Az Európai Tanács új szabályokat hozott a kulturális örökségekre

A szabályokat pár napja fogadta el az Európai Tanács, hogy megakadályozza a kulturális termékek illegális adásvételét. Ez a 250 évesnél régebbi örökségekre is érvényes. A határozat több ellentmondást is tartalmaz, amely a jövőben problémákat okozhat a kereskedelemben.

Az Európai Tanács célja, hogy biztosítsa a kulturális javakat a tiltott kereskedelem ellen, valamint megakadályozza azok elvesztését vagy megsemmisítését. Szeretnék megelőzni a terrorista finanszírozást és a pénzmosást, amely sajnos a mai napig előfordul az Unión belül. A szabályok csak az EU-n kívüli országokból behozott örökségekre vonatkoznak.

Social Justice Advocacy Project
Az új szabályozás az információk szerint számos sebből vérzik / Fotó: Bizlaw

A szabályozás megköveteli, hogy az importőrök bizonyítani tudják, az adott árut legálisan hozták be az EU-ba.

Ehhez egy speciális engedélyt kell beszerezniük, amelyet egy központi elektronikus adatbázisból érhetnek majd el a nemzeti hatóságok.

A szabályok 2020 őszétől lépnek életbe, ahogy az a német kulturális miniszter, Monika Grütters információiból kiderült.

Véget ért a huzavona: Az Európai Parlament megszavazta a szerzői jogi irányelv vitatott módosítását

A strasbourgi plenáris ülésen 348:274 arányban elfogadott kompromisszumos megoldást februárban, hosszú tárgyalások után hozták tető alá az Európai Unió jogalkotó társintézményei. Még az utolsó pillanatban, az elmúlt napokban is komoly tiltakozások voltak a tervezet ellen, Németországban például tízezrek vonultak utcára tiltakozásképpen. A kérdésben még az egyes EP-frakciók és nemzeti delegációk is megosztottak voltak.

Vincent Geerling, az Ősi Művészetek Nemzetközi Kereskedelmi Szövetségének (International Association of Dealers in Ancient Art) az elnöke elmondta, hogy a rendelet számos ellentmondásos pontot tartalmaz. Ha ezek érvénybe lépnek, a kereskedelemre és a gyűjtőkre is komoly hatással lesznek.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból