányban áll. Ennek tudható be a férfiak nagyobb arányú klímaelköteleződése, a fejlődő országokban ugyanis a lányok oktatása gyakran korábban befejeződik. 

A leginkább klímatudatos országok az Egyesült Királyság és Olaszország, ahol a lakosság 81%-a véli problémának az éghajlatváltozást. Az USA és Oroszország lakossága egyforma mértékben, 65%-ban tart a klímavészhelyzettől. A legalacsonyabb arányt, 50%-ot Moldáviában regisztrálták. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból