A tudatos kertészek 3 trükkje

A kertészkedés egy remek hobbi, de csak ha tudatosan és szívvel lélekkel csináljuk. Persze nem muszáj profinak lennünk, de azért mindenben törekedjünk az észszerűségre és a praktikusságra. Ha az alább felsoroltakat szem előtt tartjuk, az már félsiker.

Mindent a megfelelő helyről szerezzünk be!

Való igaz, hogy ma már a hipermarketekben is akad kertészeti részleg, de itt a választék jellemzően nem túl nagy, és akadnak silány minőségű termékek is. Persze egy öntözőkannával nem lőhetünk túlságosan mellé, de ha valamilyen komolyabb szerszámra, netán kerti gépre van szükségünk, akkor válasszuk inkább az erre szakosodott üzletek kínálatát.
Ez különösen igaz akkor, ha virághagymát vagy magot, esetleg cserepes növényt szeretnénk vásárolni. A hipermarketekben ugyanis ezek a növények nem kapják meg a kellő törődést, túlságosan egymás mellé vannak zsúfolva, és sokszor nem is öntözik őket rendszeresen. Egy kertészetben viszont biztosítottak a megfelelő körülmények, az ott dolgozók pedig jól ismerik az egyes növényeket, így tanácsokkal is elláthatnak a gondozást illetően.
Ugyanígy például gyomirtót vagy permetszert is mezőgazdasági boltból szerezzünk be, ahol segíthetnek a választásban és elmagyarázzák, mire kell ügyelni használat közben.

Ne dobjuk ki azt, ami még javítható!

Hiába vigyázunk a kerti szerszámainkra, amit használunk, az bizony amortizálódik is. Valamikor már tényleg csak a csere segít, de ha egyszer beruháztunk egy drágább, ám minőségibb eszközbe, akkor ne váljunk meg rögtön tőle, ha a teljesítménye már nem a régi.

Egy kis javítás, illetve az elhasználódott alkatrészek cseréje ugyanis csodákra képes, így nem kell kidobni az egész szerszámot, hanem egy kis felújítást követően ismét használatba vehető. Hogyha például Fiskars univerzális ágvágóval rendelkezünk, de az eszköz felett már eljárt kissé az idő, akkor szerezzük be a hozzá való pótalkatrészeket a Fiskars&Gerber termékek webáruházából, és máris könnyedén újjávarázsolhatjuk a kidobásra ítélt szerszámot.

Ugyanígy a metszőollókat, sövénynyírókat és egyéb eszközöket sem muszáj rögtön leselejtezni, hiszen egy tudatos kertész arra is odafigyel, hogy minél kevesebb hulladékot termeljen!

Ha szükséges, ne legyünk restek segítséget kérni!

A legnagyobb gondosság ellenére is előfordulhat, hogy kertünkben egyszer csak felüti a fejét valamilyen rejtélyes betegség. Például furcsa rágásnyomok jelennek meg a növények levelein, a termés már azelőtt elszárad, hogy beérne, vagy az örökzöld fák hirtelen nagymértékben hullatni kezdik a levelüket.
Ilyenkor a legtöbb kertész kétségbeesik, hiszen nem tudja, hogy valamilyen kártevő, gomba, esetleg fertőzés áll-e a háttérben. Ne kísérletezzünk az interneten olvasott kétes házi módszerekkel, hanem kérjünk szakszerű segítséget!
Egy profi, hivatásos kertész valószínűleg rögvest felismeri, hogy mivel állunk szemben, és ennek megfelelően javaslatot is tesz a megoldásra. Ne habozzunk felkeresni egy szakembert, akár online formában is!

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból