Nézem Képzőművészet A karantén és a Black Lives Matter zseniális képzőművészeti...

A karantén és a Black Lives Matter zseniális képzőművészeti parafrázisokat szült

Promóció

A négy fal között tengődő művészetrajongók világszerte újragondolták Vermeer, Munch és Klimt híres alkotásait. Ezáltal olyan zseniális parafrázisok jöttek létre, amelyek elsősorban a háztartási cikkek révén valósulhattak meg. A Getty új kiadványában ezeket a munkákat foglalja össze. 

Van Gogh újra!

Promóció
- Advertisement -

Ki gondolta volna, hogy a koronavírus-járvány folytán elrendelt karantén ideje alatt az emberek a képzőművészeti alkotások újragondolásával ütik majd el az idejüket? Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk pár nagyszerű parafrázisról, amik olyan mesterművek újjászületésére adott lehetőséget, mint Frida Kahlo vagy Vincent Van Gogh munkái. 

A Leány gyöngyfülbevalóval című Vermeer-festmény újragondolása / Fotó: Jenny Boot

A Getty csapata is eldobta az agyát a találékony megoldásoktól, amelyek révén a neves festmények a háziállatok, a háztartási cikkek és a humoros ötletek vegyületében manifesztálódhattak. A vállalat úgy döntött, egy kiadványba szedik össze az alkotásokat Off the Walls: Inspired Re-creations of Iconic Artworks címmel. A gyűjtemény szeptembertől lesz elérhető, mindössze 14 dollárért vásárolható meg. A Getty csapata a kiadványból befolyó összeg egészét az Artist Relief szervezet számára adományozza, akik az Egyesült Államok művészei számára biztosítanak jótékonysági kezdeményezéseket, írja a The Art Newspaper. 

Mindenkit megihletett

A Getty kiadványában olyan alkotásokkal találkozhatunk, mint a Manet Tavasz című festményén látható hölgy ruháiba bújtatott macska vagy Ádám teremtése kutyás verzióban újragondolva. De a Leány gyöngyfülbevalóval mása is feltűnik a lapokon, amely kiválóan reflektál a Black Lives Matter mozgalomra, ami a koronavíruson kívül szintén lázban tartja az embereket. 

Ez a művészet ereje: összekapcsolni minket

– mondta Sarah Waldorf, a Getty szociális médiavezetője. A kezdeményezést a Tussen Kunst&Quarantaine nevű Instagram-fiók ihlette, amelyet március 14-én indítottak hasonlóan humoros és kreatív képek megosztása céljából. Az oldal jelenleg több mint 700 képpel és 280 000 követővel büszkélkedhet. 

Mire számíthatunk a művészeti életben a koronavírus után?

A koronavírus-járvány feje tetejére állította az életet. És itt most nemcsak a több hónapos karanténra kell gondolni, hanem a pandémia utóhatásaira is. A korlátozások egy részén lazítottak vagy fel is oldották, a hétköznapok megszokott üteme ennek ellenére mégis új ritmusba csap át.

A koronavírus többeket is megihletett. Yayoi Kusama kortárs művész verset írt a járványról, míg Boris Johnson apja egy világjárványról szóló regényének újrakiadását fontolgatja. Egy applikáció segítségével pedig mi magunk is képzőművészeti alkotásokká válhatunk. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3