Aki már volt Mozsdón, az tudja, mi a rossz

Az Erkölcsi Mozsdo zenekar 2015-ben bukott felszínre a pincesötétből, hogy aztán ugyan oda alászállva mérgezze és gyógyítsa a tiszta és tisztátalan lelkeket egyaránt. A banda saját trash-koncertsorozatot is menedzsel. Megfordultak már az underground szcéna „upper” szekciójában is, töretlenül árasztva a hangot a „vérgejzírből”. A zenekar tagjaival beszélgettünk. 

ContextUs: Friss még a banda, mint egy újonnan felbontott vécéillatosító, így nem ússzátok meg a kötelező köröket!Meséljetek arról, hogy mi hívta életre a zenekart, és hogyan találtátok meg egymást, egyszóval: a kezdetekről!

A zenekar ötlete a Havizaj nevű koncertsorozaton született meg, amiket rendszeresen látogattunk. Rengeteg inspirációt kaptunk az ott fellépő bandáktól,és eldöntöttük, hogy nekünk is kéne egy saját, amit haveri társaságból toborzunk, és ahol kiélhetjük magunkat. Bengának (Zarándi Bence)adott volt a kezében a basszusgitár, Fisztler Úr (Zistler Richárd) alapból is mindig üvölt, Indielyánosnak (Neuberger János) meg volt egy szartabletje, amire felrakott valami szintiprogramot. Darakása (Kása Bence) korábban már dobolt valamennyit, illetve Krisztusnak is volt otthon elfekvőben egy gitárja, szóval minden elem adott volt, hogy hozzákezdjünk valamihez.

ContextUs: Történt-e azóta bármilyen változás a felállásban?

A gitárosunk, Krisztus Mel Gibsonnal dolgozik a Passió 2-n LA-ben, szóval bevettünk egy másik gitárost, GG-t. De egyébként stabil a banda, mint a friss nitroglicerin.

23561787 1725047830859466 3359201088892448807 N 1
/ Fotó: Az Erkölcsi Mozsdo Hivatalos Facebook-Oldala

ContextUs: Mondanátok pár szót az alkotási folyamatról, zene- és szövegírásról? Beszélhetünk-e fő inspirációs forrásokról?

A szövegírás terén van némi tudatosság tematikát tekintve. Nincsenek szép szövegek, beszólunk, mindenkinek egyenest arcba küldjük a mondanivalót.

Legfőképp az alkohol, letargia, az elmagányosodás és az ezzel összefüggésbe hozható morális lecsúszás foglalkoztat minket, amit valószínűleg mindenki megtapasztalt valamilyen formában kisebb, nagyobb mértékben, közvetlen vagy közvetett módon.

A zeneírás improvizatív módon történik, a fő vágányt műfajilag kijelöljük, és jamelés során jönnek általában olyan elemek, amiket beépítünk egy-egy számba. Igyekezünk nem megragadni egy műfajnál, ha kell, poptól a metálon át akár a funky vagy glamrock is belefér. Inspirációt folyamatosan kap az ember ehhez a témához, elég csak lemenni egy aluljáróba, és lassan száznál is több szövegrészletet/számcímet gyűjtöttünk össze.

ContextUs: Mi az Erkölcsi Mozsdó név eredete?  Tisztább vagy mocskosabb-e a hallgató egy mozsdás után?

Alapvetően részegen, egy buli alkalmával találtuk ki a nevet. Egy mosoda-tábla és Kölcsey összemosásából lett ErKölcseyMozsdo. Aztán hamar rájöttünk, ez így nem túl frankó, így lett Erkölcsi Mozsdo. Erről úgyis sok dologra lehet asszociálni. Szűzen még senki nem hagyta el a koncertet. Ép trashben ép lélek. Aki már egyszer volt Mozsdón, tudja, mi a rossz.

26219803 1787816744582574 8726241012951103123 N
/ Fotó: Az Erkölcsi Mozsdo Hivatalos Facebook-Oldala

ContextUs: Részt vettetek tavaly a Szimpla Lemming Programban. Ez mennyiben lendített a zenekaron?

Teljes önmeghasonlás, eladtuk a lelkünket és popsztárok lettünk. Most így, hogy egy totális mélyzuhanás után elértük a szakadék alját, kezdhetünk mindent elölről. Igazából jól szórakoztunk közben, és az arcok is tökre bírtak minket. Viszont alapvetően távol tartanánk magunkat az ilyen közmegnyilvánulásoktól. Inkább több undormány bulit csinálunk.

ContextUs: Hatodik alkalommal rendeztétek már meg a Súlyzás nevet viselő bulit.

Mindig is szerettünk olyan eseményekre járni, ahol több műfaj képviselőit eresztik össze. Így elhatároztuk, hogy mi is belefogunk hasonlóba. Súlyzásra leginkább kevésbé ismert magyar bandákat kutatunk fel közösségi médián és haveri kapcsolatokon keresztül, hogy aztán megismerjék a többi fellépőt és az általuk képviselt vonalat.

A Dürerpincét találtuk a legalkalmasabb helyszínnek erre az eseményre, mivel mi is sokat próbálunk ott, illetve passzol a Súlyzás célja a hely szellemiségéhez.

Gondolkodunk egyébként más helyszíneken, hogy más közönséggel is meg tudjuk ismertetni a koncertsorozatunkat.

Erkölcsi Mozsdo – Mozsdo az Egész Világ (2016, FULL ALBUM)

1. Intro 2. Gyászhuszár 3. Tejfeles 4. Éjsötét erdő 5. 1 éve nem alszok 6. Gongbaopicsafutár xVérgejzír 7. MegöREKTszel!!! 8. Vigyázzkutya! 9. Patkányember 1…

ContextUs: Léptetek már fel Budapesten kívül?

Gyálon léptünk fel eddig egy motorosklubban, ami kemény volt, mint a fasz. Dübörögtek a motorok, sültek a steakek, feszültek a bőrdzsekik, sisteregtek a kábelek.

ContextUs: Egy album és egy live session felvétel található a Bandcamp-oldalatokon. Mikor készültök újabb anyagot felvenni?

Perverz módon szeretünk halogatni mindent, de egy hónapon belül ki szeretnénk szenvedni magunkból egy single felvételt, illetve úton van a második album is.

ContextUs: Mikor várható a következő koncert?

Március a kitűzött cél, addig annyi mocskot összeszedünk, hogy bátran az emberek nyakába tudjuk borítani. Harmadikán adtunk egy élő koncertet a Tilos rádió stúdiójában. Ezen kívül, ami biztos, hogy 22-én fellépünk a Dürerpincében valami orosz hcpunk zenekar előtt.

CV

Az Erkölcsi Mozsdo 2015-ben alakult. A zenekarra a doom punk és, ahogy ők fogalmaznak, indilyános műfaj aggatható. A banda tagjai Dara-Ká$a, Fistler Úr, Mista Benga, Indielyános és GoodGame. Mind előadásmódjukban, mind zenéjükben gyakran nyúlnak a trash mint műfaj eszköztárához.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból