A hús kiolvasztása alapvető tevékenység a konyhában, azonban nem mindegy, hogyan végezzük.
A hús külső rétegén már 4 Celsius fok felett megtelepednek, és csupán néhány órába telik, hogy elkezdjenek szaporodni is. Ez pedig még akkor is érvényes, ha a hús belseje még fagyott állapotban van. Ha nem megfelelően végzed a kiolvasztást, az egészségre komoly veszélyt jelentő baktériumok szintje drasztikus mértéket érhet el.
A baktériumok számára a legideálisabb a 4-60 Celsius fok közötti hőmérséklet. Minél gyorsabban szaporodnak, annál nagyobb az esélye, hogy megbetegítenek. A felolvasztott húst megfőzni még nem biztos módszer a baktériumok tökéletes elpusztítására. Egyes kórokozók, mint a Staphylococcus, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, sőt, hő hatására még toxikusabbak lesznek. A hús megfelelő kiolvasztását nem lehet akárhogyan csinálni. Mindössze három módszer létezik, amivel biztonságosnak felhasználhatod a fagyasztóból kivett húst.

Kapcsolódó cikk

Kiolvasztás hűtőben

A fagyott húst a hűtőben kiolvasztani a legbiztonságosabb módszer. Ugyanakkor a leglassúbb is. Egy 4 db-os csirkemellre vagy egy 2 kg-os marhahúsra 1 napot számolj. Tedd a húst egy tányérra, mert olvadás közben levet fog engedni. Kiolvasztás után a darált hús és a csirkehús 3 napig maradhat a hűtőben, a marha- és a sertéshús pedig legfeljebb 5 napig.

Kiolvasztás vízben

Vízben áztatni a fagyott húst gyorsabb módja a kiolvasztásnak. A fagyott húst csomagold ki és légmentesen zárható tasakba tedd, hogy megelőzd a baktériumok megjelenését, és megakadályozd, hogy a hús magába szívja a vizet. Egy mély tálat tölts meg hideg vízzel, és tedd bele a húst úgy, hogy az ne merüljön el benne teljesen. A vizet 30 percenként cseréld. Ezzel a módszerrel egy 0,4 kg-os húst kevesebb mint 1 óra alatt kiolvaszthatsz. 1,5-2 kg hús kiolvasztásához kb. 3 órára lesz szükség. Kiolvasztás után azonnal főzd meg a húst, hogy a baktériumoknak ne legyen ideje a támadásra.

Kiolvasztás mikróban

A leggyorsabb módszer, azonban van hátulütője is. Fennáll ugyanis a veszélye, hogy olvasztás közben részben meg is főzöd a húst, ami ezzel elveszti az ízét. Ezért válaszd a kiolvasztó programot, ami megelőzi ezt. A mikróban való kiolvasztás után a húst azonnal készítsd el!

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

meghalt-karsai-daniel-halalanak-oka

Szívszorító: Meghalt Karsai Dániel

Egy ország rendült meg. Negyvenhét éves korában elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász. Halálának hírét szombaton este testvére, Karsai Péter jelentette be közösségi oldalán. Karsai Dániel majdnem

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.