Korábbi világirodalmi listánkhoz hasonlóan összegyűjtöttünk néhány fiatal, magyar írót, költőt, akiknek új könyveire érdemes lesz odafigyelni.

Bognár Péter: A fényes rend – Magvető, tavasz

Bognár Péter korábbi köteteiben már kölcsön vette más műfajok nyelvezetét, a Bulvárban a sajtó, A rodológia rövid történetében pedig a tudomány nyelvén szólalt meg. Ezekhez hasonlóan az új kötetben is a nyelvé lesz a főszerep. A fényes rendben iskolás kori füzetéhez nyúl vissza, egy gyermek hangján szólal meg, a gyermekkori önkifejezés nehézségeivel, határaival küzd.

Bognar Peter E1485206863957
Fotó: Vörös Postakocsi Online

Róla írták:

Az utóbbi évek talán legerősebb költői hangja. Végre megint úgy tűnik, valamire mintha használható volna az avítt líra. Nem csak arra, hogy a költők egymást olvassák, plusz még néhány ügyeletes kritikus. Bognár Péter szemtelen és tehetséges. Veszélyes kezdés, mert a magyar irodalom egyiket sem szereti. Főként ezt a két dolgot együtt.

(Borbély Szilárd)

Zilahi Anna: A bálna nem motívum – Magvető, tavasz

Zilahi Anna már számos nagy folyóiratban publikált, első kötete A bálna nem motívum a Magvető Kiadó Időmérték sorozatában fog megjelenni. A költészet mellett más projektjeiben is fontos szerepet kap a nyelv kérdése, az ő nevéhez fűződik a Testtelen tánc videóprojekt, ahol külföldiek szavalják magyar költők verseit. Zilahi verseiben a test, az én és az intermedialitás témáit feszegeti. 

Zilahi E1485207026902
Fotó: Magyar Zsófia

Róla írták:

Zilahi Anna költészete már most plasztikus erővel tudja felmutatni az entrópia testi-személyes következményeit, de a szövegek ígérete még jelentősebb. Ha a seb alakú világ beheged egyszer, akkor a gyógyulás válik utolsó ítéletté. Ennek a gyógyulásnak a folyamata még számos poétikai feladatot rejteget, melyek sikeres megoldását Zilahi átütő tehetsége szavatolja.

(Nemes Z. Márió)

Czinki Ferenc: A pozsonyi metró – Scolar, 2017 első fele

Czinki második könyve,  A pozsonyi metró  egy mozaikos szerkezetű kisregény lesz, amit 2014-ben kezdett el írni, ekkor ugyanis a Visegrádi Alap irodalmi ösztöndíjasaként lehetőséget kapott, hogy hosszabb időt tölthessen el a szlovák fővárosban. A regény cselekménye két párhuzamos idősíkon lesz olvasható, ami egy közép-keleteurópai panelkülváros múltját és jelenét fogja megrajzolni. Czinki Ferenc kötetét Babiczky Tibor szerkeszti és Varga Gábor Farkas illusztrálja. A kötetből itt olvasható részlet.

Czinki E1485207249334
Fotó: Oláh Gergely

Előző kötetéről, az Egy kocsma városról írták:

Czinki Ferenc első kötete nem bővelkedik fordulatokban. Nem lát el bennünket életbölcseletekkel, vélhetően nem is ez volt a célja. Lényegesebbnek tartja, hogy portrét fessen a nyelvben és pillanatban tetten érhető esztétikum színeváltozásáról, amit bátran nevezhetünk spleenek.

(Miksó Péter)

Tóth Kinga: Holdvilágképűek – Magvető, Könyvhét

Tóth Kinga kötettervével 2014-ben nyerte el a Móricz Zsigmond alkotói ösztöndíjat, a Holdvilágképűek nem csak magyarul fog idén megjelenni, hanem angol és német nyelven is. A kötetében a betegség és a betegség hatására átalakuló emberi test kapja a főszerepet. Nehéz kategóriákba sorolni az új könyvet, olvasható prózaként, de akár szabadversként is. Tóth Kinga Popella Dórával közösen egy ruhakollekciót is tervezett a kötet vizuális anyagának felhasználásával, mellyel a Veleszületett Betegségek Országos Szövetsége által hirdetett designpályázatán is szerepeltek. A kötetből itt olvasható részlet.

Tóth Kinga

Róla írták:

A Tóth Kinga keze alatt kiépülő textúrát elsősorban a sorképzés radikális törései jellemzik. Ennek köszönhető, hogy a vers komoly közegellenállást képes kifejteni az értelem megjelenésével, felszínre jutásával szemben, így magában a szövegben is ugyanaz a folyamat játszódik le, mint amit leír: kemény, rideg élek és felületek mozdulnak el egymáson, rugalmatlan tömegek feszülnek egymásnak, próbálnak behatolni egymásba.

(Schein Gábor)

Turi Tímea: Anna visszafordul – Magvető, tavasz

Az Anna visszafordulban Turi Tímea irodalmi, mitológiai és hétköznapi nők sorsán keresztül vizsgálja a két nem közti munkamegosztást és annak konfliktusait. A kötetben a férfi-női kapcsolatokon kívül fontos szerepet kapnak a felnőtt élet nehézségei, játszmái és a társadalom problémái. Ezek a problémák Turi előző kötetiben is már hangsúlyosak voltak, most azonban kicsit másképp, más szemszögből vizsgálja ezeket.  A kötetből itt olvasható részlet.

Turi E1485207792429
Fotó: Csobánka Fruzsina Hivatalos Weboldala

Róla írták:

sok az emlékezetes sor, mondat, amelyeket fejben tartani, cipelni és leginkább megvitatni kell. Ez a költészet hitelesen képes beszélni olyan érzelmi szituációkról, amikről már kamaszkorunkban is gondoltunk valamit, csak nem volt kellő tapasztalatunk és önreflexiónk rákérdezni, átlátni

(Fehér Renátó)

Címlapfotó: Jean-Luc Godard: Pierrot le Fou

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.