A kortárs művészek nem hagyták szó nékül a Fehéroroszországban uralkodó választási csalásokat, a korrupciót és a rendőri brutalitás tetteit. Az alkotók a válságra egy rendőrbottal festett művel és performanszokkal reagáltak. 

Ecset helyett rendőrbot

A fehéroroszországi kortárs alkotók egyre szélesebb körökben lépnek fel országuk politikai helyzete miatt. A tiltakozási mozgalom keretén belül az emberek Alekszandr Lukasenko, nemzetük önkényes vezetője, a választási csalások, a korrupció és a rendőri brutalitás ellen lépnek fel. 

Belarusz Festmeny
Artem Loskutov, Fehéroroszország (2020.)

Pénteken Artem Loskutov orosz művész a Facebookon tartott egy aukciót, ahol árverésre bocsátotta az ecset helyett rendőrbottal készített festményét. A műhöz fehér alapon vörös festéket használt, a színválasztás pedig tökéletes összhangban áll országuk zászlajával. Az alkotás hárommillió rubelért kelt el, ami megközelítőleg 12 millió forintnak felel meg. 

Krisztusi performansz

Oroszország és Fehéroroszország autokratikus sorsa összefonódik. Lukasenko katonai támogatást kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, mivel állítása szerint az esetleges nyugati támadások először őket céloznák meg. Az elnökválasztás hivatalos választási eredményei szerint a 26 éve uralkodó Lukasenko a szavazatok több mint 80%-át, a konkurens Tikhanovskaya pedig alig több mint 10%-át nyerte meg. Tikhanovskaya és támogatói szerint a tényleges eredmények majdnem ellentétesek ezzel. Pontosan ezért új, átlátható választásokat követelnek az emberek. 

A bejrúti robbanás a maradék bizalmat is letörte a politikusok felé

Az Mindemellett augusztus 4-én történt bejrúti robbanás 200 kilométeren végigsöprő sokkhullámot okozott, ami a helyi képzőművészeti élettől egészen Ciprus szigetéig elért. Az amúgy is gazdasági nehézségekkel küzdő Libanon a koronavírus-járvány okozta problémák után a robbanás okozta károkkal is szembe kell, hogy nézzen. kormányellenes tüntetések kezdődtek, ami egyre csak eszkalálódik.

Azonban nem Artem Loskutov volt az egyetlen kortárs művész, aki művészetével hívta fel a figyelmet az országukban uralkodó káoszra. A választás napján, augusztus 9-én Alekszej Kuzmich performanszművész szinte meztelenül jött ki egy minszki szavazóhelyiségből, ágyékára fehér lepedőt kötve, szemét vörös kendővel eltakarva. Mindezt egy fotón is megörökítette, ahol Krisztusi testtartást felvéve pózol. A mellére pedig a szavazólapját erősítette, amire egy falloszt firkantott.

Вторая часть акции “Верую” или “Филистерский мир политических животных” получилась в форме второго пришествия, апокалипсиса, сошествия Христа в ад. Не смотря на летящие пули и гранаты, получилось уйти целым. Жаль тех, кому этого не удалось. Скоро выложу полное видео с линии фронта. —————————————————– The second part of the performance “I have faith” or “The Philister World of Political Animals” took the form of the second coming, the apocalypse, the descent of Christ into hell. Despite the flying bullets and grenades, it turned out to leave intact. It is a pity for those who did not succeed. I will post the full video from the front line soon. #второепришествие #выборы2020 #кузьмич #алексейкузьмич #акция #перформанс #kuzmich #alexeikuzmich #elections2020 #performance #belarus2020

No Description

Ezt később megismételte a rohamrendőrségi járművek előtt, ami miatt le is tartóztatták. A szabadulását követően, pár nappal később egy szelfit posztolt, amin jól láthatók az arcán éktelenkedő hegek és zúzódások. Mindehhez csak annyit fűzött hozzá: 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A rendőrség nem értékelte a teljesítményemet.[/perfectpullquote]

A tiltakozások és sztrájkok hulláma augusztus 13-án újból végigsöpört a fehéroroszországi utcákon. Minszkben emberi láncot alakítottak ki a tüntetők tiltakozásképp, írja a The Art Newspaper. Ezzel párhuzamosan Bejrútban is kormányellenes tüntetések kezdődtek a robbanás után, mely nem kímélte a művészeti életet sem. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.