Francis Bacon élete utolsó festményét, a Study of Bullt állítják ki Londonban

Francis Bacon egy bika haláltusáját ábrázoló Study of a Bull című festményét állítják ki Londonban. A művész ritkán látható alkotása, élete utolsó műve a Királyi Művészeti Akadémia tárlatán látható jövőre.

Hihetetlenül megindítónak írta le a festményt Bacon barátja

A két méter magas képet először állítják ki Nagy-Britanniában. Bacon a festményt híres dél-kensingtoni műtermében, napokkal halála előtt fejezte be – emlékeztet a The Guardian cikke.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Érzékelhető, hogy a bika, amely a művész is lehetne, belépni készül a mögötte lévő sötétségbe. A bika a csábító élet és az elkerülhetetlen halál között áll. Hihetetlenül megindító[/perfectpullquote]

– fogalmazott Michael Peppiatt, Bacon barátja és életrajzírója.

Mindössze négy éve ismerjük létezését

A magángyűjteményben őrzött festmény létezéséről csak 2016-ban szerzett tudomást a világ. Előtte sohasem mutatták be nyilvánosság előtt, és nem is írtak róla.

francis bacon festmenyek study of bull kiallitas2
Francis Bacon: Study of Bull, 1991 / Fotó: Királyi Művészeti Akadémia

A Királyi Művészeti Akadémia 2021-es Bacon-kiállításának ez a kép lesz a sztárja.

francis bacon festmenyek study of bull kiallitas
Francis Bacon a dél-kensingtoni stúdiójában, 1980-ban / Fotó: Jane Bown / The Observer

A Peppiatt által szervezett kiállítás a művész 45 képét vonultatja fel, köztük korai, 1930-as és 1940-es években készített alkotásait.

Két évvel ezelőtt a Magyar Nemzeti Galéria Bacon, Freud és a Londoni Iskola címmel nagyszabású kiállítást tartott, amelyet az év egyik legjobban várt rendezvényei közé is beválogattunk. Azonban számos látogató kiakadt a meztelenségen.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból