Manapság a fogamzásgátló tablettákat sok nő alkalmazza.
Van, aki a terhességet akarja ezzel elkerülni, de sokaknak a menstruációs ciklus szabályozására írja elő az orvos.
Az akné és a PMS tüneteinek kezelésére is bevett módszer a hormonális fogamzásgátló alkalmazása. Egyes mellékhatásaikat sokan tapasztalják, mint a pecsételő vérzés vagy a vízvisszatartás, de vannak ennél jóval komolyabb negatívumai is. Például a depresszió esélye 40%-kal nagyobb azoknál a nőknél, akik rendszeresen szednek ilyen tablettákat.
Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. A májat a rengeteg plusz hormon nagyon leterheli, márpedig kezdenie kell velük valamit. Hogy lebontsa őket, energiát vesz el a méregtelenítésből, ezzel pedig megnő a gyulladások esélye, gyengül az immunrendszer, és megemelkedik a koleszterinszint.

Kapcsolódó cikk

A leterhelt máj az ösztrogént sem tudja megfelelően feldolgozni, így a hormon a véráramba kerül és toxikusabb formát ölt mellrák vagy más nőgyógyászati betegségek formájában. A fogamzásgátló hatással van a pajzsmirigyre is. Hatására a pajzsmirigy által kiválasztott hormonok nem tudnak belépni a sejtekbe, ahol szükség lenne rájuk.
Érdekes, hogy amint valaki abbahagyja a fogamzásgátló szedését, a tünetei, melyekre korábban elkezdte alkalmazni, súlyosabbá válnak. Az akné a fogamzásgátló hatására kb. fél év alatt megszűnik, ám amint valaki nem szedi tovább a gyógyszert, a korábbinál még komolyabb szinten újul ki. Ugyanezt figyelték meg a menstruációs ciklus szabálytalanságaival és a PMS tüneteivel kapcsolatban is.
Bármennyire is fejlett az orvostudomány és bármennyi modern, minimális hormontartalmú fogamzásgátló kerül is piacra, jó, ha tudjuk, hogy maximálisan megbízható készítmény nem létezik. A fogamzásgátlók szedését folyamatos kontroll alatt kell tartani, a nem kívánatos tünetek jelentkezésekor pedig érdemes gyógyszert váltani, vagy teljesen abbahagyni az ilyen típusú gyógyszer alkalmazását.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet