Galambos Lajos a héten vonulhat börtönbe, ahol komoly procedúrából áll az intézetbe való befogadás.

Blikk szedte össze, pontosan milyen folyamaton kell keresztülmennie Galambos Lajosnak, akit három év hat hónapos börtönbüntetésre ítéltek. A lapnak Baji Éva ügyvéd magyarázta el, hogy a bevonulás előtt az elítélt behívót kap, amiben szerepel a pontos időpont. Elmondása szerint a késésből nem szokott probléma lenni, annyi a fontos, hogy még aznap megérkezzen.

Érkezése után ellenőrzik az elítélt személyazonosságát, bekísérik a befogadóirodába, ahol ellenőrzik a csomagjait, ugyanis csak meghatározott dolgokat lehet bevinni, például tisztasági csomagot és alsóruházatot. Azokat a tárgyakat, amik nem megengedettek a zárkában, letétbe helyezik, a veszélyes tárgyakat, pl. kést megsemmisítik. A fogvatartottról fényképet készítenek, leveszik az ujjlenyomatát és feljegyzik az azonosító jeleket, például a sérüléseket vagy tetoválásokat.

Ezután egy reintegrációs tiszttel és pszichológussal való beszélgetés következik, ők felmérik az elítélt együttműködési hajlandóságát és előéletét. Az újonnan érkezett először egy befogadó zárkában kerül elhelyezésre, ahol legfeljebb 15 napot tölthet. Ezidő alatt közösen alakítják ki a fogvatartási programtervet, amely tartalmazza az elítélt foglalkoztatásba, továbbá személyiségfejlesztő programokba történő bevonására irányuló terveket. Végül az elítéltet a Befogadási és Foglalkoztatási Bizottság elé állítják, meghallgatása során döntenek rezsimbe és biztonsági kockázati csoportba sorolásáról, munkahelye és munkaköre kijelöléséről, beiskolázásáról, illetve elhelyezési részlegre és reintegrációs csoportba helyezéséről.

A fogvatartottak egy lebutított telefont is kapnak, melynek 38 ezer forint a letéti díja, ezzel a kapcsolattartók heti néhány órát beszélgethetnek az elítélttel. Ezt a hozzátartozók kintről is fel tudják tölteni. Csomagot havonta egyszer lehet küldeni, de a kapcsolattartók a bv-shopba beregisztrálva ki tudják választani, mit szeretnének küldeni a fogvatartottnak, és miután kifizették a vásárlást, leszállítják a megvett árukat a rabnak.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet