Bizonyára mindenki szeretne egészséges és magabiztos mosolyt. Vannak azonban bizonyos szokások, amelyek még a rendszeres és megfelelő fogápolás mellett is rombolóan hatnak fogainkra. Melyek ezek? Erről lesz szó cikkünkben!

Gumicukrok

A csokoládéról, nyalókákról, cukros rágógumikról mindenki tudja, hogy nem tesznek jót az ember fogának. Azonban a rágós, nyúlós gumicukrokat még az édességeknek között is a legkárosabbak közé sorolhatjuk.

A gumicukrok, a karamell és más, ragadós nassolnivalók hozzáragadnak a foghoz és a fogínyhez, és gyakran olyan résekbe is behatolnak, ahonnan csak nagyon nehéz eltávolítani őket. Sok esetben addig maradnak a helyükön, amíg szét nem olvadnak az ember szájában, hosszantartó tápanyagforrást biztosítva ezzel a káros baktériumok számára.

Ha édességet szeretne fogyasztani, válasszon a cukormentes változatok közül. Persze, a legjobb opció inkább egészséges nassolnivalókhoz nyúlni. A gyümölcsök többsége csak kevés cukrot tartalmaz, ami bőven elegendő az édesebb igények kielégítésére – a megannyi hasznos tápanyagról nem is beszélve.

Szénsavas üdítőitalok

A szénsavas üdítőitalok a fogak és az általános egészség legnagyobb ellenségei közé tartoznak. A mellett, hogy tele vannak cukorral, nagy mennyiségű kalóriát is tartalmaznak, ezért nem csak a fogaknak, hanem a derékbőségnek is ártanak.

Nem elég azonban, hogy ezek a cukrok fokozzák a fogszuvasodás kockázatát, a cukros üdítőitalok nagy mennyiségű foszforsavat és citromsavat is tartalmaznak, amik könnyedén lebontják a fogzománcot. Éppen ezért érdemes végleg feladni az ilyen jellegű üdítőitalokat. Ha mégsem tud ellenállni nekik, használjon szívószálat. Öblítse ki száját némi sima vízzel alaposan, miután ilyen italokat fogyaszt.

A cukros, szénsavas üdítők fogyasztása után továbbá fontos, hogy legalább 30 percet várjon a fogmosással. A cukros üdítőitalok hatására a fogzománc átmenetileg megpuhul, és ilyenkor a fogkefék is kárt tehetnek bennük a súrolással.

A szénsavas üdítőitalok a fogak roncsolása mellett fokozzák az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát.

Dolgok kibontása fogakkal

Sokan hajlamosak a fogukkal kibontani egy zacskó chipset vagy lefeszíteni egy kupakot egy palackról, azonban mindez súlyos veszélyekkel jár. Ez a szokás maradandó károkat okozhat, úgymint lepattanó fogzománcot vagy töréseket.

Jobb esetben a sérült fogat egy egyszerű töméssel lehet kijavítani, rosszabb esetben pedig gyökérkezelésre és korona felhelyezésére lesz szükség, hogy a fog továbbra is használható maradjon.

Megéri tehát rászánni azt az extra 1-2 percet az olló vagy a sörnyitó előkerítésére.

Sportitalok

Akárcsak a cukros italok, a sportitalok is tele vannak cukorral és savakkal, amik károkat tehetnek az ember fogaiban. Ezek a készítmények akár fogyasztásuk után 20 percig is kifejthetik káros hatásukat a fogakon. Tény, hogy a sportitalokban általában kevesebb a cukor, mint az üdítőkben, de éppen ezért kevésbé ízletesek is, ezért hajlamosak vagyunk egyszerre többet fogyasztani belőlük. Ez a fokozott cukorbevitel az elhízáshoz és a cukorbetegséghez is hozzájárul.

Az edzések utáni nélkülözhetetlen hidratálás céljából a víz a legjobb választás. Ha azonban mégis a sportitalok mellett dönt, használjon szívószálat, és öblítse ki száját rögtön az elfogyasztásuk után. Ne feledjen továbbá 30 percet várni a fogmosással.

Gyümölcslé

Egy felmérés szerint a felnőttek súlyosan alábecsülik a gyümölcslevek cukortartalmát. Egyes gyümölcslevek épp annyi cukrot tartalmaznak, mint egy azonos adag szénsavas üdítőital. Ennek köszönhetően épp olyan káros a fogakra is. A citrusfélékből (citrom, narancs, lime stb.) készített üdítők ráadásul rendkívül savasok is, és nagyban hozzájárulnak a fogzománc roncsolásához. Ugyan ez a felmérés rávilágított, hogy a résztvevők napi kalóriabevitelének 25%-át folyékony kalóriák tették ki.

A gyümölcslevek cukor-, kalória- és savtartalma a fogakra és a szervezet más részeire is káros. Szóval hogyan élvezheti az ember a gyümölcsök tápanyagtartalmát és ízvilágát? Íme néhány tipp ehhez:

Folyamatos nassolás

A folyamatos nassolás a nap folyamán azt jelenti, hogy a fogak rendszeresen cukrokkal érintkeznek. A baktériumok ezekből a cukrokból állítják elő a zománcot roncsoló savakat, folyamatos nassolás esetén tehát a fogakat rendszeresen érik savkárok.

A gyakori nassolás továbbá más problémákhoz is hozzájárul, úgymint az elhízáshoz és a cukorbetegség kialakulásához is. Az egészségesebb nassolás érdekében fogadja meg az alábbi tanácsokat:

 • Ha két étkezés közben megéhezik, mindenképpen álljon ellen a ragadós, keményítős élelmiszereknek.
 • Fogyasszon inkább zöldségeket és gyümölcsöket (pl. sárgarépa, alma), amik nem csak egészségesek, hanem az élelmiszermaradékokat is segítenek eltávolítani a fogakról.
 • Mondjon nemet a folyékony kalóriákra – a szénsavas üdítőitalok és az alkohol nagy mennyiségű cukrot és kalóriát tartalmaznak. A fogak és a szervezet számára a víz a legjobb folyadék.

Ceruzák rágása

Sokak rossz szokása a ceruzák és más tárgyak végét rágni, ez azonban felesleges terhelést helyez a fogakra, és maradandó károkat tehet bennük. Mindez lepattogó fogzománcot vagy repedéseket is okozhat. Az idegen tárgyakat egyébként sem ajánlatos a szánkba venni, hiszen veszélyes baktériumok lehetnek rajtuk.

Mindemellett az idegen tárgyak az érzékeny fogínyt is felsérthetik, ezek a sebek pedig könnyedén elfertőződhetnek és begyulladhatnak. A fogínyvérzés, fogínygyulladás súlyos szövődményeket okozhat, amennyiben nem kezeltetjük időben. Többek között fogínysorvadás is kialakulhat, amely fogelmozdulással, foghiánnyal és csontsorvadással járhat. Amennyiben fogínyvérzést tapasztal, érdemes mielőbb felkerenie a fogorvost, hogy elkerülhesse az esetleges szövődményeket. A Rosental Fogászatán szakértő fogorvosok segítik a fogínygyulladás kezelését, de súlyosabb fogínysorvadás vagy foghiány esetén is segítenek mosolyát újra egészségessé és esztétikussá varázsolni. Kérjen időpontot rendelőjükbe most az alábbi linkre kattintva: fogorvosi rendelő Buda!

Ha mindenképpen rágni szeretne valamit, akkor tartson magánál néhány cukormentes rágógumit.

Kávé

A kávé koffeintartalma kiszárítja az ember száját és fogszuvasodást okozhat. A kávé továbbá elszínezi a fogakat és korlátozza a nyáltermelést. Ez azért nagy probléma, mert a nyál segít semlegesíteni a száj savasságát és lemosni az ételmaradékokat a fogakról. A kávé okozta szárazságot rendszeres vízfogyasztással ajánlott elkerülni.

Természetesen tovább fokozza a bajt, hogy sokan cukorral fogyasztják kávéjukat, amiről mostanra már tudjuk, hogy milyen súlyos károkat tehet a fogakban.

Ha mindenképpen kávézni szeretne, fogadja meg az alábbi tanácsokat:

 • Fogyasszon koffeinmentes kávét, hogy elkerülje szája kiszáradását.
 • Használjon valamilyen cukormentes édesítőszert, ha ízletesebb kávéra vágyik.
 • Rágjon cukormentes rágógumit.

Dohányzás

A dohány rosszat tesz a fogaknak, a fogínynek és összességében az egész szervezetnek. Ennek számos oka van, íme csak néhány:
 • Kiszárítja az ember száját, ideális körülményeket teremtve ezzel a baktériumok számára.
 • Fokozza a fogínybetegség kialakulásának kockázatát.
 • Fokozza a fogszuvasodás kockázatát és elszínezi a fogakat.
 • A dohányzók hajlamosabbak elveszíteni a fogaikat.
 • Fokozza a légutakkal kapcsolatos problémák (pl. tüdőrák) kockázatát.
Érdeklődje meg kezelőorvosánál, hogy hogyan szokhat le a dohányzásról.

Vörösbor

A vörösbor számos olyan anyagot tartalmaz, amelyek elszínezhetik a fogakat. A fogzománc felülete nem tökéletesen sima, hanem apró barázdák és repedések fedik, amelyekben az ilyen színezőanyagok (kromogének) megragadhatnak. A színezőanyagok mellett a vörösbor savakat is tartalmaz, ami kárt tehet a fogzománcban, a csersav pedig kiszárítja az ember száját, ami egyrészt kedvez baktériumoknak, másrészt az elszíneződést is elősegíti.

Ha szeretné némileg enyhíteni a vörösbor színező hatását, akkor fogyasszon fehérjékben gazdag élelmiszereket (pl. sajtokat), miközben bort iszik. Ezt követően alaposan öblítse ki a száját vízzel. A cukormentes rágógumizás szintén segíthet a borfogyasztást követően, hiszen serkenti a nyáltermelést.

Fehérbor

Egyes kutatások szerint a fehérbor még súlyosabban károsíthatja a fogzománcot, mint a vörös. A fehérbor még több kalciumot von ki a fogakból, mint a vörösbor, illetve ugyan olyan káros savakat tartalmaz, mint a vörösbor, tehát a fogakat is képes elszínezni.

A fogak elszínezését a fehérborozás után fogyasztott élelmiszerek is befolyásolják. A fehérbor fogékonyabbá teszi a fogakat a színezőanyagokra, tehát közvetlenül utána ne fogyasszon olyan ételeket, amik elszíneződést okozhatnak (pl. cékla).

Evészavarok

A mértéktelen evészavarban szenvedők nagy mennyiségű élelmiszer elfogyasztása után sem képesek abbahagyni az evést. A mértéktelen fogyasztók gyakran magas kalóriatartalmú élelmiszereket vesznek magukhoz, sokszor az éjszakai órákban is. Ez a viselkedés súlyosan káros a fogak és általánosságban az egész szervezet egészségére.

A bulimia egy hasonló probléma, amelynek hatására valaki rendszeresen hánytatja magát evés után, hogy kitisztítsa magából, amit elfogyasztott. Ez szintén több problémát okoz, például azt, hogy a hányással a szájba kerülő gyomorsavak károsítják a fogzománcot.

Amennyiben ilyen zavarokkal küzd, kérjen segítséget kezelőorvosától vagy egy szakorvostól.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.