Már csak egy nap és kezdődik a 10. Bánkitó! A négynapos fesztiválra az időjósok kíméletlen meleget jósolnak, így érdemes naptejjel és fürdőruhával érkezni. Több minihelyszínnel is újít a fesztivál, például a tó partjára érkező Nagyszünettel, ahol akusztikus koncertek is lesznek a vizes-napos chill-zóna mellett, vagy az erdei Mocsárral, ahol a magyar underground legmélyebb merítése játszik. A zene, színház és képzőművészet mellé pedig idén is hazánk legfontosabb civil szervezetei érkeznek a Bánkitóra, akik ráadásul minden megvett sör után támogatást kapnak, amit a Bánkitó – Bánk SE – Erste Bank közös jótékonysági futóversenyének keretében osztunk szét.

Az erős és fenntarható civil szféráért

2018-ban a Bánkitó ‘28 lesz. A tizedik évfordulón a fesztivál a látogatókkal együtt ugrik 10 évet és visszamegy a jövőbe. A Bánkitó idén jövőképfestés és térképrajzolás is egyben, ahol a fesztivál közössége együtt festi meg az ideális jövőt, és megrajzolja, merre az út oda. Sőt, a civil-kult programok most nem csak időutazást jelentenek, de szintugrást is.

Idén Bánkon lesz az év legnagyobb hazai crowdfunding kampánya. A fesztivál teljesen készpénzmentes lett, az új kártyás rendszerhez pedig jattcsúszka is jár, ami a Bánkitón sokkal menőbb, mint máshol.

Ugyanis a csúszkával felajánlott összeg fele egy digitális malacperselyben landol. Ezt a malacperselyt aztán az első Bánkitó – ERSTE Bank – Bánk SE futóverseny keretében ürítik ki, ahol mindenki a kedvenc civil szervezete színeiben indulhat pontokat szerezni. Az első három legtöbb pontot gyűjtő szervezet közt aztán eloszlik a fesztivál alatt összegyűjtött pénz.

Bank
Bánkitó Fesztivál / Fotó: Index

Emellett idén az ERSTE Bankkal és több civil inkubátorprogrammal, társadalmi vállalkozással közösen a szervezők összehoztak egy mentorprogramcsomagot kifejezetten civil szervezeteknek, szociális munkásoknak és érdeklődő, kreatív szakembereknek, akik nap mint nap azért dolgoznak, hogy ‘28-ra egy ideálisabb társadalomban élhessünk. A programok során szeretnék segíteni a tudásáramlást és kapcsolatépítést a civil szférában, hisz ezek elengedhetetlen feltételei a magyar civil társadalom fennmaradásának, a civil társadalom pedig ahhoz, hogy 10 év múlva (is?) egy demokratikus Magyarországon ébredjünk.

Az ország legnagyobb kortárs színházi szemléje

A Bánkitó Színházi Fesztivál idén is az ország egyik legfontosabb színházi szemléjét hozza a látogatóknak. A négy nap alatt olyan előadások lesznek, mint Szabó Veronika Queendomja, ami a kortárs színház, a fizikai színház és a dragshow-k metszéspontján egyensúlyoz, hogy az év legfontosabb feminista darabját adja.

Emellet jön a Vígkarma Übü FC-je, amelyben az Alfred Jarry drámáiból ismert Übü papa (itt Übübá) és neje stadiont gründolnak és futballművészeti akadémiát rémálmodnak bele.

Sőt, a TÁP Színház Rokonok című jövőbeli előadásának közösségi megvalósítása, és a K2 Antigónéja is ellátogat, amelyben az ókori görög történet kortárs színezetet kap a social media és az internet privacy korában.

13765818 1035708193133701 2838761558189059974 O
Bánkitó Fesztivál 2017-Ben / Fotó: A Fesztivál Hivatalos Facebook-Oldala

A Bánkitón minden kisszínpad nagyszínpad

A bevett formulán idén sem változtatnak a szervezők sokat, a merítésbe viszont ismét bekerült néhány a világ legfontosabb alternatív és indie bandáiból. Érkezik többet közt hazai frontról a Blahalouisiana, az Elefánt, az Esti Kornél és a Fran Palermo, Dániából a kortárs art punk szcéna hercegei, az Iceage, Kanadából a gótikus avant-rock Suuns, Franciaországból pedig a “színpadra vitt nemzetbiztonsági kockázat”, az arab zenét kortárs elektróval mixelő Acid Arab.

Esti Kornél: Örömet okoz együtt üvölteni, hogy boldogság, te kurva – Interjú

Telt házas koncerttel indult az új esztendő az Esti Kornél számára. A február 16-ai fellépést óriási érdeklődés előzte meg, a jegyek már majdnem két héttel a rendezvény előtt elkeltek. A tagok ennek ellenére nem lassítanak, nem érzik, hogy nincs már hová fejlődniük.

A legnagyobb nevek mellett pedig még több minihelyszín lesz a Bánkitón, ahol a legfontosabb feltörekvő zenészekkel ismerkedhettek a (sound)cloud repper Egs-től a balkánpunk Siketfajdig. A Budapest Park Nagyszünete mellett a hetedik kerület központja, az Úri Muri, és az ambient chillközpont, a Cökxpon is új helyszínként érkezik az Auróra, a Mocsárrá névváltozott S*10 és a Keret Ház mellé. A Dörti Techno titkos helyszínét pedig nem is említjük, mert titkos.

Fran Palermo – Fritz Rock

Rendező: Szabó Áron https://www.behance.net/vagtazoponi Vágó: Gyarmati Lili Kellék -berendezés: Richard Illés ,Pócsik Lujza Stylist: Boncsér Szofi Köszönet :…

Mielőtt elindulsz otthonról

Ha te sem szeretnél az irodában megpukkadni vagy otthon elpunnyadni, bérletek, napijegyek és sátorjegyek is vannak még a Bánkitóra! Sőt, idén nem csak négynapos, de napi sátorjegyek is kaphatóak az alsópetényi fesztiválkempingbe, folyamatos ingyenes buszjárattal a fesztivál és a kemping között.

Ha a Budapestről lejutás para, akkor se pánikolj, a Bánkitó saját bejáratú buszaival ugyanis direktben viszünk oda és vissza szerdán és szombaton.

Indulás előtt azt se feledjétek, hogy a Bánkitó idén készpénzmentes fesztivál, ahol a pultoknál bankkártyáddal vagy HelloPay kártyával tudsz fizetni, amit a helyszínen lehet kiváltani készpénzzel és kártyával is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

goballoon.hu - 2024 július - LinkMarketing - 6

Felkészülés a hőlégballonos repülésre

Ma már nem úgy készülünk egy hőlégballonos sétarepülésre, mint a 2019-ben megjelent “A hőlégballon” című film szereplői, akik az NDK-ból próbáltak megszökni egy ilyen légijárművel.

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.