Ez a földalatti ház egy globális katasztrófát is túlélne 

Ha Elon Musk megtervezné a jövőbeli házát, felkészülve a legrosszabb forgatókönyvre is – mondjuk egy globális katasztrófára –, akkor az az épület valahogy így nézne ki. 

Jó kis B-terv

Elon Musk nem csak az autótervezésben, de a különleges technológiák kivitelezésében és a mesterséges intelligencia kutatásában is otthon van. A jelenlegi koronavírus-járvány alatt – amely orvoslására az oltóanyagok még mindig csak a tesztelési fázison esnek át – az emberek felkészültek a legrosszabb forgatókönyvre is. Ha ennek megfelelően Musk megtervezte volna a jövőbeli házát, nagy eséllyel hasonlítana erre az ukrán stúdió által megálmodott földalatti luxusépületre, ami egy globális katasztrófát is túlvészelne. Musk azonban egyelőre piros szaténnadrágjaival ünnepli tőzsdei sikereit. 

foldalatti haz b terv
A Szergej Makhno Architects építész stúdió által tervezett földalatti ház kívülről / Fotó: Szergej Makhno Architects építész stúdió

A Szergej Makhno Architects építész stúdió tervezői azonban bemutatták legújabb terveiket egy olyan épületről, ami a jövőbeli tragikus események ellen biztos védelmet nyújtana az ott lakóknak. Az elképzelést a Földalatti Ház B-Tervének nevezik, amely, ahogy a neve is sugallja 15 méterrel a felszín alatt helyezkedne el. A koncepciót a COVID-19 által generált helyzet inspirálta, amely az épített környezet átalakulását és a biztonságot adó otthonok újragondolását követelte a vállalattól.

Egyszer fent, egyszer lent?

A rezidencia a felszínen is látható, belesimulva környezetébe. Külső megjelenítése – amely igen letisztult, minimalista formákat magára öltött, feltűnés nélküli dizájnnal rendelkező falakból áll – nem is sejteti, hogy milyen pazar berendezés vár az ott lakókra. Az otthon ugyanis nemcsak funkcionális, hanem kényelmes is. Mi több a luxus minden vonásával áldott. Kívülről egy modern művészeti múzeumra vagy katonai bázisra hasonlít, mely sík tetején egy helikopter leszállóhely is található. 

foldalatti haz b terv belso
A Szergej Makhno Architects építész stúdió által tervezett földalatti ház társalgója / Fotó: Szergej Makhno Architects építész stúdió

A ház belsejébe egy spirális lépcső vezet, amely körkörös rétegekre osztja az épületet. Az első szinten szobák találhatók, amik akár kettő-három család befogadására is alkalmasak. Itt található egy tágas társalgó, egy közös étkező, egy kerti szoba, egy konyha és egy tornaterem is.

Mielőtt bepánikolnánk: 2019 legjobb designtermékei a 3D-s falutól az Instagram-irodalomig

Az idén debütált innovatív alkotások életünk számtalan szegmensét lefedik, így nem csoda, hogy szinte képtelenség rangsorolni a találmányok hosszú sorát. Mivel a díjazottak különböző területeken, más-más témát gazdagítanak, így nem próbálunk azok közt értékbeli sorrendet felállítani. A New York-i Közkönyvtárnak közel 200.000 követője van az Instagramon.

Mindezen szolgáltatások azt az illúziót keltik, mintha valójában a szabadban tartózkodnának a lakók. A hálókból pazar kilátás nyílik a “fenyvesekre”, míg a társalgóban egy fa teszi üdítőbbé a környezetet. Itt egy hengeres fénykút is található, amely háttérvilágítása a napsugarak fényét imitálja. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azt szerettük volna elérni a föld alatti terekkel, hogy olyan illúziót keltsenek, mintha valóban a felszínen lennénk. Kinézhetünk az ablakon és a kék eget láthatjuk [/perfectpullquote]

mondta a stúdió a Dezeennek adott interjújukban. Ezzel a módszerrel képesek megkímélni a bunkerben tartózkodókat a merevség és bezártság érzetétől. 

foldalatti haz b terv halo
A Szergej Makhno Architects építész stúdió által tervezett földalatti ház hálószobája / Fotó: Szergej Makhno Architects építész stúdió

Az épületet egy evakuációs gyűrű veszi körül, amelyhez bármelyik helyiségből hozzá lehet férni, így könnyedén elhagyható a ház, ha szükség van rá. A rezidencián vízkezelő rendszer és generátor is található, de nincs hiány az elektromos berendezésekből sem. A tervezők gondoskodtak az orvosi ellátásról és gyógyszerekről is. A stúdió szerint a projekt fő vizsgálata az, hogy milyen módon lehet egészséges, funkcionális életteret biztosítani zárt terekben, zavaros körülmények között. Ugyan a felszín alatti életet elképzelni is rémisztő, az építészet lehetőségeit mégis érdemes górcső alá venni. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból