A Maradj otthon! kampány margóján elismert és inspiráló kulturális személyiségeket kérdeztünk arról, miképpen dolgozzák fel a koronavírus-járvány kirobbanása óta jeletősen megváltozott, kihívásokkal teli és lelkileg megerőltető hétköznapokat.

Maradj otthon, de hogyan?

A felelős hozzáálláshoz tartozik, hogy otthon kell maradni annak érdekében, hogy ne fertőzzünk meg másokat, csökkentve ezzel a járvány terjedését. A világon több szakértő, orvos is kampányba kezdett az otthonmaradás érdekében. Azonban felmerülhet a kérdés: hogyan üssük el a karanténban töltött időnket. A kultúra ismert alakjait kérdeztük meg, ők hogyan vészelik át ezen időszakot. Az izoláció alatt megjelentetett villáminterjúinkkal inspirálni és erősíteni reméljük a felelős társadalmi magatartást. Kérdéseinkre ma Fullajtár Andrea, a Katona József Színház Jászai Mari-díjas színésznője válaszol.

Fullajtarandrea Foto Horvathjudit Net 8980 2 1
/ Fotó: Horváth Judit

ContextUs: Mi az a négy szó, amivel kifejeznéd a négy sarkából kifordult világot?

Távolság, félelem, bizalmatlanság, pánik.

ContextUs: Szükség van rutinokra a karantén idején is. Mik a tieid?

Reggeltől estig online vagyok az önkéntes munkák és az egyetemi online órák miatt. Igyekszem minden feladatot ellátni a háztartásban koradélutánig, a kutyám persze egész más idősáv a napi kétszeri sétákkal. Nagyon fontos a rendszeres kapcsolattartás is azokkal, akiket szeretek és most nem tudunk találkozni.

ContextUs: Melyik könyv fekszik az ágyad mellett?

A Libri irodalmi díj zsűritagjaként éppen a tíz döntős mű egyikét olvasom: Barnás Ferenc Életünk végéig című regényét.

ContextUs: Ki az, akivel minden nap tartod a kapcsolatot?

A fiam, anyukám, és a legjobb barátnőm.

ContextUs: Melyek azok a társadalmi szokások, amin a válság után is változtatnunk kell majd?

Ez a válság a vírus kapcsán az életünk gyökeres megváltozásáról szól. Mindenképp vissza kell vennünk végleg a fogyasztásból, az eldobható, környezetszennyező termékek gyártásából, az ugyanilyen szemléletből kialakított utazási és napi szokásainkból.

Az önfegyelem és önmérséklet most a jelszó a járvány megfékezésére, de a továbbélésünkre is, azt hiszem.

És még valami: az elveszettnek hitt szolidaritás az, amire rettentően szükség van, hogy az emberiség egy új szintre tudjon lépni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.