A Netflix egy fiktív Sigmund Freud-figura főszereplésével játszódó új sorozatot jelentett be. Az osztrák neurológus és pszichiáter megkerülhetetlen hatású nem csak a tudomány világában, de alakja, nézetei, művei máig hatással vannak különböző művészeti ágakra, és a mindennapi kultúrát is áthatják, formálják.

Ennek kapcsán alábbi rövid összeállításunkban mutatunk néhány filmet és olyan popkulturális tényezőt, amelyeket Freud, a pszichoanalitikus iskola megalapítója ihletett.

Freud, a bűncselekmények megoldója

Sigmund Freud Critique Essay1

A Netflix hamarosan műsorra kerülő, nemes egyszerűséggel, Freud címet viselő krimisorozatában a pszichoanalízis atyja egy médiummal és egy zsaruval együtt egy sorozatgyilkos nyomába ered. A történet az 19. század végén, Bécsben játszódik. A képzeletbeli fiatal Freud úttörőnek számító elméletei révén segít megoldani az ügyet. Ma a pszichoanalitikus kriminológia olyan módszer, amellyel a bűnözői magatartást vizsgálják, Freud gondolataiból kiindulva.

Freud, Sherlock Holmes rajongója

19516714 303

Freud egy 1916-os tanulmányában kifejtette, hogy sok bűnözőt a tudatalatti bűntudat hajtja, mikor bűncselekményt követ el, azt remélvén, hogy végül megbüntetik érte. Az egyik leghíresebb páciense, az orosz Szergej Pankejev, ismertebb nevén a Farkasember, visszaemlékezése szerint Freud nagyon figyelmesen olvasta Conan Doyle, Sherlock Holmes megalkotójának írásait. Megírtuk, hogy Robert Downey Jr.-ral érkezik a Sherlock Holmes harmadik része, igaz, sajnos sokat kell még 2020 karácsonyáig aludni.

Veszélyes vágy

111122083346 A Dangerous Method Keira Knightley Michael Fassbender Horizontal Large Gallery

Egy 1993-as regény ihlette David Cronenberg kanadai rendezőt Veszélyes vágy című filmje megalkotására. Sigmund Freudot Viggo Mortensen, kollégáját, Carl Jungot Michael Fassbender, míg Sabina Spielreint Keira Knightley játszotta a 2011-es mozis verzióban. Spielrein eredetileg Jung betege volt, aki később úttörő pszichoanalitikus lett.

Jean-Paul Sartre-ot is megihlette

44552119 303

A Freud: a titkos szenvedély című 1962-es amerikai film eredeti forgatókönyvét Jean-Paul Sartre írta. Miután azonban John Huston rendezővel nézeteltérésük támadt, a francia író nem akarta, hogy a neve felkerüljön a stáblistára. Freudot Montgomery Clift formálta meg, míg a neurotikus tünetekkel bíró betegét Susannah York.

Freud és a drogok

44554126 303

Az 1974-es A hétszázalékos megoldás című regényből két évvel később film készült. A hasonló címet viselő mozis alkotásban Freud, Alan Arkin alakításában, igyekszik Sherlock Holmes-t (Robert Duvall) megszabadítani kokain-függőségétől. Maga Sigmund Freud egyébként használt kábítószert, és támogatója volt a drognak.

Az örök szimbólum: a terápiás kanapé

000 Dv355009

Woody Allen filmjeitől kezdve, a New Yorker karikatúráin át egy pszichoterápiás ülés ábrázolása elképzelhetetlen a kanapé nélkül. Még akkor is, ha a valóságban manapság nem igazán használják a terápiában. Egyik betege, Madane Benvenisti ajándékozott Freudnak egy kanapét, ami ma is látható egykori londoni otthonában, ahová a náci üldözés elől menekült ’38 júniusában. Száműzetése alatt olyan művészek látogatták meg, mint Salvador Dali, Stefan Zweig, Virginia Woolf és H. G. Wells. Sigmund Freud Londonban halt meg 1939-ben, 83 éves korában.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.