Fellebbez az Esterházy Magánalapítvány a Fővárosi Ítélőtábla ítélete ellen, miután a másodfokú bíróság is elutasította igényét az Esterházy-kincsek tulajdonjogáért indított perben — közölte az MTI-vel szerdán a magánalapítvány.

Elsőfokon elutasították a keresetet az Esterházy-kincsek ügyében

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyva utasította el az Esterházy Magánalapítvány keresetét tárgyaláson kívüli ítéletével — tudósított a Telex az MTI nyomán.

Keresetében az Esterházy Magánalapítvány tulajdonjogának megállapítását kérte a magyar állammal szemben bizonyos műkincsekre. A magánalapítvány emellett azt akarta elérni a bíróságon, hogy az Esterházy-kincseket ismét együtt, az Iparművészeti Múzeumban mutassák be az 1923-ban megkötött letéti szerződésnek megfelelően.

Esterhazy-Kincsek Esterhazy Maganalapitvany Per
Egyelőre még mindig állami tulajdonban vannak az Esterházy-kincsek, fellebbez a magánalapítvány. / Fotó: imm.hu
A magánalapítvány a hivatalos kézbesítést követően szakértőivel megvizsgálja az ítéletet és annak indoklását, és szándékai szerint tovább viszi az ügyet a Kúriára és az Alkotmánybíróságra, valamint a hazai jogorvoslati lehetőségeket kimerítve akár az Emberi Jogok Európai Bíróságára is.
A Fővárosi Ítélőtábla ítélete szerint nem bizonyítható, hogy a Tanácsköztársaság időszakában Magyarországra szállított és köztulajdonba vett, a Herceg Esterházy Hitbizomány vagyonába tartozó műtárgyak alkotórészi/tartozéki kapcsolatban álltak volna a fraknói Esterházy-várral, így a hitbizományok megszüntetésekor Esterházy-magántulajdonba kerültek volna.
Az ítélőtábla szerint Magyarország joghatósága annak következtében állt be, hogy a hitbizományi birtokosok nem szállították vissza Fraknóra a műtárgyakat, holott azok tulajdonjogát a Tanácsköztársaság bukása után, már 1919 augusztusában visszakapták. Az utolsó hitbizományi birtokos 1923-ban saját akaratából kötött letéti szerződést a műtárgyak Iparművészeti Múzeumban való elhelyezéséről.

Egy budapesti kulturális központ létrehozása a cél

A perbeli műtárgyak kivétel nélkül a hitbizományi vagyonba tartoztak, amikor 1949-ben hatályba lépett az államosításukról szóló törvény. Ezzel a műtárgyak a magyar állam tulajdonába kerültek — érvelt ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla.

Az Esterházy Magánalapítvány ezzel szemben úgy véli, hogy a bíróság nem vette figyelembe “sem az elsőfokú eljárás súlyos eljárási hibáira vonatkozó kifogásait, sem pedig az elsőfokú ítélet alapvető tartalmi hibáit és hiányosságait”.

Az Esterházy Magánalapítvány hangsúlyozza, szándékuk szerint a tárgyak továbbra is mindenképpen Magyarországon maradnak, a magyar állam kezelésében.

A magánalapítvány a perbe vitt műtárgyak magyarországi védettségét tiszteletben tartja, ám a gyűjtemény művészettörténeti és kulturális egységének helyreállítását kiemelkedően fontosnak tekinti a tárgyak kutathatóságának biztosítása és a lehető legszélesebb nagyközönség számára történő bemutatása mellett. A magánalapítvány pernyertessége esetén egy budapesti kulturális központ létrehozását is tervezi — közölték.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk