Nagy hírverés előzte meg a Fantomszálat, ezt a 6 Oscarra jelölt filmet. Daniel Day-Lewis utolsó filmje? A legjobb 2017-ben készült film? És a tavalyi év legjobb rendezője Paul Thomas Anderson lett volna?

Nagyon szép film, ezt mindenképpen leszögezhetjük. Kompakt kis alkotás a maga 2 órájával, ez is tény. De! Vannak vele bajok. Daniel Day-Lewis tényleg nagyon jó, csak az a baj, hogy meglehetősen irritáló személyiség a filmben. Egy középkorú férfi, akit csak a női ruhák tervezése és megalkotása érdekel? Mindenképpen furcsa jelenség, és a személyisége is az. Szinte már autisztikus vonásokkal rendelkezik, ha fürdőszobai készülődését nézzük, vagy a teljes csendben elfogyasztott reggelijét (a legkisebb zajra ugrik, támad és sértve érzi magát).

Nem lenne baj ez sem, ő egy, a munkájának élő megszállott ősdivattervező, aki imádja a kelméket. És a maga módján a nőket is, akiket széppé varázsolhat a gyönyörű anyagokkal és szabásokkal.

De mi nem szeretjük őt, és ha egy film főszereplője nem tudja elnyerni a szimpátiánkat, akkor csak feszengve tudjuk végigülni a ránk kiszabott bő 120 percet.

Fantomszál – magyar feliratos előzetes

Országos bemutató: 2018. február 1. A csillogó 50-es években, a háború utáni Londonban Reynold Woodcock, a híres szabó (Daniel Day-Lewis) és nővére, Cyril (L…

Nem lehet szeretni, mert nincs benne semmi melegség, semmi emberi. A nővérével szoros szimbiózisban élő Woodcock néha ugyan rácsatlakozik fiatal lányokra, akiket hazavisz és, mint egy háziállatot, tart otthon, de ennyi a szociális melegség, ami árad belőle.

Váratlan fordulat

Talán kedveli a beosztottait, a középkorú és szorgalmas varrónőket. Udvarias és cinkos a viszonya jólápolt, idős nővérével. A világgal pedig csak a hozzájáró, előkelő ruharendelő dámákon keresztül érintkezik. Váratlan fordulat, mikor vidékre megy (izgalmunkban le is esünk majdnem a székről), és egy bő percig nézhetjük egy szálloda homlokzatát (áhá, biztos ide tér be). A sejtelmünk igaznak bizonyul. A hotel étkezőjében költ el egy pazar, már túlzóan bőséges reggelit. És így figyel fel a helyi kis pincérlányra.

Daniel Day-Lewis: Fantonszál
Daniel Day-Lewis: Fantonszál / Fotó: Imdb

Hogy mit látnak meg egymásban? Na, ez az igazi rejtély! Egy teljesen átlagos (bár jól sminkelhető), igen magas, de hajlott vidéki lány, aki egyből felfigyel a stílusos idős pacákra. És az idős pacák úgy csodálkozik rá az átlagos görbére, mintha nap mint nap nem gyönyörű és előkelő nőknek készítené ruhakölteményeit a szalonban. Ilyen görbét még nem látott? Vagy ilyen magasat?

Csak egy vidéki kislány?

Na, lépjünk túl ezen, hiszen megszületik köztük valamiféle harmónia és Woodcock magával viszi a lányt! Jól lehet rajta igazgatni a rucikat, úgyhogy egyből ő lesz az új házi kedvenc. Csak eggyel nem számol Woodcock és nővére sem, a vidéki kislánynak akarata és szíve is van. Nem törődik bele a mellőzöttségbe, abba, hogy átnéznek rajta. 

Cselekedni fog, és nem kis furmánnyal sikerül megfordítania a dolgok alakulását. Igaz, csak időlegesen, de a művelet ismételhető, úgyhogy nagy jövő elé néznek ők ketten. Többet nem árulnék el, mert a spoiler nagy ellenség. 

Nagyon szép a film zenéje, lassú, dallamos zongorajáték festi alá a lenyűgöző képeket. De nekem, a kekec kritikusnak ezekkel is bajom van, ugyanis minden annyira tökéletes, hogy már hiteltelen! Nincs egy folt, egy gyűrődés, egy pókháló sehol. Nincs rendetlenség, pláne káosz, pedig lehetne, de a gondos nővér mindent kézben tart, így Woodcocknak csak alkotnia kell és másra nem is képes, tehát teszi a dolgát. 

Daniel Day-Lewis: Fantonszál
Daniel Day-Lewis: Fantonszál / Fotó: Imdb

Suttogások lendülettelenül

Vannak szép jelenetek, a szilveszter például nagyon kedves és pompásan fotózott, vagy a betegség képei. De az emberben felvetődik: mennyiben tartozik ez ránk 2018-ban? Egy lassú és szerelmes sztori, egy kicsit őrült, de még épp kordában tartható ellenszenves ember története tökéletes díszletek között? Hiányolom belőle a Három óriásplakát Ebbing határában hitelességét, sokkolását, mondanivalóját. És hiányolom Paul Thomas Andersontól a Boggie Nights elsöprő lendületét, humorát. Én azt mondom, inkább nézzük meg még egyszer a Testről és lélekrőlt, ha szép drámát akarunk látni! Abban legalább mindenki szerethető és az őrültek is közülünk valók.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.