Bár azt gondolnánk, hogy a féltékenység egy univerzális érzelem, amely szinte minden kultúrában jellemző az emberi kapcsolatokra, a férfiak és a nők különböző változatait mutatják ennek.

Bright Side összegyűjtött néhány tudományosan alátámasztott tényt a féltékenységről. 

Az evolúció terve gyakorlatban

Feltekenyseg.nok .Es .Ferfiak

Az evolúció szempontjából kulcsfontosságú, hogy ne csak a saját életünket éljük, hanem újat is teremtsünk. Kutatások szerint a férfiakat és a nőket bizonyos módon két fontos feladat elvégzésére tervezték: sok utód elhagyására és gyermekeik jólétének biztosítására. 

Az előbbi a hímekhez van rendelve, ezért igyekeznek génjeik átvitelét különböző nőstények teherbe ejtésével. A nőstények pedig általában hasznot húznak abból, ha gondosan választanak olyan társakat, akik jobban vigyáznak a gyerekekre. És ez a biológiai meghatározottság megmagyarázza a különbségeket abban, hogy mi tesz minket féltékennyé.

A férfiak biztosak akarnak lenni.

Feltekenyseg.nok .Es .Ferfiak.2
Mivel biológiailag a férfiaknak az utódnemzés a küldetése, meg akarnak bizonyosodni arról, hogy az általuk felnevelt utód valóban az övék. Míg az egész folyamat a nőkön belül zajlik, kizárva, hogy a baba az övék legyen, a férfiak számára nincs ilyen garancia.
A kutatók erre a tényre alapozva kifejtik, hogy a férfiak a fizikai megcsalást rosszabbnak tartják, mint az érzelmit, mivel úgy látják, hogy ez annak a kockázata, hogy olyan gyerekekbe fektetnek be erőforrásokat, amelyek genetikailag nem rokonok velük.

A nők a legjobbat akarják tenni gyermekeiknek.

Feltekenyseg.nok .Es .Ferfiak.3
A nők esetében a féltékenység oka az ellenkezője – erős kötődésre vágynak partnerükkel, hogy sikeresen nevelhessenek gyermeket, ami szintén biológiailag meghatározott. Éppen ezért jobban szorongatja őket az érzelmi megcsalás, mint a fizikai megcsalás: ez növeli annak kockázatát, hogy elhagyják őket, és elveszítik a partner segítségét.

A féltékenység a kapcsolattól is függ.

Feltekenyseg.nok .Es .Ferfiak.4
Egy új tanulmány azonban azt sugallja, hogy nemcsak a biológiai szerepek befolyásolják az ilyen típusú féltékenységet, hanem a kapcsolatunkról alkotott felfogásunk is. A kutatók két kötődési típusról beszéltek egy kapcsolatban, az elutasítóról és a biztonságosról, és tanulmányozták ezek kapcsolatát a féltékenységgel.
Az első típusú emberek mindennél jobban értékelik függetlenségüket, és elhatárolódnak a mély kapcsolatoktól. Az elutasító emberek érzelemmentes szinten féltékenyek lesznek, és a fizikai megcsalás jobban zavarja őket. A biztonságos típus ezzel szemben nagyon jól érzi magát a kapcsolatokban, és élvezi a kölcsönös függőséget, és ezeket az embereket nagyon megviseli az érzelmi hűtlenség.
A kutatás legérdekesebb része az, hogy a férfiak elutasítóbbnak bizonyultak, míg a nők biztonságosabbnak. És ez az eredmény – még ha más szemszögből is – megerősítette azt az elképzelést, hogy a férfiak és a nők különböző okokból féltékenykednek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.