Egy függőségbe belekeveredni viszonylag könnyű – kilábalni belőle viszont már annál nehezebb. Sokaknak hosszú évekig tart, mire teljesen le tudnak szokni például az alkoholról, és még ilyenkor is segítségre szorulnak. Hogyan lehet hatékonyan kezelni a függőségeket?

Összetett módszer, sokrétű terápia

A legtöbb ember ott hibázik, amikor csak a függőségét próbálja legyőzni. Egy alkoholista például már attól gyógyultnak hiszi magát, ha pár hónapig, esetleg évig meg tudja állni, hogy ne igyon. Ezzel viszont az a gond, hogy nem veszi tudomásul azt, hogy a függőség csak egy “tünet,” aminek valamilyen kiváltó oka van.
Márpedig ha a mögöttes problémákat nem kezeljük, akkor a függőség visszatérhet, hiszen újra adódhatnak olyan helyzetek, amikre az illető nem tud másképp reagálni, mint azzal, ha az alkoholhoz nyúl.
A végső cél tehát nemcsak a függőség legyőzése, hanem az, hogy a kiváltó okokat is megszüntessük. Azaz megtanuljuk kezelni a konfliktusokat, felállni a kudarcélmények után és szembenézni az életben felmerülő kihívásokkal. Mindezt pedig csak úgy lehet kivitelezni, ha az elvonókúra mellett egy komplex terápián is részt veszünk.

Úton egy új élet felé

Ha komolyan gondoljuk a változást, akkor először ismerjük be magunknak, hogy a függőségünk eluralkodott rajtunk, ezután pedig ne féljünk segítséget kérni! Keressük fel a balatonfűzfői Swan Lake Központot, amely alkoholfüggőségben szenvedők gyógyításával is foglalkozik! Az intézmény a Swan Lake Módszer alapján működő 4-6 hetes intenzív terápiával segíti pácienseit az újrakezdésben.

A bentlakásos terápia pontosan ütemezett napirend szerint zajlik, az elvonókúra mellett pedig különféle foglalkozásokat is kínál. A páciensekre a nap 24 órájában ápolók felügyelnek, és minden hétköznap rendelkezésre állnak a pszichológusok, pszichiáterek is.
A bentlakásos terápia pontosan ütemezett napirend szerint zajlik, az elvonókúra mellett pedig különféle foglalkozásokat is kínál. A páciensekre a nap 24 órájában ápolók felügyelnek, és minden hétköznap rendelkezésre állnak a pszichológusok, pszichiáterek is.
Napi négy alkalommal tartanak csoportos foglalkozásokat, mely során a páciensek egy segítő, támogató közösségben nézhetnek szembe a félelmeikkel, és győzhetik le a szenvedélybetegségüket. A csoport tagjai bátorítják egymást, megtanulják, hogyan kezeljék a konfliktusokat, hogyan tekintsenek más szemszögből egy-egy adott problémára.

A terápia csak a kezdet!

A több hetes intenzív kezelés ugyan rengeteget segíthet, de ne feledjük, hogy a rehabilitációs program sikeres teljesítése még közel sem jelenti az út végét! A való életbe visszatérve a gyakorlatban is alkalmaznunk kell a terápia ideje alatt tanultakat, illetve természetesen szükség van az elhatározásra és a kitartásra, hogy akarjuk a változást!
A Swan Lake Központ szakemberei a kezelés időtartamát követően sem engedik el a páciensek kezét, ugyanis rendszeresen tartanak utókezelési napokat, ahol ismét lehetőség nyílik a terápiás közösségben való részvételre.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csimpistore.com - 2022 június - LinkMarketing - 2

Maradjunk kreatívak!

A kreativitás csak akkor valósulhat meg, ha a fantáziánk szabadon, kötöttségektől mentesen szárnyalhat.

Nincs több cikk