Nézem Film Amikor a hallgatás felér egy árulással – Szexuális zaklatás...

Amikor a hallgatás felér egy árulással – Szexuális zaklatás Isten kegyelméből

Francois Ozon legújabb alkotása megtörtént eseményeken alapuló dráma és tanulmány is  – dokumentumfilmes elemekkel. Minden, amit a szexuális zaklatásról mondani lehet, megjelenik egyetlen filmben. A francia rendező az Isten kegyelmébőlben az eltussolásról, a hallgatásról és az Isten nevében történő hazudozásról mesél.

Musical, erotika és zaklatás 

- Advertisement -

A kortárs francia film talán legsokoldalúbb rendezője Francois Ozon, aki alkotásaival a műfajok vidámparkjában hullámvasutazik. Elég ha a 8 nő musicalre gondolunk vagy az erotikus melodrámai felütésű Uszodára. Ozon műfaji kiszámíthatatlansága értelmet nyer legújabb filmjében, hiszen előző munkája, a Dupla szerető igen vad és csavaros pszicho-thriller volt.

Engedjétek hozzám a gyerekeket… / Fotó: Vertigo Media

Ozon ezúttal egy valós történeten alapuló botrányról készített filmet. A lyoni katolikus templom papja, Preynat atya ellen lép fel három férfi, akiket a tiszteletes gyerekkorukban molesztált. Bernard Preynat (Bernard Verley) 1980 és ‘90 között zaklatott számos fiút az általa vezetett cserkésztáborokban.

A családos bankár, Alexandre (Melvil Poupaud) megtudja, hogy Preynat atya még mindig gyermekeket táboroztat. A  pap feletteseihez fordul, hogy tiltsák el Preynatot a gyerekektől, de ők  nem tesznek semmit ez ügyben.

A történet során azonban folyamatosan újabb áldozatok kerülnek elő, és a zaklatások hamarosan nyilvánosságra kerülnek. A vallásos Alexandre mellett színre lép az ateista François (Denis Menochet) és a lelki sérült Emmanuel (Swann Arlaud). A három korábbi áldozat egyesületet alapít a Preynat által zaklatottak számára, és együtt veszik fel a harcot a hallgatásba burkolózó egyház ellen.

Metoo-propaganda helyett esettanulmány

Már az első képkockáktól kezdve úgy tűnik, mintha Ozon dokumentumfilmet akart volna forgatni, amiből végül illusztratív játékfilm lett. Narrációban halljuk Alexandre levelezését az egyházzal a zaklatás ügyében.

Áldozatok / Fotó: Vertigo Media

A rendező valószínűleg alaposan és sokáig kutatott a témában. Hozzájuthatott levelezésekhez, személyes anyagokhoz, így akár készíthetett volna a Tomasz Sekielski Tell No One-jához hasonló dokumentumdrámát is. A rejtett kamerás felvételeket is felvonultató lengyel film megrázta a teljes európai közvéleményt.

Az Isten kegyelméből a karakterek sokrétűsége, gazdagon árnyalt ábrázolása miatt azonban játékfilmként működik hitelesen, magas hatásfokkal.

Ez a bátor műfajvállalás, a valós történet fikcióként való interpretálása teszi egyedivé Ozon filmjét, így a konkrét eset általános problémaként fogalmazódik meg. Döntésének köszönhetően Ozon szabadon kezelhette anyagát és az üzenetre koncentrálva sokkal többet nyújthatott egy hagyományos dokumentumfilmnél.

Békejobb? / Fotó: Vertigo Media

A műfajválasztáson túl a mozgóképes tanulmányokat idéző részletes történetvezetés is szerencsés írói, rendezői megoldás. Merész vállalkozásnak tekinthető az is, hogy Ozon nemcsak rendezője, de egyben a forgatókönyvírója is saját filmjének. A történet maga ugyanis sokkal mélyebbre vezet az alaptémánál.

A katolikus pap által elkövetett szexuális zaklatás szinte csak kontextus, a mondanivaló ennél tovább megy. Az árnyalt karakterábrázolás és a szereplők cselekedeteinek, motivációinak kibontása segíti a teljes probléma átlátását, megértését.

Mindenki hallgat

Ozon filmje nem csupán  a katolikus egyház magatartásához viszonyul kritikusan, de általában a társadalom attitűdjéhez is. A történet felszínén apró részletek, események közvetítésével látjuk, ahogy az áldozatok elszigetelt egyénekből közös politikai erővé válnak. A főszereplőkön kívül szinte minden hozzájuk közel álló személy bűnös a hallgatásban. Nem tettek semmit az áldozatokért, amikor tehettek volna.

Kirúgták Gothár Péter rendezőt a Színművészetiről a zaklatási ügy miatt

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága. Ebben azt írják, december 8-án összegezték és lezárták a Gothár Péter elleni etikai eljárást, majd egyöntetű döntést hoztak, amelynek értelmében Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolták az SZFE vezetésének.

A hosszú időn át történő elhallgatás manifeszt bűntetté emelése Ozon egyik legnagyobb bravúrja a filmben. Miért kell ennyi időnek eltelnie  a lebukásig? A kérdés univerzális és aktuális, elég a témával kapcsolatos hazai eseményekre gondolnunk.

Legutóbb Gothár Péter keveredett zaklatási ügybe, amelynek feltárása során Preynat atya esetéhez hasonlóan első körben szintén belső vizsgálattal igyekeztek kideríteni, mi történt.

Igaz, hogy a rendező Preynattal ellentétben önként állt ki a nyilvánosság elé, persze tettein, valamint az eltelt időn ez mit sem változtat.

Hitelesség tévés csomagolásban

A szexuális zaklatás áldozatainak beszámolói és megrázó mondatai Dan Reed filmjéből, a Leaving Neverlandből a mai napig a fülünkben csengenek. A Michael Jackson zaklatásairól szóló dokumentumfilmben elhangzott vallomások sokkolóak.

A szexuális visszaélések a német katolikus egyházat is megrengetik

A német egyházakról, köztük a katolikusról idáig humanitárius, menekülteket segítő tevékenységük kapcsán írtunk. Most azonban fény derült a német katolikus egyházban elkövetett súlyos és jelentős mértékű szexuális visszaélésekre. A több évtizedes pedofil bűncselekményekről szóló vádakkal a klérusnak az után kell szembenéznie, hogy ismertették egy nagyszabású nyomozás eredményét a Német Püspöki Konferencia őszi, fuldai nagygyűlésén.

Hasonló, de kevésbé durva beszámolókat Ozon filmjének szereplőitől is hallhatunk a rendőrségen, amikor vallomást tesznek. A zaklatás momentumait azonban nem tálalják durva részletességgel, az áldozatok szégyene mégis nagyon valós.

Hitelesek az erős karakterek, az elhangzó mondatok, a dialógusok, a film egész atmoszférája megdöbbentően reális, Ozon elementáris erővel vonja be a nézőt a problémába.

A rendezői és színészi együttműködés bravúrja, ahogy önálló mozgóképes műalkotássá emelkedik a megtörtént dráma. Az igazi realizmust pedig a három főszereplő színészi játéka mutatja be.

Mindhárman nagyon széles skálán játszanak, és ami fő, hogy hitelesen. Melvil Poupaud Alexandre-ként végig visszafogott ugyan, de már a film elején láthatjuk megrendülni, amikor tanúvallomást tesz a zaklatásokról.

Mindenre van bűnbocsánat? / Fotó: Vertigo Media

A harsány Francois-t alakító Denis Menochet pedig szerencsére egyszer sem csúszik át végletesen komikus karakterré. Nehéz elfelejteni, hogy nem dokumentumfilmet nézünk, amikor Swann Arlaud-ot látjuk teljesen átlényegülve az idegroncs Emmanuellé. Ez az a fajta színészi egyszerűségből adódó hitelesség, ami végig a film legfőbb tartóoszlopa marad.

Manuel Dacosse operatőri munkája és Evgueni Galperine zenei világa nem ül rá a filmre, szerény profizmussal támogatják a komplex hatást, mintegy háttérbe vonulnak, és a rendkívül meggyőző színészi játékot engedik maximálisan helyzetbe kerülni.

Úgy lépnek kiszolgálói szerepbe a film érdekében, mintha parancsba kapták volna a klasszikus tévés dokumentumfilm-hangulat megteremtését.

Egyesült erővel / Fotó: Vertigo Media

A dramaturgia, a rendezés és a színészi játék mesterhármasának köszönhetően a több mint két órás játékidő ellenére is könnyű belefeledkezni a filmbe. 

Promóció

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

A legfontosabb Van Gogh-potré az első pszichotikus rohama után készült

A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.

A műkincsrablók bevallották, hogyan lopták el Gustav Klimt festményét

Két férfi bevallotta, hogy ellopta egy olasz galériából, majd később visszavitte oda Gustav Klimt Bildnis einer Frau (Egy hölgy arcképe) című festményét.

Kirúgták a 168 Óra munkatársát, aki főnökei tudta nélkül hozott le egy cikket

A 168 Óra megszüntette annak az újságírójának a munkaviszonyát, aki a lap vezetésének engedélye nélkül az online felületükön közzétette a Kivették Adrienn petevezetékét a miskolci kórházban, de ezt csak három évvel később, mástól tudta meg című cikket.

Rubint Réka két posztban is megpróbálta védelmébe venni Schobert Norbit

A fitneszguru felesége, Rubint Réka két posztban reagált az őket ért vádakra.

Adam Sandler “adamsandleresen” reagált arra, hogy mellőzték az Oscar-jelöltek közül

Adam Sandler a Csiszolatlan gyémánt című filmbeli alakítását nem méltatta az Akadémia.

ez is érdekeltéged
<3