Ez most műtő vagy forgatási helyszín? Így indultak újra a filmforgatások az Egyesült Királyságban

Amikor március elején egész Európában és az Egyesült Államokban kitört a koronavírus-járvány, a teljes filmipar is leállt. Sorban kaptuk a híreket a produkciók kényszerszünetre vonulásáról. A szigorú járványügyi intézkedések feloldásával azonban a filmforgatások is folytatódhattak – de hogyan is zajlik egy forgatás két covid-19-hullám között? Teszt, maszk, csapó!

Hatalmas befektetéseknek parancsolt megálljt a vírus

A brit film- és televíziós produkciók gyártását éppen ereje teljében érte a koronavírus-járvány. Rekordmennyiségű, 3,65 milliárd angol font értékű befektetés érkezett már 2019-ben is az iparágba. Úgy kalkuláltak, idén még ezt is túlszárnyalható. A legnagyobb filmstúdiók tele voltak megrendelésekkel, nem is győzték kiszolgálni a kedvező adózási környezet és a kompetens szakembergárda miatt egymás sarkát taposó hollywoodi produkciókat. Aztán márciusban mindez egyik napról a másikra megváltozott: Brit Filmbizottság adatai szerint 1 milliárd font összértékű produkció munkálatait kellett azonnal felfüggeszteniük.

Tesztelés, maszk, távolságtartás a forgatáson / Fotó: Christophe Petit-Tesson/EPA

A Brit Filmintézet vezetésével konszenzus alakult ki többoldali egyeztetés után arról, hogyan tud majd a filmszakma újra biztonságosan működni a jövőben. Ennek a filmstúdiókat, szakszervezeteket, kormányzati szerveket, egészségügyi intézményeket bevonó egyeztetésnek lett az eredménye egy 53 oldalas útmutató, amely a járványveszély nyomában újragondolta a filmgyártás folyamatait. Így hamarosan folytatódik a Jóbarátok extra részének, az Avatar és a Mission: Impossible 7-8. folytatásának munkálatai.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Már hozzászoktunk, hogy minden nap egy pálcikát dugnak az orrunkba és nyomnak le a torkunkon. A folyamatos maszkviselés nem csak kellemetlen, de kevesebbet is iszunk így, ami miatt délutánra már megfájdul az emberek feje. Az utolsó két órában már sokkal nehezebben koncentrál mindenki[/perfectpullquote]

– mesélte Richard Clark, aki a Világok harca apokaliptikus sci-fi-sorozat második évadját rendezi éppen 70 fős stábjával.

A Mátrix 4 nem fél a koronavírustól, július elején folytatódhat a forgatás

Lana Wachowski sci-fijének, a Mátrix 4-nek produkciója a koronavírus-járvány miatt állt le, de a a Warner Bros. filmstúdiótól megtudta, a stúdió most további nyolc hétre meghosszabbította a szerződéseket, hogy a színészeket legalább július 6-ig megtartsa. A Mátrix 4 forgatása februárban kezdődött San Franciscóban, majd a stáb március közepén Berlinbe költözött.

„A tesztelés kulcsfontosságú: minden reggel megmérjük a stábtagok testhőmérsékletét. A főszereplőket és további 30 kollégát naponta teszteljük. Jelen van egy teljes állásban foglalkoztatott covid-szakértő, aki szigorúan betartatja a társasági távolságtartás szabályait és figyelemmel kíséri, ki kivel áll kapcsolatban. A helyszínt és a jelmezeket esténként lefertőtlenítik, a kellékeket lezárt zacskókban tároljuk, és csak az adott színész érhet hozzá. Nincs már büfékocsi, az ételeket külön csomagolják, amit egy hatalmas sátorban fogyasztunk el, kétméteres asztalok egy-egy végén” – számolt be a stáb mindennapjairól a The Guardiannak a rendező. Elmondta, hogy a színészek szigorúbb elbánásban részesülnek, mert a stábból bárki pótolható, a rendező is, de a szereplők nem.

Kasztrendszer a stábon belül

Sarah-Jane Wright, a Pinewood studios produkciós vezetője a Last Night in Soho forgatásán bevezetett gyakorlatokról mesélt. Bonyolult rendszert vezettek be: különböző csoportokba sorolták a munkatársakat az alapján, hogy ki kivel érintkezhet a forgatási helyszínen. Az A-csapatba tartoznak a főszereplők, a rendező és az operatőrök. Őket is naponta tesztelik, külön kiszolgálóhelyiségeket használnak, és csak a sminkesekkel, rendezőasszisztensekkel érintkezhetnek. Plexiüveg választja el őket a technikusok és a stáb többi tagjának „kasztjaitól”. A takarítószolgálat és járványszakértők egész nap jelen vannak.

Koronavírus ide vagy oda, Hosszú Katinka filmjének forgatása nem áll le

Portréfilm készül a Nemzeti Filmintézet 559,7 millió forintos támogatásával Hosszú Katinkáról, minden idők egyik legsikeresebb magyar sportolójáról. A nagyszabású dokumentumfilm producere Lajos Tamás, forgatókönyvírója és kreatív producere Köbli Norbert, rendezője Pálinkás Norbert, vezető operatőre Nagy András. A koronavírus-járvány okozta helyzet azonban az egész világot megtépázta, a filmipart is.

Bár a filmipar gyorsan magához tért, az intézkedések jócskán megdrágítják a filmgyártást. Wright becslése szerint akár 15-25%-kal is megnőhet egy-egy produkció költségvetése. A rengeteg óvintézkedés betartása azonban Wright és Clark sem számoltak be arról, hogy lassabban haladnának a forgatással, de ez szerintük a szigorú tervezésnek köszönhető.

WAR OF THE WORLDS Official Trailer (HD) Gabriel Byrne

WAR OF THE WORLDS – 2020 – SCI-FI – GABRIEL BYRNE Set-in present-day Europe, War of the Worlds is a multi-faceted series, based on the story by H.G. Wells. W…

Az intézkedések tanulsága számukra, hogy sokkal több ember dolgozhat távolról, valamint könnyebben érvényesülnek a fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontok is, ha a filmkészítők átgondolják, tényleg szükséges-e távoli helyszíneken forgatni és többszáz embert oda-vissza utaztatni.

Elhalasztották a koronavírus miatt a Mission Impossible 7. forgatását

A felvételek hétfőn kezdődtek volna Velencében, a városnak azonban a koronavírusos esetek észak-olaszországi megjelenése miatt a hagyományos velencei karnevált is két nappal hamarabb, kedd helyett már vasárnap be kellett fejeznie. Hétfőn Olaszországban már 220 fölött járt a vírusfertőzöttek száma.


Az új munkakörülmények azonban óhatatlanul is számos nehézséggel jár. A tömegjelenetek, utcai, sok statisztával forgatott jeleneteknél mindenkit tesztelni kell. Bár Clarknak nem kellett átírnia a forgatókönyvet, mostanában sokkal nehezebb helyszíneket is találni, így a beltéri jelenetek esetében gyakran maguknak kell megépíteni a díszleteket. Az emberi, kollegális kapcsolatok szenvedték el a legtöbb hátrányt a távolságtartás és a maszkviselés miatt, hiszen nem látják a mosolyt sem egymás arcán. A filmesek azonban megszokták, hogy kiszámíthatatlan vagy extrém körülmények között kell dolgozniuk. Azonban mindenki inkább annak örült, hogy végre lehet újra dolgozni, és hálásak, hogy újra forgathatnak.

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból