Fashion rental: az alkalmi kapcsolat, amit garantáltan nem bánsz meg

Bár külföldön a hétköznapi élet része, hazánkban mégsem olyan elterjedt szokás a ruhakölcsönzés. Persze nem csak az alkalmi ruhák, illetve jelmezek kölcsönzését kell ezalatt érteni, hiszen utóbbi jelenleg is virágkorát éli. Azonban ritkábban fordul elő, hogy valaki designer darabot kölcsönözzön akár egy karácsonyi buliba. Pedig amellett, hogy olcsóbb, még környezetbarát is. De mit takar a jól csengő rental fashion elnevezés?

Ha nincs mit felvenni

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy kinézte egy divattervező csodálatos kreációját, de nem engedhette meg magának, hogy megvegye, pedig már azt is tudta, hova venné fel. Esetleg közvetlenül egy esemény előtt eszébe jutott egy már korábban kinézett darab, ami most milyen jól mutatna. Többek között ezek az esetek hívták elő a ruhabérlés ötletét, minimalizálva az alkalmi ruhavásárlást.

Elég csak betérnünk egy ilyen üzletbe, és kiválasztani, melyik darab lenne ideális az adott eseményre.

Külföldön akár több márkából, divatház kínálatából is választhatunk ugyanazon a helyen, míg hazánkban egyelőre csak egy-egy tervező állít ki a kollekcióiból.

Nem csak alkalmi kaland

Az ötlet majd’ egy évtizede született, elsőként a Girl Meets Dress és a Rent the Runway vállalatok jöttek létre. Ekkor még csak formális eseményekre biztosítottak öltözetet, főként estélyik, és koktélruhák szerepeltek a kínálatukban. Fashion Rental

Azonban napjainkban szinte mindenre kiterjedt a választék, akár hétköznapi viseletre is lehet bérelni ruhát. Az egyes ruhadarabok mellett már teljes szetteket is összeállíthatunk. Ugyanúgy tudunk választani táskákat, cipőket – vagy akár edzőcipőt is, ha csak egyszeri túrára akarunk menni. Egyszóval minden alkalomra kínálnak választási lehetőséget.

Second hand – egyenesen a sztároktól

Ha azt gondolnánk, hogy a koncepció hasonló a turkálókéhoz, és mások levedlett gönceit kell hordani, tévedünk. Tény, a kölcsönözhető darabokat viselték már előttünk korábban is, de nem voltak mindennapos használatban, és természetesen minden használat után tisztítóba küldik a ruhákat.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a hírességek, akik előszeretettel bérlik öltözetüket vörösszőnyeges eseményekre is.

Általában a személyi stylistjuk veszi fel a kapcsolatot ezekkel a boltokkal, és előre lefoglal néhány ruhát. Később maga a sztár is felpróbálja őket, így könnyen előfordulhat, hogy egy kedvencünk már viselte előttünk a kiválasztott darabot.

Egy bérelhető ruha nem csak színeiben lehet zöld

Amellett, hogy viszonylag olcsón tündökölhetünk csodálatos ruhakölteményekben, egy másik, korántsem elhanyagolható előny is származik a ruhabérlésből: rendkívül környezettudatos. Ha vásárlás helyett béreljük a ruhatárunk, tehetünk a fast fashion okozta felhalmozás, és környezetkárosítás ellen.

Haldoklik a fast fashion Londonban, realizálják a káros hatásait

A divatipar elleni harc egy igazi szembe a széllel játszma. A fast fashion, tehát a nagy mennyiségben és olcsón megkapható, kevésbé jó minőségű termékeket áruló márkákra, mint többek közt a H&M, Zara vagy a Stradivarius mindig is nagy kereslet volt. Az emberek szívesen halmoznak fel otthonaikban több, de könnyebben beszerezhető ruhadarabokat, minthogy világhírű tervezőket tegyenek gazdaggá.

Ezek a darabok többnyire csak a szekrényben állnának, azonban egy más által is felhasználható darab esetében elég egy ruhát legyártani 10-15 helyett. Így nagyobb mennyiségben rengeteg hulladékot spórolhatunk meg, ezáltal is kevésbé szennyezve bolygónkat. Akik a zero waste életmód mellett kötelezték el magukat, gyakran választanak hasonló megoldásokat ruhavásárlás helyett, hiszen ezzel tulajdonképpen újrahasznosítják az öltözéküket is.

Habár Magyarországon még kevésbé terjedt el az üzletág, számos előnye miatt kétségtelen, hogy hamarosan felfutóban lesz.

Még csábítóbb benne, hogy nem csak a divatot hivatott hirdetni, hanem a fenntarthatóságot is. Arról nem beszélve, hogy a gardróbunk is hálás lesz – hiszen így nem kell bezsúfolnunk minden egyszeri alkalommal viselt ruhát.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból