Prágában született, német nyelven írt, műveiben pedig mesterien keverte a realizmust a fantasztikus elemekkel. Franz Kafka életéről és munkásságáról ezeket biztosan tudod irodalomórákról. Viszont az alábbi 10 érdekességet talán nem tudtad A per és Az átváltozás szerzőjéről.

Híres írók művei nyújtottak Franz Kafkának társaságot

A fiatal Kafkának nem volt sok barátja. Goethe, Pascal, Flaubert és Kirkegaard műveinek olvasásával enyhítette a magányt.

Biztosítóként is dolgozott

Mielőtt a 20. századi irodalom meghatározó alakja lett volna Franz Kafka, egy biztosítótársaságnál gyakornokoskodott szülővárosában, Prágában.

Utazási tippeket adott egy kis plusz pénzért

A biztosítói munka nem fizetett eleget, és mellette nem maradt ideje az írásra. 

Franz Kafka Erdekessegek Praga
Franz Kafka 1920-Ban, Prágában / Fotó: Wikimedia

Hogy kiegészítsék a keresetüket, barátjával, Max Broddal útikalauzokat kezdtek írni az európai turistáknak. Kafka halála után Brod az író hagyatékának kezelője lett.

Félt az egerektől

A nevéből eredő ’kafkai’ jelző abszurd, lidércnyomásos világot jelent. Bár Kafka sokszor rémisztő képeket fest történeteiben, ő maga egérfóbiával élt.

Sokszor saját életéből merített ihletet​

Franz Kafka, Praga, Iro, Az Atvaltozas, A Per, Portre
Franz Kafka / Fotó: Getty Images

Egyik leghíresebb karaktere, Gregor Samsa, Az átváltozás szörnyű féreggé változó főszereplőjének lakása leírása megegyezik Kafka prágai lakásával.

Betiltották a műveit

Kafka írásai tiltottak voltak a kommunista rezsim ideje alatt szülővárosában, Prágában. Ezt csak 1989-ben a bársonyos forradalom idején oldották fel.

Egyenes embernek ismerték

Max Brod szerint Kafka sosem hazudott, a teljes szavahihetőségben hitt.

Ha rajta múlik, megsemmisül a hagyatéka

Arra kérte Max Brodot, hogy halála utána égesse el az összes kéziratát. Ezt a kérését barátja nem teljesítette. Ennek köszönhető, hogy A per és más sikeres művei halála után jelentek meg.

A Google is megemlékezett a születésnapjáról

Franz Kafka, Praga, Iro, Az Atvaltozas, Gregor Sama, Google, Doodle, Szuletesnap
Az Átváltozás Témájú Volt A Google Kereső Kafka Születésnapján / Fotó: Google

Az író 130. születésnapjáról 2013. július 3-án Az átváltozás című regénye inspirálta motívumokkal emlékezett meg a Google kereső felülete.

Aszteroidát neveztek el róla

A 3412 Kafka aszteroida 523 naponta halad el a Föld mellett.

Átformálta a világot három könyvével is

Plusz egyként a tízes listát kiegészítenénk azzal, hogy a BBC még 2018-ban összeállította azon 100 könyvet, amelyek átformálták a világot. A listán Virginia Woolf és William Shakespeare mellett Kafka a háromszor szerepel: A per, Az átváltozás, A törvény kapujában.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet