Az addikcióból való felgyógyulás nem megy gyökeres változtatások nélkül, hiszen ha úgy tetszik, a betegnek az alapoktól újra kell építeni az életét. Erre egy bentlakásos jellegű, intenzív terápia kiváló közeget biztosít.

Aki önmagán vagy egy bajban lévő szerettén akar segíteni, annak érdemes olvasgatnia Swan Lake Központ blogjának cikkeit, ahol számos érdekes és hasznos bejegyzést talál a témában. Egy nemrég felkerült interjúban például arról van szó, hogy miért szükséges a terápián résztvevő betegek teljes izolálása a külvilágtól.

Nincs kapcsolattartás

A programba bekerülő betegek többsége elsőre igencsak megdöbben azon, amikor közlik vele, hogy a terápia ideje alatt nem lehet nála a mobilja és a laptopja, illetve nem is tarthatja a kapcsolatot a barátaival és családtagjaival. Ez elsőre lehet, hogy ijesztőnek hangzik, de valójában nagyon is hasznos.

Ennek az izolációnak ugyanis az a célja, hogy a beteg megtanuljon a saját erőforrásaira támaszkodni. A páciensek többsége erős érzelmi függőséggel (is) küzd, csak akkor érzi magát biztonságban, ha a párjára, szülőjére, felnőtt gyerekére vagy más közeli hozzátartozójára támaszkodik. Ezt nevezzük társfüggőségnek, s mint minden más addikció, ez is úgy kezelhető a legjobban, ha a betegtől elvesszük a függése “tárgyát”, azaz jelen esetben azt a személyt, aki biztonságot nyújt számára a mindennapokban.

Ilyenkor az egyén ugyanis rákényszerül arra, hogy önállóan, saját magára támaszkodva tanuljon meg élni.

A valóság kint marad

A kezelés ideje alatt nemcsak a hozzátartozókkal való kapcsolattartás van korlátozva, hanem a külvilág hírei sem jutnak el a páciensekhez. Nem használhatnak semmiféle technikai eszközt, így lényegében teljesen elzárják magukat a kinti világtól.

Ez több szempontból is hasznos: aki például munkahelyi kiégés miatt vesz részt a terápián, annak a gyógyulását igencsak hátráltatná, ha még a rehabilitációs intézetben is az e-mailjeit olvasgatná, vagy azon stresszelne, hogy mennyi elintéznivalója lesz, ha visszatér a munkába. Ehelyett a beteg megtanul befelé figyelni, tartalmas beszélgetéseket folytatni a többi pácienssel.

Másrészt a média manapság meglehetősen szeret minden eseményt pánikkeltő, sokszor túlzóan negatív formában feltüntetni. Az efféle hírek olvasgatása csak egy plusz felesleges stresszforrást jelent egy olyan embernek, aki így is a saját démonaival küzd, és eleve teli van szorongással.

A társfüggőséget tekintve pedig az egyén általában azért összpontosítja minden figyelmét a másik félre, hogy addig se kelljen szembenéznie a saját problémáival. Így viszont nem lesz más választása.

Digitális detox

Manapság már el sem tudjuk képzelni az életünket okostelefon vagy internet nélkül, megszoktuk, hogy állandóan online vagyunk.

Aki viszont pár hétre úgymond “offline” üzemmódba kerül, az hamar rájön arra, hogy micsoda felszabadító érzés egy kicsit kiszabadulni az internet világából, megélni a jelen pillanatot, és chatelés helyett szemtől szembe beszélgetni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.mphshop.hu - 2024 június - Cikk1

Összhangban a hatékony működésért

A hidraulikus rendszerek hatékony működéséhez tökéletes harmónia és összhang szükséges. Akárcsak egy zenekar esetében, hiába játszik szinte mindenki tökéletesen a hangszerén, elég egyetlen hamisan zenélő tag, és az összhatás máris elmarad a kívánttól.

httpsrsablak.hu - 2024 június - Cikk4

A megfelelő konyhaablak kiválasztása

Az amerikai filmekben gyakran találkozhatunk hatalmas nyílászárókkal, amelyek annyi fényt engednek be, hogy az egész helyiségben tökéletes lesz a megvilágítás.

https-__innovatox.hu_ - 2024 június - Cikk2

Biocid engedélyeztetés szakszerűen, 7 lépésben

Mivel egy komplex folyamatról van szó, rengeteg a hibázási lehetőség, éppen ezért érdemes alaposan felkészülni, beleértve a jogszabályi háttér megismerését, a rendelet értelmezését, illetve azt a 7 lépést, amellyel végigvihető az engedélyeztetés.

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.