A szuper-élelmiszereknek titulált ételek sokféle tápanyagot, fehérjét, rostot és antioxidánsokat tartalmaznak, ez különbözteti meg őket a többi élelmiszertől. Azonban, nem mindegyikre igaz ez valójában.

Nagyon veszélyes dolog valamit szuper-ételnek titulálni. Ennek a szónak a hallatán ugyanis sokan képesek elhinni, hogy egyetlen élelmiszerrel megoldhatják a betegségek vagy éppen az elhízás problémáját. Érdekes megnézni azt is, hogy a szuper-ételek többsége egzotikus növény, csakhogy még érdekesebb legyen számunkra.

Acai bogyó

Az acai bogyóra a klasszikus “magas antioxidáns tartalom” címkét aggatták rá. Miért ne innánk acai gyümölcslevet vagy kevernénk a bogyót a joghurtba, smoothie-ba, hogy antioxidáns hatást érjünk el? Az antioxidánsok semlegesítik a szabadgyököket, melyeket a rákkal hoznak kapcsolatba. Tehát minden, ami antioxidáns az csakis egészséges lehet – gondolhatnánk.

Azonban nem biztos, hogy aminek magas az antioxidáns tartalma, az tényleg jót is tesz nekünk. Számos tanulmány kimutatta az antioxidánsok egészségügyi kockázatát. Az antioxidánsok óriási családjában mindegyik tag másként hat egészségünkre. A magas antioxidáns tartalom tehát egyáltalán nem jelenti, hogy az adott élelmiszer egészséges volna.Az acai bogyónak az egyik legmagasabb az antioxidáns, azaz ORAC értéke, azonban ezen érték és az egészség között nincs egyértelmű és meghatározó összefüggés.

Kókuszvíz

Elsősorban sportitalok helyettesítésére népszerűsítik, mint szuper-élelmiszert. Előnyei között említik, hogy természetesebb módon hidratál, mint a szintetikus italok. De valóban képes kiváltani őket? A kókuszvíznek magas a kálium tartalma, kevés nátriumot és kalóriát tartalmaz. Edzés után pedig egy sportolónak amire szüksége van a víz mellett, az éppen a nátrium és a kalória. Sokkal több nátriumot izzadunk ki, mint káliumot. Jobban járunk, ha vizet vagy egy nagyon kimerítő edzés után minőségi sportitalt fogyasztunk.

Kapcsolódó cikk

Goji bogyó

Szemben azzal, amit olyan sok helyen állítanak, a goji bogyótól nem leszünk sem nyugodtabbak, sem kiegyensúlyozottabbak. Szegényebbek viszont igen, hiszen ezt a szuper-élelmiszert is aranyáron mérik. A goji bogyó igen drága, miközben egyetlen hatását sem sikerült tudományosan alátámasztani és bizonyítani.Nagyon valószínű, hogy jóval olcsóbb bogyókból és bogyós gyümölcsökből is hozzájuthatunk pontosan ilyen előnyökhöz.

Quinoa

Az egyik legjobb protein forrásként szerzett magának hírnevet. Azonban egy bögre főtt quinoában csupán 8 g fehérje van, alig több, mint egy főtt tojásban. Kétszer annyi ugyan, mint a fehér rizsben, ugyanakkor sehol sincs a lencse 18 g-os vagy a csirkemell 43 g-os fehérje tartalmához. Teljes értékű fehérje forrásként tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, ezekhez azonban egyszerűen hozzá lehet jutni egy kiegyensúlyozott étrend által is.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet