Ugyan az űrben nincsenek zajok, a Merkúr és a Föld között ideoda haladó űrhajó felvett adatai hanggá alakíthatók – még hozzá egész kellemes dallamoká. 

Hangok az űrből

Hangként a levegőben mechanikai hullámként terjedő rezgést értjük. A hallószervünkbe jutva a rezgő részecskék hatással vannak a dobhártyánkra. Az agyunk ezt érzékeli hangként. Mivel ehhez levegőre van szükség, így az űrben nem beszélhetünk hangokról. Leegyszerűsítve: a csillagok világában teljes csend honol. Ennek ellenére azonban mégis történhetnek olyan események az űrben, amelyekből hang képezhető. 

Bepicolombo
A Bepicolombo A Merkúrt Veszi Célba / Illusztráció: Az Airbus Hivatalos Oldala

A European Space Agency BepiColombo nevű űrhajójának a Föld és a Merkúr között történő ide-oda mozgása például pont ilyen. Annak érdekében, hogy a megfelelő szállási pályához szükséges sebességet elérjék, az űrhajó tett egy manővert, a bolygó elkerülésének kiküszöbölése érdekében. Ez 34 percen keresztül tartott, miközben két felvevő eszköz  rögzített öt különböző adatszettet. Az olasz National Institute for Astrophysics (INAF) végül ezeket konvertálta hanghullámokká. 

Rendkívüli esemény

A BepiColombo 2019. október 20-án került fel az űrbe és idén áprilisban ért legközelebb a Földhöz. Az űrhajót eredetileg a Merkúron levő gravitációs erő tesztelésére lőtték fel. Az említett audió az űrhajó Föld árnyékába rejtőzésével kezdődik a Nap elől. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amikor az űrhajó eléri a Föld árnyékát és megszűnik a Nap ereje a vibrálás felerősödik. A szoláris panerek, amik korában meghajoltak a Nap miatt, újre egyensúlyt találtak[/perfectpullquote]

– mondja Carmelo Magnafico, az ISA csapat tagja. Továbbá elárulta, hogy az űrhajó utazása során még egyszer sem került árnyékolt térbe, a Nap sugarai folyamatosan érték a gépezetet. Így ez az esemény rendkívül különlegesnek mondható. Egy másik felvételt a BepiColombo MPO-MAG, más néven MERMAG mágnességmérője rögzítette. 

Egy éven belül tesztelhetik embereken Elon Musk agyi implantátum-ötletét

Elon Musk, a Tesla és a Paypal alapítója nemrégiben létrehozta a Neurolink céget, mely a mentális betegségek leküzdése érdekében dolgozik a fejlett technológiájú neurális interfészeken, melyek elsősorban a memória célzott manipulációját igyekszik megvalósítani. Az eljárás javíthatja az intelligenciahányadost, az emlékezőképességet és mentális zavarokat is.

A BepiColombo a tervek szerint 2015-ben éri el a Merkúrt, hogy felmérje annak gravitációját, valamint megvizsgálja bolygónk mágneses erejét és annak Merkúrra tett hatását, írja a Big Think. Nem ez az egyetlen különleges áttörés a szokatlan dolgok dallamokká alakítása terén. A MIT kutatói nemrégiben a koronavírus enzimeit is kellemes melódiává varázsolták.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet