A gazdálkodók adminisztrációs terhei sok egyéb, fontos dologtól veszik el az időt, energiát. Az egyik leglényegesebb, hogy vagy a növénytermesztési munka rovására megy, vagy pedig a szabadidő csökkenését okozza. Pedig feltöltődni, a feladatokat újult erővel folytatni csak akkor lehet, ha kedvteléseinkre is időt szánunk. Például megnézünk egy filmet vagy elmegyünk kedvenc előadónk koncertjére.

Gazdaság adminisztráció terén Morva Növénydoki sokat segíthet, de rendelkezésre állnak növényvédelmi feladatok, precíziós gazdálkodás, talajmintavétel vagy akár pályázatírás kapcsán is. Ahhoz, hogy pontosan lásd, mennyi terhet vehetnek le a válladról, nézzük meg, hogy a gyakorlatban hogyan történik mindez!

A kezdeti teendők

Ha felmerült már benned, hogy kiszervezed a gazdaság adminisztrációt, akkor egy telefonos, majd személyes konzultáció következik. Ekkor gazdaság-átvilágítás is történik, amikor a gazdálkodó tevékenységi rutinjával ismerkedik meg a szolgáltató.

Ennek fő célja, hogy úgy kerüljenek lehívásra a támogatások, hogy ne kényszerüljenek plusz költségek megfizetésére a vállalkozók. Ha például eddig nem használtál növénykondicionálókat, akkor nem érdemes ezt a vállalást megtenni, mert plusz költséget jelent, ugyanakkor többlettámogatást nem hoz.

Tervek és meghatalmazások

Átvizsgálásra kerülnek az eddig igényelt támogatások, és ezek alapján egy jövő évi terv készül.
Mindezt a meghatalmazások követik. Ezeket a feladatokat egytől egyig egy cégnek vagy szakembernek érdemes kiszervezni, csak úgy tudnak hatékonyak és eredményesek lenni.

A továbbiakban a földhasználatok, a táblarajzok és a támogatási jogcímek ellenőrzése jön. Az átalakult támogatható területek miatt ez egy nagyon lényeges pontja az együttműködésnek.

E-permetezési napló, adatszolgáltatási kötelezettségek, pályázatfigyelés

Amennyiben külső cégre bízod a gazdasági adminisztrációt, az e-permetezési naplót is megcsinálják helyetted. Ha 10 hektár felett gazdálkodsz, napi szinten jelentened kell a rovarölős kezeléseket az Irányító Hatóság felé. De a partnercég ebben is segít neked, csak át kell adnod az információt az elvégzett növényvédelmi munka időpontjáról. Ezt megteheted bármilyen kommunikációs csatornán: a Vibertől az sms-ig.

A szolgáltatások, értékesítések, az elvégzett munkák számláit is benyújtják helyetted a Kincstár felé. Ez, illetve a gazdálkodási napló az alapja az Egységes kérelmek adatszolgáltatásnak, ami szintén kötelező érvényű.

Amennyiben Agrár-Ökológiai Programban is részt veszel, akkor ezt elektronikus formában kell teljesíteni. Az említett tanácsadó cég a fenti megbízásokhoz térítésmentesen nyújtja a pályázatfigyelési szolgáltatását, érdemes kihasználni!

Látható, hogy számtalan adminisztrációs feladat nehezíti a gazdálkodók mindennapjait. Ne bajlódj vele, szervezd ki ezeket a munkafolyamatokat, hogy legyen egy kis szabadidőd!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.