A LATARKA Galéria kiállításai mindig komplexitást tükröznek. Egy téma 360 fokban körbejárva, minden oldalról és szemszögből bemutatva, természetesen azon művészek alkotásainak kiválasztásával, amik éppen az adott kurátori koncepcióba illenek. Ez most sem történt másképp. Igazán izgalmas utazást tehetünk a „Vénuszi Földön”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]  … Úgy érted, én azt feltételeztem, hogy ez a világ olyan, mint Éden bukása előtt.   [/perfectpullquote]

(Nászút az űrben, George Griffith, 1900)

Az Éden projekt nemzetközi művészek látomása, Thais Lenkiewicz brit születésű, lengyel származású művész koncepciója, aki 2 éve él és dolgozik Budapesten. Lenkiewicz  egy mai, globális témát átfogva, párhuzamot keres a Föld jövője és a Vénusz bolygó múltjának tükrében.

A Vénusz a történelem folyamán a művészek és a romantikus elképzelések témájaként gyakran megjelent a képzőművészeti és irodalmi alkotásokban.

Egyfajta idealizált Édent testesített meg, gyakran hasonlították a női szépséget is ehhez a „csillaghoz”. Istennőként tisztelték, vagy a modern korban a női princípiummal azonosították, míg a Mars a férfias jegyet testesítette meg.  A csillagászati kutatások fejlődésével, rájöttek a tudósok, hogy valóban számtalan hasonlóság figyelhető meg a Vénusz és a Föld viszonylatában. Gyakran nevezik a Föld ikertestvérének. 

Latarka / After Eden
Latarka Galéria Kiállítása / Fotó: Hegyháti Réka / Latarka Galéria

Csakhogy az első űrszonda Vénuszra érkezésével egy a bolygónkkal való másik párhuzamot is felfedeztek. A Vénuszon uralkodó körülmények egy végzetes üvegházhatás következményeit mutatták.

A Vénusz inkább volt pokol, mint Éden.  A kiállítás egy kísérleti jellegű, művészi performance; Ember és a természet kapcsolatáról és az éghajlatváltozás következményeiről. 

Figyelem felhívás, vészjelzés az emberiségnek, egy lehetséges vég bemutatása, amit éppen mi földlakók idézünk elő a saját bolygónknak okozott traumával, a környezetszennyezéssel, az erdőirtással, élő vizeink mérgezésével.

Latarka / After Eden
Latarka Galéria Kiállítása / Fotó: Hegyháti Réka / Latarka Galéria

Van a kiállításnak egy külön érdekessége, ami egy fiatal brit művész, Bex Ilsley applikációja és az After Eden (Venus) címet viseli. Ez egy digitális nyomat alumínium lemezre, ami az úgynevezett Oculus szemüvegen keresztül, egy virtuális valóságot teremt, a kiállítás látogatói számára.

A kiállítást Tomasz Piars a LATARKA galéria egyik kurátora és Thais Lenkiewicz nyitotta meg.

Latarka / After Eden
Latarka Galéria Kiállítása / Fotó: Hegyháti Réka / Latarka Galéria

Lenkiewicz egy a projekthez illő könyvből olvasott fel részletet, melynek címe: Farewell Fantastic Venus (Búcsú a Fantasztikus Vénusztól), ami Brian W. Aldiss remek válogatása rövid, sci-fi témájú novellákból. A felolvasás egy kivonat volt Georg Griffith, Honeymoon in Space (Nászút az Űrben) című művéből.

A kiállító művészek: Beata Filipowicz (PL), Thaïs Lenkiewicz (UK), Sarah Knobel (USA), Lee McDonald (UK), Bex Ilsley (UK), Kathy Rose (USA), Klaus Pinter (A), Thomas C. Chung (AUS), Angela Darby (IRL), Katrina Stamatopoulos (AUS), Silvia Amancei & Bogdan Armanu (RO), Duncan Poulton (UK), Fábián Emőke (HU)

Latarka / After Eden
Latarka Galéria Kiállítása / Fotó: Hegyháti Réka / Latarka Galéria

Rendkívül érdekes, figyelem felkeltő kiállítás és performansz, egy lehetséges földi jövő felvázolása egy valódi vénuszi múlt tükrében. Érdemes ellátogatni a LATARKA Galériába.

A kiállítás megtekinthető 2016. szeptember 29-ig.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.