A legtöbb ember nem is tudná elképzelni az életét filmek nélkül. Vannak olyanokkal kapcsolatos érdekességek, kulisszatitkok vagy vicces tények, amelyeket csak az igazán nagy filmrajongók ismernek.

Tudtad, hogy az első 3D-s filmet 1922-ben forgatták? Vag azt, hogy egy Indiana nevű kutyáról mintázták Chewbaccát? És azt, hogy létezik olyan film, amelyet már leforgattak, de 2115-ben mutatnak be?

A Harcosok klubja minden jelenetében reklámozzák a Starbucks-ot

Ez nem csak a bujtatott reklám iskolapéldája, hanem célzás is egyben arra, hogy túl sok Starbucks kávézó működik Los Angelesben. A filmkészítőknek semmi baja nincs a Starbucks-szal, csak trollkodni akartak a sikeres vállalattal szemben. Egyébként a vállalat engedélyezte, hogy ilyen formában megjelenjen a márka az alkotásban.

Filmes Erdekessegek 1
/Fotó: Bright Side

Az 1929 előtt készült amerikai filmek többsége megsemmisült

Martin Scorsese alapítványának eltökélt célja, hogy megőrizze a film-klasszikusokat az utókornak, hiszen az 1929 előtt készült filmek nagy része már örökre elveszett. A világ első 3D-s filmje, a Power of Love is erre a sorsra jutott. A különlegességet 1922-ben forgatták két kamera, és két vetítőgép segítségével Fairall-Elder sztereoszkópos formátumban. A kópiák sajnos eltűntek.

Filmes Erdekessegek 2
/Fotó: Bright Side

Egy teória szerint Bette Davis férje után nevezték el az Oscar-díjat

Egészen 1939-ig nem volt neve az aranyozott filmes kitüntetésnek. Több elmélet is van, miként lett Oscar a neve. Az egyik szerint azért, mert Bette Davis színésznőt a férjére emlékeztette, a reggeli zuhanyzás előtt. Egy másik verzió szerint Margaret Herrick az Oscar nevű nagybácsiját vélte felfedezni a szoborban. A harmadik teória szerint egy rovatvezető, Sidney Skolsky találta ki az Oscar nevet, miután túl hosszúnak találta „az akadémia arany szobra” kifejezést leírni. Ez utóbbi nem tekinthető igaznak, hiszen már a cikk megjelenése előtt, 1934-ben Walt Disney is Oscarként emlegette a díjat.

Filmes Erdekessegek 3
/Fotó: Bright Side

Létező személy ihlette Shrek alkaját

Maurice Tillet, azaz a francia angyal volt Shrek prototípusa. 1903-ban született Oroszországban és 17 évesen diagnosztizáltak nála egy csontnövekedéssel járó betegséget. A különleges megjelenése miatt az “angyal” becenevet kapta. A Shrek eredeti illusztrációi még nem hasonlítottak Tilletre, de a Dreamworks végső verzióiban már igen.

Filmes Erdekessegek 4
/Fotó: Bright Side

Létezik az „idióta cselekmény” kifejezés

Az idióta cselekmény (idiot plot) definíciója a kritikusoktól származik. Azokra a filmekre használják, ahol a cselekményt az tartja mozgásban, hogy a szereplők közül mindenki idióta, különben a történet nem működik. A másodrendű idióta cselekmény kritériuma, hogy a társadalom minden tagjának komplett hülyének kell lennie, hogy a történet megtörténhessen.

Filmes Erdekessegek 5
/Fotó: Bright Side

Az állatvédők egy kukac miatt balhéztak a Remény rabjai  forgatásánál

A filmben van egy jelenet, amelyben az egyik főszereplő egy kukaccal eteti meg az általa nevelt kismadarat. Az amerikai állatvédők ezt csak úgy engedték, ha egy természetes módon elpusztult kukacot használnak a jelenethez.

Filmes Erdekessegek 6
/Fotó: Bright Side

A filmstúdió éhezésre és dohányzásra kényszerítette Judy Garlandot

Ahhoz, hogy Judy Garland megfelelő súlyban maradjon az Óz, a csodák csodája forgatásán, arra kényszerítették, hogy cigarettázzon és éhezzen. Sajnos abban az időben ez természetes volt Hollywoodban, a stúdió beleszólt a színészek magánéletébe, táplálkozási szokásaikba és kapcsolataikba is.

Filmes Erdekessegek 7
/Fotó: Bright Side

Judy, hogy a stúdió által elfogadott súlyú legyen, naponta csak egy tál salátát és egy kis adag levest ehetett. A színésznő visszaemlékezései szerint dohányoznia kellett, hogy ezzel csökkentsék az étvágyát. Ezen kívül altatókkal tömték, hogy ki tudja magát pihenni a másnapi forgatásra. Ezek mind hatással voltak a színésznő korai halálára.

George Lucas kutyájáról mintázta Chewbacca karakterét

George Lucas-nak volt egy Indiana nevű alaszkai malamut fajtájú kutyája, amikor a Star Wars-t írta. A kutya mindig ott ült mellette, amikor a filmet írta. Ez a kutyafajta egy nagy termetű állat és hosszú szőrrel rendelkezik. Ez ihlette meg az alkotót, és így lett Han Solo segítője egy nagy, kutyára hasonlító szőrös lény. Természetese a kutya hatással volt Lucas-ra akkor is, amikor Indiana Jones nevét kitalálta.

Filmes Erdekessegek 8
/Fotó: Bright Side

Benedict Cumberbatch távoli rokona a Sherlock Holmes-regények írójának

Arthur Conan Doyle író alkotta meg a híres detektív, Sherlock Holmes alakját.
Benedict Cumberbatch színész pedig el is játszotta a karaktert a Sherlock című sorozatban. Doyle és Cumberbatch közös felmenővel rendelkezik, aki nem más mint, III. Eduárd angol király harmadik fia, genti János lancasteri herceg, aki a 14. században élt.

Filmes Erdekessegek 9
/Fotó: Bright Side

Marilyn Monroe vékonyabb volt, mint hisszük

Marilyn Monroe-t a legtöbb ember a Van aki forrón szereti című vígjátékból ismeri. Ebben a filmben a színésznő jó pár kilóval több volt, mint amilyen egyébként, hiszen várandós volt. Így alakult ki a téves elképzelés alakjával kapcsolatban, holott ruháinak többsége még a vékony hölgyek számára is szűknek bizonyul. Monroe ruhamérete a mai 6-os, azaz XS mérettel egyezik meg.

Filmes Erdekessegek 10
/Fotó: Bright Side

Robert Rodriguez és John Malkovich közös filmje 2115-ben jelenik meg

Nem elírás a bemutató dátuma, ezért a film szlogenje az: „A film, amit sohasem fogsz látni”. A ma élő emberek közül senki sem fogja látni ezt, a John Malkovich által írt és Robert Rodriguez rendezte filmet. Az alkotást egy konyak gyártásával és értékesítésével foglalkozó céggel közösen készítették.

Filmes Erdekessegek 11
/ Foto: Louis Xiii Cognac

A Luis XIII., azaz a XIII. Lajos nevű konyakot 100 év múlva hozzák majd forgalomba, mint italkülönlegességet. Ehhez készítették a 100 years (100 év) című filmet, melynek történetét is titokban tartják. 1000 ember kapott meghívót a film premierjére, köztük Malkovich és Rodriguez is, de csak a leszármazottaik láthatják a filmet a jövőben.

Köszönjük, Bright Side!

További filmes érdekességekért látogass el a Film rovatunkba!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.