Számos kórhoz hasonlóan az emésztőrendszeri betegségek is jól kezelhetőek, ha mielőbb felismerik. Aki a legtöbbet tehet a jobb gyógyulási esélyekért és a kezelés sikeréért, épp ezeket a sorokat olvassa. Ha nincs panasza, az eggyel több ok, hogy folytassa.

Az étvágytalanság, a fokozott fáradékonyság, a hasi fájdalom, a hányinger vagy a megváltozott széklet lehetnek múló, hétköznapi tünetek, de betegség előjelei is. Azért, hogy erre fényt derítsünk, érdemes az Affidea Magyarország gasztroenterológusaihoz fordulni. Elmondjuk, mi fog történik a rendelőben.

A kikérdezéstől a kezelési tervig

Az orvos alapos kikérdezéssel és fizikális vizsgálattal kezd, majd az előzmények és a rendelkezésre álló leletek alapján meghatározza a további lépéseket. Ezek között szerepelhet tükrözés, ultrahang, valamint számos laboratóriumi teszt, ami részletes képet adhat emésztőrendszerünk állapotáról.

A beavatkozásokkal járó kellemetlenségek sokszor elenyészőek ahhoz képest, amit a diagnózis felállításának elmulasztása okozhat. A félelem vagy kényelmetlenség érzése természetes, ne hagyjuk, hogy ez gátolja a felelősségteljes gondoskodást saját magunkról.

Az előzetes felkészüléssel, például a diétás utasítások betartásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a vizsgálat minél zökkenőmentesebb és pontosabb legyen. Az orvosok és asszisztensek mindent meg fognak tenni, hogy megnyugtassanak és támogassanak bennünket.

Pontos kép kívülről és belülről

A gasztroenterológiai vizsgálat során az orvos átfogó képet kap emésztőrendszerünk állapotáról, és szükség esetén ultrahangot javasol a diagnózis pontosítása érdekében. A fájdalommentes képalkotó eljárás kiegészíti a gyomor- vagy vastagbéltükrözést, amelyek elsősorban a belső felületek ellenőrzésére alkalmasak.

Ultrahanggal megfigyelhető a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy és a vesék állapota. Egyúttal azonosíthatók a szervekben előforduló elváltozások, például daganatok, gyulladás, kövek vagy más rendellenességek.

Nincs ok a halogatásra

A gasztroenterológusok nemcsak a betegségeket kutatják, hanem tanácsot is adnak ahhoz, hogyan őrizzük meg emésztőrendszerünk ép működését. Az étrendi javaslatoktól kezdve az életmódbeli változtatásokig számos hasznos információt kaphatunk, ami hosszú távon hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Ezért sem árt, ha már étkezési naplóval a kezünkben érkezünk a rendelőbe.

A szűrővizsgálat mindenkinek ajánlott, különösen a kor előrehaladtával, vagy ha a családban korábban előfordult betegség emeli a kockázatot. Azok számára, akik már küzdenek emésztési panaszokkal, elengedhetetlen, hogy mielőbb orvoshoz forduljanak. A tünetek sajnos gyakran csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.