A 21 éves diáklány, Faridah Àbíké-Íyímídé dollármilliós könyvszerződést kötött amerikai kiadójával

Faridah Àbíké-Íyímídé elmondása szerint magányos, szegény egyetemista volt, így írni kezdett, hogy ne érezze magát egyedül.

Elsőkönyves, fekete és nő

Egy 21 éves brit diáklány, Faridah Àbíké-Íyímídé első regényéért az amerikai Macmillan kiadó dollármilliós szerződést ajánlott a múlt héten, írja a The Guardian. Az ifjú szerző debütáló írásának műfaja ifjúsági thriller, központi témája pedig a rendszerszintű rasszizmus egy elit középiskolában.

Faridah abike iyimide ace of spades
Faridah Àbíké-Íyímídé / Fotó: Usborne

A londoni Àbíké-Íyímídé 19 évesen került az aberdeeni egyetemre, ahol angol és kínai nyelvet, valamint antropológiát hallgatott. Ott kezdte el írni első regényét, az Ace of Spades-t (Ásók ásza). A történet főszereplője két fekete gimnazista, akik azt próbálják kideríteni, ki terjeszt róluk és az iskolájukról pletykákat.

Üdék és szédítően tehetségesek: fekete fiatalok, akiket muszáj követnünk

Fiatalok, feketék és szédítően tehetségesek: őket érdemes az Instagramon is követni Fekete alkotók a középpontban George Floyd május 25-i halála óta eltelt lassan két hónap, és nem csak Amerikában, hanem az egész világon megállíthatatlan változások indultak el. A kegyetlen rendőri túlkapások és a rasszizmus elleni tüntetések nyomában további fontos és pozitív átalakulás kezdődött el.

„Elsőéves voltam az egyetemen. Nem voltak barátaim, mert muszlimként nem fogyasztok alkoholt. Azon gondolkodtam a szobámban, hogy mihez kezdjek magammal. Rengeteg sorozatot néztem, A pletykafészeket néhány nap alatt ledaráltam. Nagyon tetszett, csak az szomorított el, hogy miért nem szerepel benne több fekete. Arra gondoltam, hogy jó lenne, ha azokban a sorozatokban, amiken felnőttem, mint például a Hazug csajok társasága, több fekete szereplő jelenne meg. Így elkezdtem kitalálni egy történetet. Napközben rendszerint az egyetemen voltam, aztán hazajöttem, és hajnali négyig írtam” – mondta Àbíké-Íyímídé, aki jelenleg azt várja, hogy elkezdődjön a távoktatás.

Aktuális témákat vet fel

A regény főszereplői, a két feketebőrű diák, Devon, a tehetséges zenész és Chiamaka, az iskola legjobb tanulója a fehérek uralta Niveus Magániskolába járnak. A thriller azt mutatja be, milyen következményei lesznek, amikor a pletykák nyomán elkezdenek harcolni hírnevükért és végül az életükért.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]London déli, munkások lakta részén jártam iskolába, ahol mindenki hozzám hasonló társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkezett, a legtöbb diák fekete vagy ázsiai származású volt. A regénybeli elit magániskola és a felső tízezer gazdagsága tehát teljes mértékben a képzeletem szüleménye[/perfectpullquote]

– nyilatkozta a szerző.

2018-ban az Usborne kiadó vásárolta meg a kiadás jogát az Egyesült Királyságban, akik szerint az Ace of Spades olyan, mint A pletykafészek és a Tűnj el! című film egyszerre. Majd két év szerkesztői munka következett, így került ki a kézirat az Egyesült Államokba, ahol a Macmillan lecsapott rá.

Fekete angliai írónők vezetik a brit könyvpiac eladási listáit

Az Amerikában George Floyd halála után kirobbant antirasszista tüntetéshullám fókuszba állította a színes bőrű művészeket, akik nyíltan elkezdtek beszélni problémáikról. Arról már beszámoltunk, hogy a fekete könyvszerzők kevesebb előleget kapnak a kiadóktól fehér kollégáiknál. Most, hogy egy új helyzet állt elő a brit könyvpiac színterén, további problémákra is fény derült.

„Nagyon hálás vagyok, hogy megoszthatom a történetemet. A kiadók gyakran nem nyújtanak kellő támogatást a fekete szerzőknek, így jó azt látni, hogy nem bagóért vették meg a jogokat. Szegény egyetemistaként azért írtam, hogy legyen néhány képzeletbeli barátom. Mindig is író szerettem volna lenni, és úgy gondoltam, hogy az egyetem alatt kell kipróbálnom új dolgokat, mert aztán munkát kell vállalni” – jegyezte meg Àbíké-Íyímídé, aki tisztában van azzal a Black Lives Matter mozgalom kapcsán felmerült tendenciával, hogy a fekete íróknak gyakran kevesebb előleget adnak a kiadók.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

♠️ ACE OF SPADES NEWS ♠️ Ace of Spades will be published in the US on 1st June 2021 @macmillanusa @fiercereads and in the UK on 10th June 2021 @usborneya @usborne_books!!!

Faridah Abike-Iyimide فريدة (@faridahlikestea) által megosztott bejegyzés,

A fiatal írónő csupa olyan témát jelenített meg a műben, ami a szívügyének számít: homofóbia a feketék körében, rendszerszintű rasszizmus és a véleménypluralizmus a fekete közösségen belül.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból