Bizonyára mindenki szeretne egészséges és magabiztos mosolyt. Vannak azonban bizonyos szokások, amelyek még a rendszeres és megfelelő fogápolás mellett is rombolóan hatnak fogainkra. Melyek ezek? Erről lesz szó cikkünkben!

Gumicukrok

A csokoládéról, nyalókákról, cukros rágógumikról mindenki tudja, hogy nem tesznek jót az ember fogának. Azonban a rágós, nyúlós gumicukrokat még az édességeknek között is a legkárosabbak közé sorolhatjuk.

A gumicukrok, a karamell és más, ragadós nassolnivalók hozzáragadnak a foghoz és a fogínyhez, és gyakran olyan résekbe is behatolnak, ahonnan csak nagyon nehéz eltávolítani őket. Sok esetben addig maradnak a helyükön, amíg szét nem olvadnak az ember szájában, hosszantartó tápanyagforrást biztosítva ezzel a káros baktériumok számára.

Ha édességet szeretne fogyasztani, válasszon a cukormentes változatok közül. Persze, a legjobb opció inkább egészséges nassolnivalókhoz nyúlni. A gyümölcsök többsége csak kevés cukrot tartalmaz, ami bőven elegendő az édesebb igények kielégítésére – a megannyi hasznos tápanyagról nem is beszélve.

Szénsavas üdítőitalok

A szénsavas üdítőitalok a fogak és az általános egészség legnagyobb ellenségei közé tartoznak. A mellett, hogy tele vannak cukorral, nagy mennyiségű kalóriát is tartalmaznak, ezért nem csak a fogaknak, hanem a derékbőségnek is ártanak.

Nem elég azonban, hogy ezek a cukrok fokozzák a fogszuvasodás kockázatát, a cukros üdítőitalok nagy mennyiségű foszforsavat és citromsavat is tartalmaznak, amik könnyedén lebontják a fogzománcot. Éppen ezért érdemes végleg feladni az ilyen jellegű üdítőitalokat. Ha mégsem tud ellenállni nekik, használjon szívószálat. Öblítse ki száját némi sima vízzel alaposan, miután ilyen italokat fogyaszt.

A cukros, szénsavas üdítők fogyasztása után továbbá fontos, hogy legalább 30 percet várjon a fogmosással. A cukros üdítőitalok hatására a fogzománc átmenetileg megpuhul, és ilyenkor a fogkefék is kárt tehetnek bennük a súrolással.

A szénsavas üdítőitalok a fogak roncsolása mellett fokozzák az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát.

Dolgok kibontása fogakkal

Sokan hajlamosak a fogukkal kibontani egy zacskó chipset vagy lefeszíteni egy kupakot egy palackról, azonban mindez súlyos veszélyekkel jár. Ez a szokás maradandó károkat okozhat, úgymint lepattanó fogzománcot vagy töréseket.

Jobb esetben a sérült fogat egy egyszerű töméssel lehet kijavítani, rosszabb esetben pedig gyökérkezelésre és korona felhelyezésére lesz szükség, hogy a fog továbbra is használható maradjon.

Megéri tehát rászánni azt az extra 1-2 percet az olló vagy a sörnyitó előkerítésére.

Sportitalok

Akárcsak a cukros italok, a sportitalok is tele vannak cukorral és savakkal, amik károkat tehetnek az ember fogaiban. Ezek a készítmények akár fogyasztásuk után 20 percig is kifejthetik káros hatásukat a fogakon. Tény, hogy a sportitalokban általában kevesebb a cukor, mint az üdítőkben, de éppen ezért kevésbé ízletesek is, ezért hajlamosak vagyunk egyszerre többet fogyasztani belőlük. Ez a fokozott cukorbevitel az elhízáshoz és a cukorbetegséghez is hozzájárul.

Az edzések utáni nélkülözhetetlen hidratálás céljából a víz a legjobb választás. Ha azonban mégis a sportitalok mellett dönt, használjon szívószálat, és öblítse ki száját rögtön az elfogyasztásuk után. Ne feledjen továbbá 30 percet várni a fogmosással.

Gyümölcslé

Egy felmérés szerint a felnőttek súlyosan alábecsülik a gyümölcslevek cukortartalmát. Egyes gyümölcslevek épp annyi cukrot tartalmaznak, mint egy azonos adag szénsavas üdítőital. Ennek köszönhetően épp olyan káros a fogakra is. A citrusfélékből (citrom, narancs, lime stb.) készített üdítők ráadásul rendkívül savasok is, és nagyban hozzájárulnak a fogzománc roncsolásához. Ugyan ez a felmérés rávilágított, hogy a résztvevők napi kalóriabevitelének 25%-át folyékony kalóriák tették ki.

A gyümölcslevek cukor-, kalória- és savtartalma a fogakra és a szervezet más részeire is káros. Szóval hogyan élvezheti az ember a gyümölcsök tápanyagtartalmát és ízvilágát? Íme néhány tipp ehhez:

Folyamatos nassolás

A folyamatos nassolás a nap folyamán azt jelenti, hogy a fogak rendszeresen cukrokkal érintkeznek. A baktériumok ezekből a cukrokból állítják elő a zománcot roncsoló savakat, folyamatos nassolás esetén tehát a fogakat rendszeresen érik savkárok.

A gyakori nassolás továbbá más problémákhoz is hozzájárul, úgymint az elhízáshoz és a cukorbetegség kialakulásához is. Az egészségesebb nassolás érdekében fogadja meg az alábbi tanácsokat:

 • Ha két étkezés közben megéhezik, mindenképpen álljon ellen a ragadós, keményítős élelmiszereknek.
 • Fogyasszon inkább zöldségeket és gyümölcsöket (pl. sárgarépa, alma), amik nem csak egészségesek, hanem az élelmiszermaradékokat is segítenek eltávolítani a fogakról.
 • Mondjon nemet a folyékony kalóriákra – a szénsavas üdítőitalok és az alkohol nagy mennyiségű cukrot és kalóriát tartalmaznak. A fogak és a szervezet számára a víz a legjobb folyadék.

Ceruzák rágása

Sokak rossz szokása a ceruzák és más tárgyak végét rágni, ez azonban felesleges terhelést helyez a fogakra, és maradandó károkat tehet bennük. Mindez lepattogó fogzománcot vagy repedéseket is okozhat. Az idegen tárgyakat egyébként sem ajánlatos a szánkba venni, hiszen veszélyes baktériumok lehetnek rajtuk.

Mindemellett az idegen tárgyak az érzékeny fogínyt is felsérthetik, ezek a sebek pedig könnyedén elfertőződhetnek és begyulladhatnak. A fogínyvérzés, fogínygyulladás súlyos szövődményeket okozhat, amennyiben nem kezeltetjük időben. Többek között fogínysorvadás is kialakulhat, amely fogelmozdulással, foghiánnyal és csontsorvadással járhat. Amennyiben fogínyvérzést tapasztal, érdemes mielőbb felkerenie a fogorvost, hogy elkerülhesse az esetleges szövődményeket. A Rosental Fogászatán szakértő fogorvosok segítik a fogínygyulladás kezelését, de súlyosabb fogínysorvadás vagy foghiány esetén is segítenek mosolyát újra egészségessé és esztétikussá varázsolni. Kérjen időpontot rendelőjükbe most az alábbi linkre kattintva: fogorvosi rendelő Buda!

Ha mindenképpen rágni szeretne valamit, akkor tartson magánál néhány cukormentes rágógumit.

Kávé

A kávé koffeintartalma kiszárítja az ember száját és fogszuvasodást okozhat. A kávé továbbá elszínezi a fogakat és korlátozza a nyáltermelést. Ez azért nagy probléma, mert a nyál segít semlegesíteni a száj savasságát és lemosni az ételmaradékokat a fogakról. A kávé okozta szárazságot rendszeres vízfogyasztással ajánlott elkerülni.

Természetesen tovább fokozza a bajt, hogy sokan cukorral fogyasztják kávéjukat, amiről mostanra már tudjuk, hogy milyen súlyos károkat tehet a fogakban.

Ha mindenképpen kávézni szeretne, fogadja meg az alábbi tanácsokat:

 • Fogyasszon koffeinmentes kávét, hogy elkerülje szája kiszáradását.
 • Használjon valamilyen cukormentes édesítőszert, ha ízletesebb kávéra vágyik.
 • Rágjon cukormentes rágógumit.

Dohányzás

A dohány rosszat tesz a fogaknak, a fogínynek és összességében az egész szervezetnek. Ennek számos oka van, íme csak néhány:
 • Kiszárítja az ember száját, ideális körülményeket teremtve ezzel a baktériumok számára.
 • Fokozza a fogínybetegség kialakulásának kockázatát.
 • Fokozza a fogszuvasodás kockázatát és elszínezi a fogakat.
 • A dohányzók hajlamosabbak elveszíteni a fogaikat.
 • Fokozza a légutakkal kapcsolatos problémák (pl. tüdőrák) kockázatát.
Érdeklődje meg kezelőorvosánál, hogy hogyan szokhat le a dohányzásról.

Vörösbor

A vörösbor számos olyan anyagot tartalmaz, amelyek elszínezhetik a fogakat. A fogzománc felülete nem tökéletesen sima, hanem apró barázdák és repedések fedik, amelyekben az ilyen színezőanyagok (kromogének) megragadhatnak. A színezőanyagok mellett a vörösbor savakat is tartalmaz, ami kárt tehet a fogzománcban, a csersav pedig kiszárítja az ember száját, ami egyrészt kedvez baktériumoknak, másrészt az elszíneződést is elősegíti.

Ha szeretné némileg enyhíteni a vörösbor színező hatását, akkor fogyasszon fehérjékben gazdag élelmiszereket (pl. sajtokat), miközben bort iszik. Ezt követően alaposan öblítse ki a száját vízzel. A cukormentes rágógumizás szintén segíthet a borfogyasztást követően, hiszen serkenti a nyáltermelést.

Fehérbor

Egyes kutatások szerint a fehérbor még súlyosabban károsíthatja a fogzománcot, mint a vörös. A fehérbor még több kalciumot von ki a fogakból, mint a vörösbor, illetve ugyan olyan káros savakat tartalmaz, mint a vörösbor, tehát a fogakat is képes elszínezni.

A fogak elszínezését a fehérborozás után fogyasztott élelmiszerek is befolyásolják. A fehérbor fogékonyabbá teszi a fogakat a színezőanyagokra, tehát közvetlenül utána ne fogyasszon olyan ételeket, amik elszíneződést okozhatnak (pl. cékla).

Evészavarok

A mértéktelen evészavarban szenvedők nagy mennyiségű élelmiszer elfogyasztása után sem képesek abbahagyni az evést. A mértéktelen fogyasztók gyakran magas kalóriatartalmú élelmiszereket vesznek magukhoz, sokszor az éjszakai órákban is. Ez a viselkedés súlyosan káros a fogak és általánosságban az egész szervezet egészségére.

A bulimia egy hasonló probléma, amelynek hatására valaki rendszeresen hánytatja magát evés után, hogy kitisztítsa magából, amit elfogyasztott. Ez szintén több problémát okoz, például azt, hogy a hányással a szájba kerülő gyomorsavak károsítják a fogzománcot.

Amennyiben ilyen zavarokkal küzd, kérjen segítséget kezelőorvosától vagy egy szakorvostól.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csimpistore.com - 2022 június - LinkMarketing - 2

Maradjunk kreatívak!

A kreativitás csak akkor valósulhat meg, ha a fantáziánk szabadon, kötöttségektől mentesen szárnyalhat.

Nincs több cikk