Hosszan tartó tapssal jutalmazta a szerdai esti díszbemutatón Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét a 74. cannes-i filmfesztivál közönsége – írta az MTI.

Enyedi Ildikó új filmjének vetítését is feszült figyelemmel követték

A cannes-i Fesztiválpalota 2300 férőhelyes Lumiere nagytermében telt ház előtt mutatták be Enyedi Ildikó új, A feleségem története című filmjét, amely 23 művel verseng az Arany Pálmáért.

A cannes-i fesztivál hagyományainak megfelelően a világpremier előtt A feleségem története alkotói fotósok sorfala előtt vonultak fel a vörös szőnyegen, ahol Pierre Lescure, a fesztivál elnöke és Thierry Frémaux művészeti igazgató köszöntötte őket. A teremben a már helyüket elfoglaló nézők állva köszöntötték Enyedi Ildikót és filmje külföldi színészeit, többek között a holland Gijs Nabert, a francia Louis Garrelt, az olasz Sergio Rubinit és a svájci Luna Wedlert, valamint a magyar stábot. 

Enyedi Ildiko A Felesegem Tortenete Cannes-I Filmfesztival 2021
Louis Garrel Francia Színész És Filmrendezõ, Mécs Mónika Filmproducer, Gijs Naber Holland Színész, Enyedi Ildikó Filmrendezõ, Luna Wedler Svájci Színésznõ És Sergio Rubini Olasz Színész (B-J) A Feleségem Története Címû Film Bemutatójára Érkezik A 74. Cannes-I Nemzetközi Filmfesztiválon 2021. Július 14-Én / Fotó: Vianney Le Caer / Mti

A film francia női főszereplője, Léa Seydoux azonban nem tudott részt venni a díszbemutatón, miután a közelmúltban koronavírussal diagnosztizálták. Bár tünetmentes, a második negatív tesztjéig karanténban van Párizsban.

A feszült figyelemben zajló vetítés végén a nézők több mint öt percig állva, tapsolva köszöntötték az alkotókat, akik szintén felállva hálálták meg a meleg fogadtatást.
Enyedi Ildikó könnyeivel küszködve, meghatottan mondott köszönetet a színészeknek és mindazoknak, akik a filmben dolgoztak, valamint a fesztiválnak, amely meghívta az alkotást. „Nagyon köszönöm, hogy itt lehetek önökkel együtt, a film legelső vetítésén” – mondta franciául a rendezőnő. „Nagyon-nagyon meg akartunk csinálni ezt a filmet, a teljes szívünket beleraktuk. És most útjára indul” – tette hozzá.

Így tapsolták meg Enyedi Ildikó új filmjét, A feleségem történetét Cannes-ban!

A feleségem története - Enyedi Ildikó új filmje a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyében mutatkozott be, a filmet vastaps kísérte.Magyarországi premie...

Enyedi Ildikó pályafutásában meghatározó szerepe van a cannes-i fesztiválnak, ahol legelső filmje, Az én XX. századom – amelyet az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű válogatásban mutattak be – 1989-ben elnyerte a legjobb első filmnek járó Arany Kamerát. A versenyprogramba viszont most először kapott meghívást a magyar rendezőnő. Az Arany Pálma-díj kiosztása és a záróünnepség szombaton lesz Cannes-ban.

Ősszel kerülhet moziba A feleségem története

A féltékenység és a szerelmi kétkedés természetrajzát bemutató, csaknem háromórás, nagyszabású, kosztümös, angol nyelvű film Füst Milán több mint húsz nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra jelölt A feleségem története című regényének adaptációja. A Budapesten, Fóton, Hamburgban és Máltán forgatott alkotásban Störr kapitányt Gijs Naber holland színész alakítja, feleségét, Lizzyt pedig Léa Seydoux francia színésznő. A többi szerepben Louis Garrel, Josef Hader, Ulrich Matthes, Udo Samel, Jasmine Trinca és Luna Wedler, a magyar színészek közül pedig Funtek Sándor, Rujder Vivien és Hajduk Károly látható.

Kapcsolódó cikk

A magyar Inforg-M&M Film – Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András –, a német Komplizen Film (Jonas Dornbach), az olasz Palosanto Film (Flaminio Zadra) és a francia Pyramide Productions (Stéphane Parthenay) koprodukciójában készült alkotás forgatókönyvét Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX supervisor Klingl Béla, a zeneszerző Balázs Ádám.

A feleségem története (12E) Enyedi Ildikó új filmje szeptember 23-tól a mozikban!

Störr Jakab holland teherhajó kapitány egy nap egy kávézóban ülve fogadást köt, hogy elveszi feleségül az első nőt, aki belép. És besétál Lizzy...Az Arany Me...

Enyedi új filmjének gyártását a Nemzeti Filmintézet 1,15 milliárd forinttal támogatta, az alkotás a német–francia Arte, az olasz RAI, az RTL Klub, az Eurimages és a Kreatív Európa Média közreműködésével készült. A film a tervek szerint ősszel kerül a magyar mozikba, a Mozinet forgalmazásában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet