Ezért kell odafigyelni az egészségükre. Sajnos sok olyan étel van, ami nagyobb mennyiségben károsítja a veséket és rontja a működésüket.
Avokádó
Hús
Só
Banán
Tejtermékek
Bár a tejtermékekben sok a hasznos tápanyag, a túl sok tej, joghurt és sajt többet árt, mint használ. Ennek oka, hogy a tejtermékekben sok a foszfor, ami pedig káros a vesék számára.
Ha a vesék nem működnek teljes kapacitással, nem lesznek képesek a felesleges foszfort eltávolítani a vérből, ennek hatására pedig gyengülnek a csontok és megnő a csonttörés kockázata.
Teljes kiőrlésű kenyér
Egészséges és tápláló, de nagy mennyiségben káros lehet, főként azok számára, akik vesebetegségben szenvednek. Sok benne a foszfor és a kálium is.
Egy szelet teljes kiőrlésű kenyérben 81 mg kálium és 57 g foszfor van. Összehasonlításként egy szelet fehér kenyér csak 37 g káliumot és 35 mg foszfort tartalmaz.
Narancs és narancslé
Sok benne a C-vitamin és alacsony a kalóriatartalma, de sok benne a kálium is. Egy közepes méretű narancs 240 mg káliumot tartalmaz, egy bögre narancslében pedig 470 g is lehet.
Ezeknek a számoknak az ismeretében egyértelmű, hogy a narancs és a narancslé fogyasztását is csak mértékkel lehet javasolni, különösképpen, ha a vesék már amúgy is gyengébben működnek. Ha nem tudják kiszűrni a felesleges káliumot a vérből, annak komoly következményei lehetnek egészségünkre nézve.
Sajnos nem csak az ételek, de maga a hétköznapi szokásaink lehetnek rossz hatással az egészségünkre, mint például mikor keresztbe rakjuk a lábunkat. Érdemes ezekre is odafigyelni, ha szeretnéd minél jobban megőrizni az egészségedet. Ha érdekelnek a részletek, itt megtekintheted.
A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.
5 vesekőre figyelmeztető jel, amire érdemes lehet odafigyelni
Több dologra is érdemes odafigyelni, a vesekő kialakulásának megelőzésére, mint például a megfelelő mennyiségű víz ivásra.