A frissen alakult Freeszfe Egyesület a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alá költözik be, ahol terveik szerint kulturális központot és alkotóműhelyt hoznak létre.

Felnőttképző tanfolyamatokat is tartana a Freeszfe Egyesület

A Freeszfe Egyesület azért jött létre, hogy folytassák a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) elhagyó oktatók és hallgatóik közös munkáját – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. Az erzsébetvárosi épület bérleti jogát az egyetemi oktatók által korábban létrehozott Várkonyi Zoltán Alapítvány nyerte el. Közleményükben azt is írják, hogy a többfunkciós épületnek nemcsak oktatási és művészeti felhasználásával szeretnének élni, hanem annak közösségivé tételével is.

Freeszfe Egyesulet Uj Epulet
FreeSZFE-feliratú maszk

Ezt különböző nyitott közösségi programokon keresztül képzelik el: a képzéshez kapcsolódó színházi vizsgaelőadásokat és vizsgafilmvetítéseket, közönségtalálkozókat, szakmai beszélgetéseket tartanának majd itt, ezenkívül ifjúsági programokkal, szakjaikhoz kapcsolódó workshopokkal, beavatószínházi és tantermi színházi és bábszínházi bemutatókkal.

Terveik szerint külföldi alkotókat és azok műhelymunkáit is vendégül látnák itt, valamint a jövőben a tanárok különböző tematikus előadásait is lehet majd látogatni szabadegyetem jelleggel.

Hosszú távon pedig felnőttképző tanfolyamokat tartanának a különböző művészeti területek iránt érdeklődőknek, melyeket évtizedek óta alkotó és oktató színházi és filmes szakemberek vezetnének. 

Elbúcsúztatták az Ódry Színpadot az SZFE oktatói, hallgatói

Vasárnap megemlékezést tartottak az SZFE Vas utcai főépülete előtt, ahol diákok és tanárok búcsúztatták el a régi épületeket, elsősorban a 62 éves Ódry Színpadot. A félévet elvileg február 19-én fogják lezárni, ekkor fog biztosan kiderülni, hogy az SZFE vezetése elfogadta-e az első félévet – addigra viszont a hallgatóknak el kell dönteniük, hogy a tavaszi félévben aktív hallgatók lesznek-e, vagy passziváltatják magukat.

Kapcsolódó cikk

A tavaszi félévtől már nem az eddigi helyeken zajlik tovább a tanítás: a Duna TV egykori épületében, az adminisztráció pedig az Infoparkba költözik. 

Kapcsolódó cikk

Az egyetem új oktatói többek között Rátóti Zoltán és Szarvas József lesznek, de a Hír TV műsorvezetője, Velkovics Vilmos is tanítani fog

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk