Guy Wildenstein és társai adócsalás vádjával állnak ismét bíróság elé két évvel a felmentő ítélet után. 

A bíró két éve nem találta megalapozottnak a vádat

Franciaország egyik leggazdagabb és leghíresebb műgyűjtő családja, a Wildenstein família tagjai ismételten bíróság elé állnak, miután a legfelsőbb bíróság elrendelte a perújrafelvételt, írja a The Guardian.

Guy Wildenstein Adocsalas Per
Guy Wildenstein 2017-Ben / Fotó: Eric Feferberg/Afp/Getty

A 2018-ban adócsalás vádja alól felmentett Guy Wildensteint, a korábbi francia elnök, Nicolas Sarkozy közeli barátját és rokonait Franciaországban csak úgy emlegetik, hogy „a W-k”. A másodfokon helybenhagyott ítélet nem találta bűnösnek a vádlottakat adócsalás céljából 550 millió euró összegű vagyon offshore számlán történő tárolásában.

Kapcsolódó cikk

Az „eltűnt eurómilliók pereként” emlegetett tárgyalás során a vádlottak padján ült a 74 éves francia-amerikai Guy Wildenstein mellett unokaöccse, Alec Jr., testvérének özvegye, Ljuba Szupakova, egy közjegyző, két jogász és két vagyonkezelő pénzügyi vezető. A vádlottak, akikre akár 4 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhattak volna, végig tagadták a vádakat.

Az ügyész Wildenstein részéről 250 millió euró pénzbüntetést, a családtól a 616 millió eurós adóhátralék rendezését kérte. 

A bíró végül nem látta megalapozottnak a vádakat, és úgy ítélte meg, hogy több hibát is elkövettek a nyomozás során. 2018-ban a másodfokú bíróság helyben hagyta a felmentő ítéletet.  

A legfelsőbb bíróság január 6-án viszont semmissé nyilvánította a felmentő ítéletet, és új tárgyalást rendelt el.

Egy nulla lemaradt a vagyonnyilatkozatból

A Wildenstein család példátlan klasszikus festménygyűjteményéről híres. A dinasztia vagyonát Guy dédnagyapja, Nathan Wildenstein, egy elzászi posztókereskedő alapozta meg. Műgyűjtőszenvedélyét fiára, Georges-ra is átörökítette, aki később Pablo Picasso, Salvador Dalí és Max Ernst támogatója lett. Georges a Párizst megszálló nácik elől elmenekült Amerikába. Daniel nevű fia, Guy apja Renoir, Caravaggio, El Greco, Rembrandt, Van Gogh és Monet képeivel gyarapította tovább a családi kollekciót, amely a világ legnagyobb magángyűjteménye lett. 

Daniel halála után második felesége Sylvie összeveszett mostohafiaival, Guy-jel és Alex-szel, és azzal vádolta meg őket, hogy kizárták a végrendeletből. Ezért feljelentette őket a francia adóhatóságnál, akik az ellenőrzés során azt állapították meg, hogy a bevallott 40 millió eurónál több, mint tízszer nagyobb vagyont örököltek.

A családi vagyon között szerepel egy 30 ezer hektáros birtok és kenyai vadrezervátum, ahol a Távol Afrikától című filmet is forgatták, versenylovak, istállók, egy New York-i lakás, több tucat festmény és egy magánrepülőgép. Guy Wildenstein ügyvédje azt nyilatkozta, hogy az új tárgyalással ismét esélyt kapott arra, hogy ezúttal is felmentsék ügyfelét.

Kapcsolódó cikk

Nem a Wildenstein család az egyetlen, akik milliós vagyonokon pereskednek egymással. Tanya Dick-Stock  az apját perelte be, amikor is megtudta, hogy papíron egy eltűnt Botticelli-kép tulajdonosa. Az AS Monaco orosz milliárdos tulajdonosa pedig már öt éve perben áll az adócsalással vádolt műkereskedővel.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet