Vannak olyan esetek, amikor érdemes elkerülni az ételek újramelegítését, hiszen akár veszélyes lehet az egészségünkre is.

Zeller

A zeller az újramelegítés során toxikussá válhat, mivel nitrátokat tartalmaz, melyek az újramelegítés során nitritekké válnak. Ha levesbe belefőzzük a zellert, együk meg a levest frissen vagy szedjük ki belőle a zellert, mielőtt felmelegítjük. Az újramelegítés a zellerben karcinogén, azaz rákkeltő anyagokat szabadít fel.

Gomba

A gombát a készítés napján fogyasszuk el. A felmelegített gombában megváltozik a fehérjék összetétele, ez pedig magas kockázatot jelent az emésztőrendszerre és a szívre nézve is. Ha szeretnénk megenni az előző nap készített gombát, együk hidegen!

Kapcsolódó cikk

Fuszer, Leggyakoribb Hiba, Etel Fuszerezes

Így NE fűszerezd az ételeket! – A 6 leggyakoribb hiba a fűszerezésben

Katasztrófához vezethet, ha főzöl, kavargatsz, szeletelsz, fűszerezel, de nem kóstolsz közben.

Elolvasom a cikket »

Csirke

Akárcsak a gombában, a csirkehúsban is negatívan érinti a fehérjéket a felmelegítés. Amikor a hideg csirkehúst másodjára melegítjük meg, a fehérje összetétel megváltozik, ami emésztési problémákhoz vezet. A legjobb, ha nem melegítjük újra, hanem hidegen, salátának vagy szendvicshez használjuk fel inkább.

Spenót

Másodjára már ne melegítsük meg. Nagy mennyiségben található benne nitrát, mely lebomlik és nitritté alakul. Ez pedig károsan érinti a vér oxigén szintjét, toxikussá válik, így a spenót felmelegítve az ételmérgezés tüneteit okozhatja.

Kapcsolódó cikk

Tojás

A tojást kétszer ne tegyük ki magas hőmérsékletnek. A forralás vagy sütés után újramelegített tojásban olyan toxikus anyagok keletkeznek, melyek emésztőrendszeri problémákat idézhetnek elő.

Olajok

A szőlőmagolaj, a dióolaj vagy az avokádóolaj nagyon alacsony égésponttal rendelkeznek, ezért ha újramelegítjük őket, megromlanak. Sütéshez, főzéshez kerüljük ezen olajok használatát.

Kapcsolódó cikk

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet