Három új kötet – egy formabontó elsőkönyv, egy verseskötet és egy nagyszabású erdélyi antológia – jelent meg a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) kiadásában.

Inverz paradicsom

A FISZ elsőkönyveseket kiadó sorozatában jelent meg Urbán Bálint Oscuro című kötete, amelynek főhősei – William S. Burroughs és Kurt Cobain – az “Inverz Paradicsomot”, az elszemélytelenedés misztériumát keresik.

Urbán Bálint egy olyan úton kíséri őket végig, amelyen a magyar irodalomban eddig kevesen indultak el.

– idézi a közlemény a könyv fülszövegét, amelyet Földényi F. László írt.

Kényelmetlen kérdések és társadalmi közhelyek

Marcutiu-Rácz Dóra sodró, alulstilizált esszéversekben feszegeti az érzékenység határait a Már minden nő hazament című verseskötetében. Társadalmi közhelyekkel kapcsolatosan tesz fel kényelmetlen kérdéseket, de közben egy pillanatra sem felejti el, hogy ő maga is a társadalom tagja.

Elismeri a szorongást, de nem oldódik fel a kilátástalanság langyos vizében – fogalmaz a közlemény.

Többnyelvűség = létbizonytalanság?

André Ferenc és Horváth Benji válogatásában jelent meg a Címtelen föld – Fiatal erdélyi metamodern líra című antológia, amely 26 fiatal költőtől tartalmaz verseket. A kötetet FISZ az Erdélyi Híradó Kiadóval közösen jelentette meg.

A fülszöveg szerint a kötetben szereplő szerzőknél a kisebbségi, kelet-európai szorongás közös tapasztalat.

Többlakiságuk és többnyelvűségük létbizonytalanságot eredményez, ugyanakkor a reflexív figyelem és a poétikai diverzitás termékeny táptalaja is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet