Amikor március elején egész Európában és az Egyesült Államokban kitört a koronavírus-járvány, a teljes filmipar is leállt. Sorban kaptuk a híreket a produkciók kényszerszünetre vonulásáról. A szigorú járványügyi intézkedések feloldásával azonban a filmforgatások is folytatódhattak – de hogyan is zajlik egy forgatás két covid-19-hullám között? Teszt, maszk, csapó!

Hatalmas befektetéseknek parancsolt megálljt a vírus

A brit film- és televíziós produkciók gyártását éppen ereje teljében érte a koronavírus-járvány. Rekordmennyiségű, 3,65 milliárd angol font értékű befektetés érkezett már 2019-ben is az iparágba. Úgy kalkuláltak, idén még ezt is túlszárnyalható. A legnagyobb filmstúdiók tele voltak megrendelésekkel, nem is győzték kiszolgálni a kedvező adózási környezet és a kompetens szakembergárda miatt egymás sarkát taposó hollywoodi produkciókat. Aztán márciusban mindez egyik napról a másikra megváltozott: Brit Filmbizottság adatai szerint 1 milliárd font összértékű produkció munkálatait kellett azonnal felfüggeszteniük.

Filmipar Ujraindulas Covid 19
Tesztelés, Maszk, Távolságtartás A Forgatáson / Fotó: Christophe Petit-Tesson/Epa

A Brit Filmintézet vezetésével konszenzus alakult ki többoldali egyeztetés után arról, hogyan tud majd a filmszakma újra biztonságosan működni a jövőben. Ennek a filmstúdiókat, szakszervezeteket, kormányzati szerveket, egészségügyi intézményeket bevonó egyeztetésnek lett az eredménye egy 53 oldalas útmutató, amely a járványveszély nyomában újragondolta a filmgyártás folyamatait. Így hamarosan folytatódik a Jóbarátok extra részének, az Avatar és a Mission: Impossible 7-8. folytatásának munkálatai.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Már hozzászoktunk, hogy minden nap egy pálcikát dugnak az orrunkba és nyomnak le a torkunkon. A folyamatos maszkviselés nem csak kellemetlen, de kevesebbet is iszunk így, ami miatt délutánra már megfájdul az emberek feje. Az utolsó két órában már sokkal nehezebben koncentrál mindenki[/perfectpullquote]

– mesélte Richard Clark, aki a Világok harca apokaliptikus sci-fi-sorozat második évadját rendezi éppen 70 fős stábjával.

A Mátrix 4 nem fél a koronavírustól, július elején folytatódhat a forgatás

Lana Wachowski sci-fijének, a Mátrix 4-nek produkciója a koronavírus-járvány miatt állt le, de a a Warner Bros. filmstúdiótól megtudta, a stúdió most további nyolc hétre meghosszabbította a szerződéseket, hogy a színészeket legalább július 6-ig megtartsa. A Mátrix 4 forgatása februárban kezdődött San Franciscóban, majd a stáb március közepén Berlinbe költözött.

„A tesztelés kulcsfontosságú: minden reggel megmérjük a stábtagok testhőmérsékletét. A főszereplőket és további 30 kollégát naponta teszteljük. Jelen van egy teljes állásban foglalkoztatott covid-szakértő, aki szigorúan betartatja a társasági távolságtartás szabályait és figyelemmel kíséri, ki kivel áll kapcsolatban. A helyszínt és a jelmezeket esténként lefertőtlenítik, a kellékeket lezárt zacskókban tároljuk, és csak az adott színész érhet hozzá. Nincs már büfékocsi, az ételeket külön csomagolják, amit egy hatalmas sátorban fogyasztunk el, kétméteres asztalok egy-egy végén” – számolt be a stáb mindennapjairól a The Guardiannak a rendező. Elmondta, hogy a színészek szigorúbb elbánásban részesülnek, mert a stábból bárki pótolható, a rendező is, de a szereplők nem.

Kasztrendszer a stábon belül

Sarah-Jane Wright, a Pinewood studios produkciós vezetője a Last Night in Soho forgatásán bevezetett gyakorlatokról mesélt. Bonyolult rendszert vezettek be: különböző csoportokba sorolták a munkatársakat az alapján, hogy ki kivel érintkezhet a forgatási helyszínen. Az A-csapatba tartoznak a főszereplők, a rendező és az operatőrök. Őket is naponta tesztelik, külön kiszolgálóhelyiségeket használnak, és csak a sminkesekkel, rendezőasszisztensekkel érintkezhetnek. Plexiüveg választja el őket a technikusok és a stáb többi tagjának „kasztjaitól”. A takarítószolgálat és járványszakértők egész nap jelen vannak.

Koronavírus ide vagy oda, Hosszú Katinka filmjének forgatása nem áll le

Portréfilm készül a Nemzeti Filmintézet 559,7 millió forintos támogatásával Hosszú Katinkáról, minden idők egyik legsikeresebb magyar sportolójáról. A nagyszabású dokumentumfilm producere Lajos Tamás, forgatókönyvírója és kreatív producere Köbli Norbert, rendezője Pálinkás Norbert, vezető operatőre Nagy András. A koronavírus-járvány okozta helyzet azonban az egész világot megtépázta, a filmipart is.

Bár a filmipar gyorsan magához tért, az intézkedések jócskán megdrágítják a filmgyártást. Wright becslése szerint akár 15-25%-kal is megnőhet egy-egy produkció költségvetése. A rengeteg óvintézkedés betartása azonban Wright és Clark sem számoltak be arról, hogy lassabban haladnának a forgatással, de ez szerintük a szigorú tervezésnek köszönhető.

WAR OF THE WORLDS Official Trailer (HD) Gabriel Byrne

WAR OF THE WORLDS – 2020 – SCI-FI – GABRIEL BYRNE Set-in present-day Europe, War of the Worlds is a multi-faceted series, based on the story by H.G. Wells. W…

Az intézkedések tanulsága számukra, hogy sokkal több ember dolgozhat távolról, valamint könnyebben érvényesülnek a fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontok is, ha a filmkészítők átgondolják, tényleg szükséges-e távoli helyszíneken forgatni és többszáz embert oda-vissza utaztatni.

Elhalasztották a koronavírus miatt a Mission Impossible 7. forgatását

A felvételek hétfőn kezdődtek volna Velencében, a városnak azonban a koronavírusos esetek észak-olaszországi megjelenése miatt a hagyományos velencei karnevált is két nappal hamarabb, kedd helyett már vasárnap be kellett fejeznie. Hétfőn Olaszországban már 220 fölött járt a vírusfertőzöttek száma.


Az új munkakörülmények azonban óhatatlanul is számos nehézséggel jár. A tömegjelenetek, utcai, sok statisztával forgatott jeleneteknél mindenkit tesztelni kell. Bár Clarknak nem kellett átírnia a forgatókönyvet, mostanában sokkal nehezebb helyszíneket is találni, így a beltéri jelenetek esetében gyakran maguknak kell megépíteni a díszleteket. Az emberi, kollegális kapcsolatok szenvedték el a legtöbb hátrányt a távolságtartás és a maszkviselés miatt, hiszen nem látják a mosolyt sem egymás arcán. A filmesek azonban megszokták, hogy kiszámíthatatlan vagy extrém körülmények között kell dolgozniuk. Azonban mindenki inkább annak örült, hogy végre lehet újra dolgozni, és hálásak, hogy újra forgathatnak.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.