Az elmúlt események, mint például Donald Trump kitiltása a Twitterről, implikálta a Facebook-törvény beterjesztését Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatára.

A Facebook-törvény sorsáról az Országgyűlés dönt

„Konzultálva a témában illetékes állami intézmények vezetőivel, az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot fog az Országgyűlés elé terjeszteni a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról” – jelentette be Facebookon Varga Judit.

Mark Zuckerberg Facebook Torveny Magyarorszag
Mark Zuckerberg, A Facebook Alapítója / Fotó: Getty Images

„Semmi mást nem szeretnénk elérni a nagy tech cégekkel szemben, mint a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést. Semmi mást, mint ami a többi cégre, nagyvállalatra vagy kisvállalkozóra is vonatkozik” – tette hozzá a magyar igazságügyi miniszter.

Varga hangsúlyozta, hogy továbbra is együttműködik a kormány az Unió hasonló irányú szabályozásának előkészítésében, de „az elmúlt időszak eseményei megmutatták, hogy gyorsabban kell lépnünk az emberek védelme érdekében”.

Varga Judit szabadságharcosként regulázná meg a Facebookot és más tech céget

Vélhetően a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump Twitterről való felfüggesztése, majd kitiltása borzolta fel a kedélyeket. Varga szerint „ma már önkényesen bárki lekapcsolható az on-line térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül. 

Hozzátette, hogy „lekapcsolhatóak a pékek, fodrászok, nyugdíjasok, tanárok, kis- és nagyvállalatok valamint állami vezetők is.”

A miniszter posztjának zárásából világosan látszik, hogy a Facebook-törvény szabadságharcos retorikával együtt érkezik: „A szándékos, ideológiai vagy üzleti érdekből történő digitális károkozás Magyarországon sem maradhat többé következmények nélkül! A szabadságot ritkán adják ajándékba. Most a digitális szabadságért is meg kell küzdenünk!”.

Varga Judit Facebook Torveny Magyarorszag
Varga Judit Igazságügyi Miniszter Érkezik Az Országgyűlés Plenáris Ülésére 2020. Március 23-Án / Fotó: Kovács Tamás / Mti

Nem véletlen, hogy az egyébként széles körben kritizált Trump-tiltás felgyorsította a nemzeti törvényalkotási folyamatokat, amelyek a nagy tech cégek megrendszabályozását veszik célba. 

Kapcsolódó cikk

Nemrég például Lengyelország lépett: ott a Szólásszabadság Tanácsát alapítják meg, amely a tervek szerint felülbírálhatja a tiltásokat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet