Filmes érdekességek, amit csak az igazi rajongók ismernek

A legtöbb ember nem is tudná elképzelni az életét filmek nélkül. Vannak olyanokkal kapcsolatos érdekességek, kulisszatitkok vagy vicces tények, amelyeket csak az igazán nagy filmrajongók ismernek.

Tudtad, hogy az első 3D-s filmet 1922-ben forgatták? Vag azt, hogy egy Indiana nevű kutyáról mintázták Chewbaccát? És azt, hogy létezik olyan film, amelyet már leforgattak, de 2115-ben mutatnak be?

A Harcosok klubja minden jelenetében reklámozzák a Starbucks-ot

Ez nem csak a bujtatott reklám iskolapéldája, hanem célzás is egyben arra, hogy túl sok Starbucks kávézó működik Los Angelesben. A filmkészítőknek semmi baja nincs a Starbucks-szal, csak trollkodni akartak a sikeres vállalattal szemben. Egyébként a vállalat engedélyezte, hogy ilyen formában megjelenjen a márka az alkotásban.

filmes erdekessegek 1
/Fotó: Bright Side

Az 1929 előtt készült amerikai filmek többsége megsemmisült

Martin Scorsese alapítványának eltökélt célja, hogy megőrizze a film-klasszikusokat az utókornak, hiszen az 1929 előtt készült filmek nagy része már örökre elveszett. A világ első 3D-s filmje, a Power of Love is erre a sorsra jutott. A különlegességet 1922-ben forgatták két kamera, és két vetítőgép segítségével Fairall-Elder sztereoszkópos formátumban. A kópiák sajnos eltűntek.

filmes erdekessegek 2
/Fotó: Bright Side

Egy teória szerint Bette Davis férje után nevezték el az Oscar-díjat

Egészen 1939-ig nem volt neve az aranyozott filmes kitüntetésnek. Több elmélet is van, miként lett Oscar a neve. Az egyik szerint azért, mert Bette Davis színésznőt a férjére emlékeztette, a reggeli zuhanyzás előtt. Egy másik verzió szerint Margaret Herrick az Oscar nevű nagybácsiját vélte felfedezni a szoborban. A harmadik teória szerint egy rovatvezető, Sidney Skolsky találta ki az Oscar nevet, miután túl hosszúnak találta „az akadémia arany szobra” kifejezést leírni. Ez utóbbi nem tekinthető igaznak, hiszen már a cikk megjelenése előtt, 1934-ben Walt Disney is Oscarként emlegette a díjat.

filmes erdekessegek 3
/Fotó: Bright Side

Létező személy ihlette Shrek alkaját

Maurice Tillet, azaz a francia angyal volt Shrek prototípusa. 1903-ban született Oroszországban és 17 évesen diagnosztizáltak nála egy csontnövekedéssel járó betegséget. A különleges megjelenése miatt az “angyal” becenevet kapta. A Shrek eredeti illusztrációi még nem hasonlítottak Tilletre, de a Dreamworks végső verzióiban már igen.

filmes erdekessegek 4
/Fotó: Bright Side

Létezik az „idióta cselekmény” kifejezés

Az idióta cselekmény (idiot plot) definíciója a kritikusoktól származik. Azokra a filmekre használják, ahol a cselekményt az tartja mozgásban, hogy a szereplők közül mindenki idióta, különben a történet nem működik. A másodrendű idióta cselekmény kritériuma, hogy a társadalom minden tagjának komplett hülyének kell lennie, hogy a történet megtörténhessen.

filmes erdekessegek 5
/Fotó: Bright Side

Az állatvédők egy kukac miatt balhéztak a Remény rabjai  forgatásánál

A filmben van egy jelenet, amelyben az egyik főszereplő egy kukaccal eteti meg az általa nevelt kismadarat. Az amerikai állatvédők ezt csak úgy engedték, ha egy természetes módon elpusztult kukacot használnak a jelenethez.

filmes erdekessegek 6
/Fotó: Bright Side

A filmstúdió éhezésre és dohányzásra kényszerítette Judy Garlandot

Ahhoz, hogy Judy Garland megfelelő súlyban maradjon az Óz, a csodák csodája forgatásán, arra kényszerítették, hogy cigarettázzon és éhezzen. Sajnos abban az időben ez természetes volt Hollywoodban, a stúdió beleszólt a színészek magánéletébe, táplálkozási szokásaikba és kapcsolataikba is.

filmes erdekessegek 7
/Fotó: Bright Side

Judy, hogy a stúdió által elfogadott súlyú legyen, naponta csak egy tál salátát és egy kis adag levest ehetett. A színésznő visszaemlékezései szerint dohányoznia kellett, hogy ezzel csökkentsék az étvágyát. Ezen kívül altatókkal tömték, hogy ki tudja magát pihenni a másnapi forgatásra. Ezek mind hatással voltak a színésznő korai halálára.

George Lucas kutyájáról mintázta Chewbacca karakterét

George Lucas-nak volt egy Indiana nevű alaszkai malamut fajtájú kutyája, amikor a Star Wars-t írta. A kutya mindig ott ült mellette, amikor a filmet írta. Ez a kutyafajta egy nagy termetű állat és hosszú szőrrel rendelkezik. Ez ihlette meg az alkotót, és így lett Han Solo segítője egy nagy, kutyára hasonlító szőrös lény. Természetese a kutya hatással volt Lucas-ra akkor is, amikor Indiana Jones nevét kitalálta.

filmes erdekessegek 8
/Fotó: Bright Side

Benedict Cumberbatch távoli rokona a Sherlock Holmes-regények írójának

Arthur Conan Doyle író alkotta meg a híres detektív, Sherlock Holmes alakját.
Benedict Cumberbatch színész pedig el is játszotta a karaktert a Sherlock című sorozatban. Doyle és Cumberbatch közös felmenővel rendelkezik, aki nem más mint, III. Eduárd angol király harmadik fia, genti János lancasteri herceg, aki a 14. században élt.

filmes erdekessegek 9
/Fotó: Bright Side

Marilyn Monroe vékonyabb volt, mint hisszük

Marilyn Monroe-t a legtöbb ember a Van aki forrón szereti című vígjátékból ismeri. Ebben a filmben a színésznő jó pár kilóval több volt, mint amilyen egyébként, hiszen várandós volt. Így alakult ki a téves elképzelés alakjával kapcsolatban, holott ruháinak többsége még a vékony hölgyek számára is szűknek bizonyul. Monroe ruhamérete a mai 6-os, azaz XS mérettel egyezik meg.

filmes erdekessegek 10
/Fotó: Bright Side

Robert Rodriguez és John Malkovich közös filmje 2115-ben jelenik meg

Nem elírás a bemutató dátuma, ezért a film szlogenje az: „A film, amit sohasem fogsz látni”. A ma élő emberek közül senki sem fogja látni ezt, a John Malkovich által írt és Robert Rodriguez rendezte filmet. Az alkotást egy konyak gyártásával és értékesítésével foglalkozó céggel közösen készítették.

filmes erdekessegek 11
/ Foto: LOUIS XIII Cognac

A Luis XIII., azaz a XIII. Lajos nevű konyakot 100 év múlva hozzák majd forgalomba, mint italkülönlegességet. Ehhez készítették a 100 years (100 év) című filmet, melynek történetét is titokban tartják. 1000 ember kapott meghívót a film premierjére, köztük Malkovich és Rodriguez is, de csak a leszármazottaik láthatják a filmet a jövőben.

Köszönjük, Bright Side!

További filmes érdekességekért látogass el a Film rovatunkba!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból