Ha Elon Musk megtervezné a jövőbeli házát, felkészülve a legrosszabb forgatókönyvre is – mondjuk egy globális katasztrófára –, akkor az az épület valahogy így nézne ki. 

Jó kis B-terv

Elon Musk nem csak az autótervezésben, de a különleges technológiák kivitelezésében és a mesterséges intelligencia kutatásában is otthon van. A jelenlegi koronavírus-járvány alatt – amely orvoslására az oltóanyagok még mindig csak a tesztelési fázison esnek át – az emberek felkészültek a legrosszabb forgatókönyvre is. Ha ennek megfelelően Musk megtervezte volna a jövőbeli házát, nagy eséllyel hasonlítana erre az ukrán stúdió által megálmodott földalatti luxusépületre, ami egy globális katasztrófát is túlvészelne. Musk azonban egyelőre piros szaténnadrágjaival ünnepli tőzsdei sikereit. 

Foldalatti Haz B Terv
A Szergej Makhno Architects Építész Stúdió Által Tervezett Földalatti Ház Kívülről / Fotó: Szergej Makhno Architects Építész Stúdió

A Szergej Makhno Architects építész stúdió tervezői azonban bemutatták legújabb terveiket egy olyan épületről, ami a jövőbeli tragikus események ellen biztos védelmet nyújtana az ott lakóknak. Az elképzelést a Földalatti Ház B-Tervének nevezik, amely, ahogy a neve is sugallja 15 méterrel a felszín alatt helyezkedne el. A koncepciót a COVID-19 által generált helyzet inspirálta, amely az épített környezet átalakulását és a biztonságot adó otthonok újragondolását követelte a vállalattól.

Egyszer fent, egyszer lent?

A rezidencia a felszínen is látható, belesimulva környezetébe. Külső megjelenítése – amely igen letisztult, minimalista formákat magára öltött, feltűnés nélküli dizájnnal rendelkező falakból áll – nem is sejteti, hogy milyen pazar berendezés vár az ott lakókra. Az otthon ugyanis nemcsak funkcionális, hanem kényelmes is. Mi több a luxus minden vonásával áldott. Kívülről egy modern művészeti múzeumra vagy katonai bázisra hasonlít, mely sík tetején egy helikopter leszállóhely is található. 

Foldalatti Haz B Terv Belso
A Szergej Makhno Architects Építész Stúdió Által Tervezett Földalatti Ház Társalgója / Fotó: Szergej Makhno Architects Építész Stúdió

A ház belsejébe egy spirális lépcső vezet, amely körkörös rétegekre osztja az épületet. Az első szinten szobák találhatók, amik akár kettő-három család befogadására is alkalmasak. Itt található egy tágas társalgó, egy közös étkező, egy kerti szoba, egy konyha és egy tornaterem is.

Mielőtt bepánikolnánk: 2019 legjobb designtermékei a 3D-s falutól az Instagram-irodalomig

Az idén debütált innovatív alkotások életünk számtalan szegmensét lefedik, így nem csoda, hogy szinte képtelenség rangsorolni a találmányok hosszú sorát. Mivel a díjazottak különböző területeken, más-más témát gazdagítanak, így nem próbálunk azok közt értékbeli sorrendet felállítani. A New York-i Közkönyvtárnak közel 200.000 követője van az Instagramon.

Mindezen szolgáltatások azt az illúziót keltik, mintha valójában a szabadban tartózkodnának a lakók. A hálókból pazar kilátás nyílik a “fenyvesekre”, míg a társalgóban egy fa teszi üdítőbbé a környezetet. Itt egy hengeres fénykút is található, amely háttérvilágítása a napsugarak fényét imitálja. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azt szerettük volna elérni a föld alatti terekkel, hogy olyan illúziót keltsenek, mintha valóban a felszínen lennénk. Kinézhetünk az ablakon és a kék eget láthatjuk [/perfectpullquote]

mondta a stúdió a Dezeennek adott interjújukban. Ezzel a módszerrel képesek megkímélni a bunkerben tartózkodókat a merevség és bezártság érzetétől. 

Foldalatti Haz B Terv Halo
A Szergej Makhno Architects Építész Stúdió Által Tervezett Földalatti Ház Hálószobája / Fotó: Szergej Makhno Architects Építész Stúdió

Az épületet egy evakuációs gyűrű veszi körül, amelyhez bármelyik helyiségből hozzá lehet férni, így könnyedén elhagyható a ház, ha szükség van rá. A rezidencián vízkezelő rendszer és generátor is található, de nincs hiány az elektromos berendezésekből sem. A tervezők gondoskodtak az orvosi ellátásról és gyógyszerekről is. A stúdió szerint a projekt fő vizsgálata az, hogy milyen módon lehet egészséges, funkcionális életteret biztosítani zárt terekben, zavaros körülmények között. Ugyan a felszín alatti életet elképzelni is rémisztő, az építészet lehetőségeit mégis érdemes górcső alá venni. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.